Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Albérletben mentik meg a mártélyi iskolát

Mártély - Császár, Galgamácsa, Marcali, Székesfehérvár, Szeged és Szentes – ezekről a településekről költöztek családok mártélyi albérletekbe. Az önkormányzat ingyentelkes betelepítő akciója sikerrel járt, mert máris sokan iratkoztak be az iskolába.
Császár, Galgamácsa, Marcali, Székesfehérvár, Szeged és Szentes – ezekről a településekről költöztek családok mártélyi albérletekbe. Az önkormányzat ingyentelkes betelepítő akciója sikerrel járt, mert máris sokan iratkoztak be az iskolába, a jövő tanévtől is meglesz a kötelező 15 fős osztálylétszám. Az első körben négy telek talált gazdára, de tavasszal újabbakat osztanak ki.

A mártélyi általános iskolában az idén nyáron húsz nyolcadikos ballagott el, ezzel szemben nyolc elsőst írattak be szüleik. Így a 2007/2008-as tanévet 103 kisdiák kezdte el az intézményben. Egy új oktatási törvény miatt viszont a 2008/2009-es tanévben csak azok az általános iskolák maradhatnak önállóak, melyeknek hetedik és nyolcadik osztályába minimum 15-en járnak.

Az önkormányzat ezért ingyentelkek felajánlásával próbált meg olyan családokat a községbe csábítani, melyekben több általános iskolás korú gyermek is él. A felhívásra tizenhét família jelentkezett az ország minden részéből. A nyáron az első négy közművesített telket ki is sorsolták a családok között. A nyertes császáriak, galgamácsaiak, szegediek, illetve szentesiek már a községben is laknak – albérletben. Ugyanis Balogh Jánosné polgármester azt kérte tőlük, hogy már az idén Mártélyon tanuljanak a gyermekeik. Az önkormányzatnál remélik, hamarosan a házépítés is elkezdődik a telkeken.

Nem csupán azok a családok jöttek a községbe albérletbe, kik az első körben telekhez jutottak. Többen is úgy határoztak, hogy Mártélyon kívánnak letelepedni.

Az általános iskola szinte valamennyi osztályában van olyan diák, akinek családja frissen költözött a községbe. Vargáék Székesfehérvárról érkeztek. Egy háromszobás albérletben laknak tizenketten, a szülők és tíz gyermekük.

– Külön szobában vannak a fiúk és a lányok, illetve anyuéknak is jutott egy. Suliba hatan járunk a testvéreim közül, mert a többiek még kicsik. Kicsit féltem az első tanítási naptól, mert idegen volt a környezet. Most azonban már az egész osztály a barátom – árulta el a család hatodikosa, Varga Margit.

A második osztályban egy padban ül a császári Rigó Anna Rebeka és a Marcaliból átköltözött Thuswohl Tábita. Anna még nem lelt barátra, így szabad idejében a testvéreivel játszik az albérletük udvarán, vagy szüleivel lesétálnak a holtágra, illetve a játszótérre. Tábita nemcsak magyarul, hanem németül is kitűnően beszél. Ugyanis édesapja német, és a kislány is Bajorországban született. Szüleivel és testvéreivel otthon magyarul társalognak, de a kislánynak semmi gondja sem lesz majd a németórákon.

A szentesi Berki Dániel és a galgamácsai Opolcsik Kevin is hamar összebarátkozott. A másodikos fiúk elmondták, hogy a mártélyi osztálytársaikkal is jól megvannak.

Mivel az akció – amelyért nemrég a község megkapta a Nagycsaládosok Országos Szövetségétől a Családbarát Önkormányzat Díjat – szemlátomást sikerrel járt, az önkormányzat tavasszal újabb telkeket szeretne kiosztani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híres vásárhelyi festmények vándorkiállítása

Hódmezővásárhely - Most Szentendrén látható, majd pedig Németországban mutatják be – Rudnay… Tovább olvasom