Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Albert Zalán iskolát épít Bissau-Guineában

Cacine, Bissau-Guinea - 2008-ban költözött Afrika egyik legszegényebb országába a vásárhelyi Albert Zalán. Azóta önkénteskedik: iskolákat, templomokat épít, épp egy informatikai központon dolgozik munkatársaival.
– 2005-ben még Brazíliában segítettem egy keresztény gyermekotthonban, megismerkedtem egy önkéntessel Bissau-Guineából, őt követtem – mesél Albert Zalán arról, hogyan került Afrika egyik legszegényebb országába önkéntesként.

Albert Zalán afrikai gyerekekkel. Négy éve él önkéntesként a kontinens egyik legszegényebb országában. Fotó: DM/DV
Albert Zalán afrikai gyerekekkel. Négy éve él önkéntesként a kontinens egyik legszegényebb országában. Fotó: DM/DV

Majom és májusi hó

Zalán azt mondja: szereti a helyi ételeket, ami nap mint nap rizs és hal, különböző szószokat készítenek mellé pálmaolajból, földimogyoróból. Eszik füstölt halat és amit az erdőben vadásznak: vaddisznót, gazellát, majmot. Az időjárást azonban nem lehet megszokni, csak elviselni. Például a májusi hóesést.

A vásárhelyi fiatalember 2008-ban érkezett Cacine-be, az ország déli részébe. Azóta él ott, együtt dolgozik Valbertóval, az önkéntessel. – Létrehoztunk egy alapítványt, azon belül dolgozom, de van egy iskolánk is, közel 500 tanulóval. Az óvodás korosztálytól az iskolásig járnak ide gyerekek, van olyan diák, aki 45 kilométert gyalogol naponta, hogy beérjen – mondja Zalán. Hétköznapjait leginkább építkezéssel tölti, részt vett egy épületszárny létrehozásában. Itt tantermek, könyvtár, raktár és egy kis kórház működik, ahol a tanulók ingyen juthatnak gyógyszerhez.

Jelenleg az iskolában ebédlőt és konyhát építenek, ahol a tanulók mindennap kapnak rizst és babot.

– Ugyanebben a faluban egy kis vendégházat, a szomszédos iszlám községben pedig egy keresztény imaházat építünk. Hamarosan az alapítványunknak egy központot hozunk létre, ahol informatikát oktatunk majd, illetve egy rádiót is elindítunk – magyarázza a 28 éves fiatalember. Azt mondja: a környéken rengeteg ember él az erdőkben, apró falvakban, teljesen elzárkózva a civilizációtól, őket próbálják elérni. – Építkezünk, dolgozunk, tanítunk, de a fő feladatunk, hogy azoknak embereknek, akik a sötét szellemi világ és a vad iszlám keverékében élnek, bemutassuk Istent, akitől nem kell félni, de nem is kell érte véres áldozatokat hozni. Hétvégeken a környező falvakat járjuk, Isten igéjét hirdetjük, megtanítjuk olvasni a Bibliát.

„Puszkász" és „Kadar Janosz"

Az önkéntestől megtudtuk: Bissauban sok orosz él, aki 1989 előtt Magyarországon tanult. 30–40 év elteltével is szinte hibátlanul beszélnek magyarul. „Janosz Kadar" mai napig nagyon népszerű, ahogy „Puszkasz" is.

Zalán szerint a legtöbb afrikai nép békés és vendégszerető, az országban rengeteg az üzleti, turisztikai, szolgálati lehetőség. Az embereknek azonban elegük van az „afrikai hangulatból", szeretnének fejlődni, változni, de támogatás nélkül nehéz a dolguk. A vad történetek, amelyek eljutnak a világ többi részére, általában a politikusok, katonák harcairól szólnak.

– Ha az ember szolgálni és segíteni akar, akkor tisztelni kell minden szokásukat, babonájukat, akkor is, ha a legtöbbel nem értünk egyet, esetleg butaságnak tartjuk.

Olvasóink írták

  • 2. Lámpion 2012. február 28. 08:16
    „Zalán és Valberto meghatóan pozitív példát mutat.”
  • 1. deszkás 2012. február 27. 12:26
    „Végre egy jó példát is tudnak hozni. Sok sikert a fiatalembernek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási: Nem lehet jobb- vagy baloldali történelem

Hódmezővásárhely - Szombaton Vásárhelyen, az Emlékpont Múzeum galériájában a kommunizmus áldozataira… Tovább olvasom