Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Alföldi képek Ausztráliából

Hódmezővásárhely - Az ausztrál műgyűjtő, Erich Brosell kollekciójából 31 festménnyel gyarapodott a Tornyai János Múzeum – a vásárhelyi festőiskola legjobbjainak alkotásait vásárolta meg az önkormányzat, és adta át a közgyűjteménynek. Az erről szóló dokumentumot Almási István polgármester és Nagy Imre múzeumigazgató írta alá.
– Mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a kultúra támogatására. A város szívében 4,2 milliárd forintos beruházással megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed minden intézményét igyekszünk nívós programokkal, élettel megtölteni – közölte Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere az Ausztráliából „hazaköltözött" festményeket bemutató tegnapi sajtótájékoztatón.

A most megvásárolt 31 festményt szombattól tekinthetik meg az érdeklődők a Tornyai János Múzeumban. A szerző felvétele
A most megvásárolt 31 festményt szombattól tekinthetik meg az érdeklődők a Tornyai János Múzeumban. A szerző felvétele

Az önkormányzat az ausztrál műgyűjtő, a szállítás költségeit is fedező Erich Brosell gyűjteményéből 4 millió forintért vásárolta meg az alföldi, a vásárhelyi festőiskola jeleseinek 31 alkotását, amelyek valós értéke jóval meghaladja a vételi árat – mondta el a város első embere, aki még megjegyezte: az idei év különösen fontos, hiszen a jubileumi, 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megrendezésére készülnek.

Eredet és adókedvezmény

A Tornyai János Múzeum gyűjteményét a névadó festő 1936-os adománya alapozta meg. A közgyűjtemény két legendás igazgatójánál, Galyasi Miklósnál és Dömötör Jánosnál a képzőművészet kiemelt szerepet kapott, és a mai napig gyarapszik a 3743 darabos kollekció. Az adakozókedvet növeli, hogy az elmúlt évben elfogadott adórendelettel kedvezmény jár azoknak, akik műtárgyakat adományoznak a múzeumnak.

Ahogy Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató fogalmazott, a „madárlátta" képek értékét növeli, hogy Erich Brosell annak idején, Kratochwill Mimi tanácsait követve, csakis közvetlenül a festőktől vásárolt, és a kollekció művészei közül már csak hárman élnek, közülük is csupán egy alkot. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a festők – Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba, Kurucz D. István – koruk meghatározó alkotói voltak, és többségük rendszeresen szerepelt a Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Szubjektív véleményként hozzáfűzte: az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló képek között nincs gyenge alkotás.

A sajtótájékoztatón Almási István és Nagy Imre kézjegyével látta el az átadási dokumentumot, majd a polgármester – szimbolikusan az egész kollekciót átnyújtva – egy festményt adott át a múzeumigazgatónak. A művekből nyíló kiállítást szombattól tekinthetik meg az érdeklődők – a megnyitó 11 órakor lesz –, és a festmények közül több bekerül az Alföldi Galéria állandó tárlatának anyagába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi eszközöket kapott a gondozási otthon

A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club két tagja 12 vérnyomásmérőt adományozott a vásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató gondozási központjának. Tovább olvasom