Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Alkotmányellenes volt a kórház leépítése

Hódmezővásárhely - Alkotmánysértő volt a vásárhelyi Erzsébet-kórház leépítése és jogellenes a kormány eljárása, amely figyelmen kívül hagyta az intézmény szakmai teljesítményét – ezt állapította meg a Legfelsőbb Bíróság szerdán. A döntés nyomán a kórház milliárdos kártérítést, s az eredeti állapot visszaállítását kéri.
Két és fél éves, tüntetéssel, parlamenti felszólalásokkal és bírósági eljárásokkal tarkított hercehurca után a Legfelsőbb Bíróság kimondta: alkotmányellenes jogszabályon alapult a kormány 2007-es döntése, amellyel leépítette a vásárhelyi Erzsébet-kórházat, jogsértő volt az eljárás, amely figyelmen kívül hagyta a kórházban végzett szakmai munka színvonalát, s az intézmény egész működését. Ezt tegnap Lázár János polgármester és Kallai Árpád főigazgató jelentette be. Emlékezetes: az egészségügyi reform egyik lépéseként a mintegy 300 aktív ágyból 161 maradt volna a vásárhelyi intézményben – az 50 százalékos csökkentésbe a város is belement, nem sokkal később azonban 116 ágy megtartásáról született miniszteri határozat.

Ezt követően mintegy 15 ezres tömeg vonult az utcára és alkotott élőláncot a kórház körül, a közgyűlés pedig egyhangúlag döntött úgy, hogy az intézmény működését veszélybe sodró leépítés ellen minden jogi eszközzel fellép. Ennek a bírósági eljárásnak a végére került most pont.

Kallai Árpád főigazgató és Lázár János polgármester: kártérítést kell kérni az elmúlt 2 évért. Fotó: Tésik Attila
Kallai Árpád főigazgató és Lázár János polgármester: kártérítést kell kérni az elmúlt 2 évért. Fotó: Tésik Attila

Lázár János elmondta: jövő csütörtökre összehívta a közgyűlést, akkor döntenek majd a hogyan továbbról.

Azt azonban már most közölte Lázár János, hogy javasolni fogja az egészségbiztosítóval fennálló szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát, az eredeti állapot visszaállítását, és nem utolsósorban 1,3 milliárdos kártérítési igény benyújtását az állami finanszírozás elmaradása miatt.

– Nincs kétség: a leépítés pártpolitikai mutyi eredménye volt. Nem is pénzben mérhető az igazi kár – fogalmazott a polgármester –, hanem abban, hogy több száz vagy ezer ember egészségügyi ellátása csorbát szenvedett, és 400 dolgozót kellett az utcára tenni. – Lázár azt is elmondta: szó sincs arról, hogy újra 300 aktív ágyat szeretnének, hiszen két éve sem vitatták a reform szükségességét. 161 ággyal elégedettek lennének, a vitatott 45 ágyra a sebészetnek és a belgyógyászatnak van szüksége.

A vitatott 45 ágyra a sebészetnek és a belgyógyászatnak van szüksége. Fotó: Tésik Attila
A vitatott 45 ágyra a sebészetnek és a belgyógyászatnak van szüksége.
Fotó: Tésik Attila

Várólista és utazás

Támogatja a kártérítési igény benyújtását a kórház főigazgatója is. Kallai Árpád szavai szerint itt most elsősorban azoknak az embereknek az érdekeiről van szó, akik a leépítés miatt kénytelenek más városokba utazni az orvosi ellátásért, vagy éppen hónapokig várólistán vannak.

Örül a makói igazgató is

Baráth Lajos, a makói kórház igazgatója lapunknak elmondta: örül a kedvező ítéletnek, hiszen az Erzsébet-kórház az egyik legnagyobb vesztese lett a jogszerűtlen és szakszerűtlen intézkedéseknek. Az lenne a helyes, tette hozzá, ha visszakapnák az elvett kapacitásokat és azok finanszírozását, mert a kórház a Dél-Alföld egyik kiemelkedő egészségügyi intézménye. Szerettük volna Várkonyi Katalint, a szentesi kórház vezetőjét is megkérdezni, de ő szabadságon van, telefonon nem értük el.

Korábban is vesztett már a szaktárca

Nem csupán a vásárhelyi Erzsébet- kórház, de korábban a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza és a Békés Megyei Önkormányzat Pándy Kálmán Kórháza ellen is pert veszített az Egészségügyi Minisztérium. Amikor a Kenézy Gyula kórház ügyében született meg ugyanaz a Legfelsőbb Bírósági döntés, mint ami most a vásárhelyi kórháznál, Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: a Legfelsőbb Bíróságnak ebben az utalásában nincs szó arról, hogy új eljárást kellene lefolytatni, nincs szó arról, hogy más ágyszámot kellene megállapítani, és arról sem, hogy bárkinek fizetni kéne valamit, leszámítva a perköltséget, amit egyébként az alperesnek kell majd kifizetnie. Sajtóhírek szerint a szaktárca álláspontja az újabb ügyben sem változott. Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa azt mondta a rádiónak, hogy tárgyalnak a minisztériummal, és megpróbálnak peren kívüli egyezségre jutni. Ha a minisztérium elzárkózik a kártérítés és az eredeti helyzet visszaállítása elől, akkor a három érintett megyei önkormányzat – Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar – egységesen nyújt be keresetet a bíróságon.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2009. június 16. 12:12
    „Mandnem igaza van. Az adojanak egy kis reszet fogjak erre forditani, ha szerencseje van! A nagyobb reszet a bekefenttarto erok elelmezesere forditjak Iraqban vagy Afghanistanban. majdnem elfelejtettem egy kisz reszbol a miniszter elnok es kedves csaladja fog eltolteni kellemes ket hetet Seychelles vagy Sokota Szigeteken. Erdemes elmenni "demokratikus" valasztasra. Barom Magyarja!”
  • 1. totya66 2009. június 13. 21:15
    „Éljen, akkor most kezdjük összeadni a pénzt mert ezt is a mi adónkból fogják kifizetni a főorvosúr megsegítésere mert gondolom nem fejlesztésre fogják költeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalózok is lehetnek a vásárhelyi diákok

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi gyermekek és szüleik gazdag nyári tábori kínálatból választhatnak. A… Tovább olvasom