Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Állandó keramikus művésztelep Vásárhelyen

Állandó keramikus művésztelep kezdi meg működését Vásárhelyen, az egykori Majolikagyár területén – a tervek szerint március elejétől. A művészek igényeinek biztosítása mellett ez teremti meg a lehetőségét a helyi egyetemi szintű keramikusképzés beindításának is.
Munka a Kerám-Pack Rt. öntőjében. Teret adnak a művészeknek is Fotó: Tésik Attila
Egy folyamatosan működő keramikus művésztelep igénye merült fel a kilenc esztendeje, évente hat héten át működő vásárhelyi kerámia szimpózium résztvevőiben. Vásárhelytől nem idegen az ilyen kezdeményezés, hiszen 1912-ben a helyben élő művészek alapították meg a Majolikagyárat. A kerámia szimpóziumot eddig is támogatta a városi önkormányzat, az Alföldi Edénygyár Rt., az Imerys Magyarország Tűzállóanyaggyár Kft., a Kerám-Pack Rt., a Szilikátipari Kft., a Villeroy & Boch Magyarország Rt., valamint Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága és a Wartha Vince Képzőművészeti Alapítvány.

Az állandó kerámia művésztelep életre hívását a város is támogatja, s helyet is találtak neki: éppen az egykori Majolikagyár egyik épületében. Mint ismeretes, a néhány éve csődbe ment céget a helyi Kerám-Pack Rt. vásárolta meg. A Török Sándor vezette cég nemrégiben írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy helyet ad az állandó kerámia művésztelepnek, biztosítja az alkotók részére a külön munkaterületet, a nyersanyagot és az égetést.

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas keramikus, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke pedig azt vállalta, hogy az alapítvány ellátja a művésztelep szakmai irányítását. Itt lesz majd a gyakorlati oktatási helye a tervek szerint a helyi főiskolán beinduló, még akkreditálás előtt álló egyetemi szintű keramikusi, és az ehhez kapcsolódó tárgyrestaurátori és művészeti menedzseri képzésnek.

– Természetesnek tartottuk, hogy helyet adunk az Állandó Kerámia Művésztelepnek, hiszen a vásárhelyi kerámiaipar bölcsője az 1912-ben alapított Majolikagyár volt – mondta lapunknak Török Sándor, a Kerám-Pack Rt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: A Majolikagyár egyik épületének kétharmad része áll majd az alkotók rendelkezésére. – Ezt a kétszáz négyzetméteres, kétszintes épületrészt már felújítottuk, s várhatóan márciustól várja az alkotókat.

A művésztelepnek helyet adó gyár újbóli parkosítását, a növények gondozását a helyi mezőgazdasági főiskolai kar vállalta, a művésztelep folyamatos működését havi 50 ezer forinttal támogatja a város, mely a pályázatokhoz az önrészt is biztosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facsar Zsolt már túl van Lajosmizsén

Tartani tudta a maga elé kitűzött menetrendet a vásárhelyi Facsar Zsolt, aki szombaton reggel indult… Tovább olvasom