Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Állandó modellje a kórház

Egészségügyi intézmény talán még sohasem „állt" modellt egy festőnek sem – a vásárhelyi Erzsébet-kórház már több mint háromszáz grafikán látható. Szenténé Kálvai Mária hosszú ideig feküdt itt, akkor rajzolta le az épületet, de a munkát azóta is folytatja, ehhez állandó belépőt kapott az igazgatótól. Könyv készül a rendhagyó gyűjteményből.
Szenténé Kálvai Mária a kórházat ábrázoló munkáival Fotó: Tésik Attila
– Az orvosok, nővérek, valamint a rendszeres kezelésre szoruló betegek naponta többször is elmennek a vásárhelyi Erzsébet-kórház Dr. Imre József utcai főbejáratánál, s talán észre sem veszik a kapu vagy a portásfülke apró részleteit. Én azonban rajzban is megörökítettem azt, amit érdekesnek láttam – mondta lapunknak Szenténé Kálvai Mária.

A vásárhelyi asszony huszonhat esztendővel ezelőtt közel egy évig feküdt az intézményben. A napok, az órák lassan teltek, ezért rajzolni kezdett. Mikor az ágyából még nem bírt felkelni, csak az került papírra, amit onnan látott. Így például a nyitott kórteremajtón keresztül észrevette az egyik folyosói ablak előtt futó vadszőlőt, s már nyúlt is a ceruzáért.

– Nem fotószerűen akarom visszaadni a látottakat. Ezért úgy döntöttem, nem veszek el a részletekben, hanem az fény-árny váltakozásokkal játszom. A belgyógyászat bejáratát ezért nem aprólékosan dolgoztam ki, a fal téglái közül több csak elmosódva látszik – folytatta.

Ezenkívül egy-egy részletet többféle nézetben is megörökít. A kórház néhány jellegzetesebb ablakát megrajzolta nyáron és ősszel is. Szerencsére már meggyógyult, de mindig visszajár az intézménybe, hogy újabb és újabb épületrészek „álljanak" modellt. Munkájában senki sem zavarja, sőt a vezetőségtől kapott egy állandó belépőt is.
Tervezi, hogy könyv formájában is megjelennek a grafikái. Szenti Tibor író és néprajzkutató ír majd a képekhez szöveget. Az album még várat magára, az alkotó még több belső képet szeretne rajzolni az intézményről.

Szenténé Kálvai Mária szívesen fest és rajzol gépeket, illetve alkatrészeket is, egyik kedvence a betonkeverő. Ez a masina számos munkáján látható különféle beállításban.

Édesapja révén szerette meg a gépeket, aki a tűzoltóságon javította a különféle masinákat. A gépek iránti vonzalmára legjobb példa egy zebegényi eset. Festőtársaival elment az őszi erdőbe dolgozni. Míg a többiek tisztásokat, fákat, bokrokat ábrázoló képekkel jöttek vissza, az ő vásznán egy rozsdásodó géproncs díszlett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne veszítsenek a gyerekek

Megdöbbentek, elkeseredtek az érintett gyerekek szülei a Szántó Kovács János Általános Iskola… Tovább olvasom