Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Állatok a belvárosban

Hódmezővásárhely - Kevés belvárosban lehet állatokat tartani, a sertésen és aprójószágokon kívül akár tehenet és lovat is – Hódmezővásárhely ilyen. Ezt helyi rendelet szabályozza, és főleg az egykori gazdaházaknál jellemző.
Tilalom

A Vásárhelyhez tartozó mártélyi üdülőterületen tilos a haszonállatok tartása, ugyanez érvényes közintézmények (iskolák, gyermek-, művelődési és szociális intézmények), élelmiszerboltok, vendéglátó-ipari egységek, strand, uszoda, sporttelep, lakótelep, temetők területén és azok 50 méteres körzetében. Kivéve, ha a létesítmény védőkörzetében már annak megépülése, üzemelése előtt elkezdték, és azóta is folyamatosan végzik az állattartást.

Hódmezővásárhelyen, a régi mezővárosi hagyományokat ápolva, a belvárosi magánházaknál többen tartanak haszonállatokat. Makó András aljegyző és Fazekas István, a lakosságszolgálati iroda munkatársa közölte: haszonállattartás szempontjából a város külterülete és tanyavilága négy körzetre oszlik, a belvárost az I-es, míg a város többi részét a II-es érinti. Az egyesben 2 nagytestű (ló, szarvasmarha), 4 kistermetű (kecske, disznó, juh) és 50 aprójószág, baromfi lehet, a kettesben – a belvároson kívül – 15, 50, illetve 100.

– A körzethatárokon és a darabszámokon kívül a rendelet meghatározza például az ólak, istállók, kifutók lakó- és pihenőépülettől, ásott és fúrt kúttól, valamint vízvezetéktől és kerti csaptól számított védőtávolságát – mondta Makó András. – Utóbbi alól mentesülnek azok a gazdák, akik a rendelet megalkotása előtt, vagyis 10 évnél korábban megépítették az istállókat, generációk óta foglalkoznak állattenyésztéssel, és tulajdonképpen „köréjük épült" a város. A többi előírás, például a legyek, rovarok, rágcsálók folyamatos irtása, az ólak, kifutók napi takarítása, illetve a trágya zárt tárolóban tartása, rendszeres elszállítása rájuk is vonatkozik.

Az egykori gazdaházakban ma is tartanak jószágot a vásárhelyiek. Fotó: DM/DV
Az egykori gazdaházakban ma is tartanak jószágot a vásárhelyiek.
Fotó: DM/DV

Mezőváros

Vásárhely mezőváros volt, most is sok nagy udvaros, istállóval, óllal ellátott, földszintes paraszti ház található a területén. Az 1940-es években a Szabadság tér helyén még legelő terpeszkedett. A 19. század végén, 20. elején épült gazdaházak egy része jelenleg a belvárosban van, akkoriban inkább a település szélére estek, és szinte mindenütt tartottak állatokat.

Két gazdát is találtunk a belvárosban és közvetlen közelében – nem messze az autóbusz-pályaudvartól –, egyikük az I-es, másikuk a II-es körzetben lakik – mindketten névtelenséget kértek. Előbbinél egy ló árválkodott az istállóban, és a tulajdonos elárulta: azonnal kocsira rakja és pár naponta elszállítja a trágyát. A másik háznál, a kettes körzetben nagyobb volt a felhozatal: 3-3 tehén és ló, 6 disznó és 20 aprójószág él a farmon. A família a 19. század óta foglalkozik állattenyésztéssel, s azért nem kért a „reklámból, népszerűségből", mert a közelmúltban egy feljelentés kapcsán majdnem 500 ezer forintos büntetést róttak ki rájuk. Elmondták: amint lehet, elszállítják az állatokat a tanyára – ha elkészül az istálló.

Az aljegyző közölte: korábban rengeteg gond volt az állattartásból, és nem csak a belvárosi és a határos körzetben. Szinte egymást érték a panaszok a szomszédokra. Tavaly már csak 8–10 eset volt – 90 százalékban azt kifogásolták, hogy hangosan ugat a szomszéd kutyája.

Olvasóink írták

 • 3. mivan? 2012. február 24. 17:35
  „Pedig sűrűn betévednek az állatok a belvárosba...”
 • 2. farenheit007 2012. február 23. 17:30
  „Döbbenet!”
 • 1. papika56 2012. február 23. 12:44
  „Igen is ne engedjék meg , hogy lakóházak között nagyszámú állatot tartsanak. Aki ilyennel akar foglalkozni --tegye meg tanyán.
  Borzasztó dolog az pl, nyáron este nyitott ablak mellett szagulni a trágya szagát ! v, a töménytelen legyet írtani. Na nem is beszélek pl. ősszel a rengetek rágcsáló ami ellepi a környéket !
  Na de a sok bírka , meg barom a belvárosba --aki összepiszkítja a tereket, játszót stb. Van mit javítani !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósság elől menekülnek

Végrehajtással terhelt a lakásából egyre több vásárhelyi önkormányzatiba költözne. Tovább olvasom