Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Állatok a panelban: Nyuszi, hopp!

Lakásban lakik és kisállatot szeretne tartani, de nem tud befogadni egy kutyát vagy egy macskát? Sorozatunkban olyan állatokat mutatunk be, amelyek tarthatók akár panelban is.
- Béla igazi személyiség, körülbelül egy éve van nálam - meséli Mocsári Kitti, aki egy szürke színű törpenyuszi tulajdonosa. Hódmezővásárhelyen szinte minden állatkereskedésben kaphatunk törpenyulat, az árak 3000 és 6000 forint között mozognak. Még olcsóbb, ha van olyan ismerősünk, aki több nyúl tulajdonosa és alkalmanként az állatoknak születnek utódai is. Kitti is így jutott hozzá Bélához, akit nyáron néha ki is enged a kertbe szaladgálni. Két kutyusa a kerítésen keresztül ismerkedik a nyuszival, de oda kell rájuk figyelni.

A nyúl panelkomfortos kisállat.
A nyúl panelkomfortos kisállat.

A törpenyúl tartása nem olyan rég óta lett trend a kisállat tartók körében. A nyuszik tartása rengeteg türelmet, és odafigyelést igényel. A kis tapsifülesek eredendően szobatiszták, némi neveléssel a szobában is nyugodtan elszabad őket engedni és nem lesznek „balesetek". - A barátnőmnek születésnapjára vettem egy nyuszit és nagyon imádjuk. Nem volt meglepetés, tudatosan készültünk a kisállat érkezésére. – magyarázza Benkő Sándor, aki egy lógófülű, kosorrú fajtájú nyulat vásárolt.

– A „kezdő csomag" drága volt, ketreccel, oltással, szénaráccsal, eledellel és mindennel, ami kell egy kisebb vagyont hagytunk ott a tenyésztőnél. Ezen felül a havi tartás nem kerül sokba, ezer, kétezer forintba zöldségekkel, gyümölcsökkel és táppal szénával együtt. Oda kell figyelni, hogy mit adunk neki enni, mert nagyon kényes a nyulak gyomra - avat be a nyúltartás rejtelmeibe Sándor.

A törpe nyuszi tartók között sokan vallják, hogy olyan mintha egy kutyájuk és egy macskájuk lenne, de összegyúrva. A nyulak roppant értelmesek, könnyen taníthatók és nagyon kezesek és ragaszkodóak is tudnak lenni. De nem szabad elfelejteni, hogy a kábeleket, papírt gondosan rejtsük el előlük, kis kis kedvenceink ugyanis könnyen ráfanyalodhatnak.  Fontos, hogy oltassuk be a nyuszinkat: már egy szúnyogcsípés is halálos lehet.

**********

Állatok a panelban: a varánusz

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivették jó hírt kaptak a szegedi klinikán

- A diónyi nagyságú daganat a sugárkezelésnek köszönhetően mintegy felére csökkent – újságolta boldogan a vásárhelyi Forrai Hajnalka. Tovább olvasom