Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Amatőr audiofil találkozó – egy bolondság a sok közül

Hódmezővásárhely - A 10. Amatőr Audiofil konstruktőrök Találkozóját rendezték meg a vásárhelyi Árpád utcai iskolaépületben.
Számos apró és nagyobb alkatrészt, audiofil eszközt elhoztak a lelkes erősítő építő amatőrök. Így kilószámla láttunk diódákat, triódákat, apróbb s nagyobb kondenzátorokat, orosz repülőgép elektronikai panelokat és elektroncsöveket, egy régebbi kor emlékeit. A hangulatot is egy archív eszköz egy vagy 25 éves Dual lemezjátszó szolgáltatta. A korongján forgó Deutsche Grammophon hanglemezen, ha kicsit recsegve is, de annál szebben, még a Kék Duna Strauss-keringő is felcsendült. Akiket a hagyományos 33-as fordulatszámú LP-k érdekeltek, azok is kedvükre válogathattak a 20-50 éves felvételek között.

Audiofil-találkozó Vásárhelyen. Fotó: Korom András (galéria)

– Máshogy szól a zene, ha azt az ember olyan erősítővel hallgatja, amit maga épít. Van ugyanis lehetősége arra, hogy finomítson a hangzáson – mondta Palkovics György, aki Veszprémből érkezett a találkozóra. – 1975 óta foglalkozom audiofiliával, egészen pontosan erősítőket építek azóta magamnak és a barátaimnak. Most egy fejhallgató erősítőt szeretnék magamnak, már ha telik rá – tette hozzá.

A felvonultatott alkatrészekből a nem hozzáértő szemlélődő szerint több ilyett is össze lehetne rakni. Magam is meghallgattam az egyik ilyen eszközt, a country úgy szólt a CD-ről, ahogy egy nashville-i bárban szólhat - élőben.

– 20 éve járok hasonló rendezvényekre – árulta el a kiskunfélegyházi Hoffmann László, aki számos, azaz inkább számtalan hifi-alkatrésszel érkezett. Azt mondta, hogy a régi alkatrészekből éppen olyan jó vagy még jobban hangzó eszközöket lehet építeni, mint amilyenek a szakboltokban kaphatók.

– Olyan ez az audiofilia, mint a bélyeggyűjtés, egy bolondság a sok közül – ezt az egysezrűen csak Ferencként bemutatkozó résztvevő mondta. Hozzátette: akkor jó, ha a konstruktőr az élő zenét is meghallgatja, s a hallottakhoz képest épít magának erősítőt.

Olvasóink írták

 • 7. booo 2012. május 31. 06:07
  „A DM miért nem hoz már létre egy "eseménynaptárat" ???
  Igy utólag könnyű cikkezni!”
 • 6. helsinkirokker 2012. május 28. 19:53
  „5. Nagyon örülök, hogy szóvá tesszük. Tököm tele azzal, hogy lelkesítő írás jelenik meg a megyében már megtörtént eseményekről, rendezvényekről. Francér nem tudnak előtte írni. Engem is érdekelt volna, pl.”
 • 5. kommentelő 2012. május 28. 09:04
  „Jól van. Látom, nem egyedül vagyok, aki azt kívánja szóvá tenni, hogy szívesen elment volna, ha tudott volna róla. Egy ilyen eseményt tessék rendesen meghirdetni!
  A városi televízió is, ha nem csak a fidesz szócsöveként funkcionálna, és nem csak utólag tudósítana az eseményekről, talán jobban szolgálná azt a célt, amiért fenntartjuk.”
 • 4. balihoho 2012. május 28. 08:40
  „Sajnos én sem tudtam erről az eseményről, pedig vittem volna néhány harminc éves cuccot. /AKAI UNITRA ORION/ Kifogástalanul működnek!”
 • 3. vovozs 2012. május 27. 10:50
  „Jobb később tudni róla, mint soha.”
 • 2. abai 2012. május 26. 22:59
  „Hát meglehetősen titokban tartották...”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 26. 17:20
  „Örülök, ennek a " ha tudtál volna róla, kimehettél volna" cikkre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Fidesz a kocsmai hangú tüntetőkről

A vásárhelyi Fidesz visszautasítja a Magyar Szolidaritás Mozgalom és jobbikos cimboráik kocsmába sem illő viselkedését. Tovább olvasom