Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Ambrus Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Hódmezővásárhely - Ambrus Sándor, népi iparművész, Lánc utcai házában fogadott bennünket, amely nem csak otthona, de műhelye és kiállítóterme is a fazekasmesternek. Sorozatunk befejező része.
Ambrus Sándor, hétszeres Magyar Kézműves Remek-díjas fazekasmester, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyérmese, a kortárs, hazai iparművészet egyik jelentős, megbecsült alakja. Munkái közt modern stílusjegyeket és a vásárhelyi fazekasok hagyományos motivumait felvonultató kerámiák is megtalálhatóak.

Ambrus Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely! - GALÉRIA

Ilyennek szeretlek, Hódmezővásárhely!Ön milyennek látja, szereti Hódmezővásárhelyt? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!

 
Belvárosi műhelye, mely kiállítótereme és otthona is egyben igazi turistalátványosság Hódmezővásárhelyen. Ezernyi egyedi formájú és festésű tálat, vázát, kulacsot, könyvbutellát, tintatartót és más dísztárgyat készített itt, melyek közül több száz sohsem került eladásra, a korongozó műhely melletti kiállítóteremben bármikor megtekinthető. A mester úgy véli, tucatnyi érdekes és szép hely van Vásárhelyen, számára mégis a munkahelyét és otthonát jelentő Belvárosi Fazekasház a legkedvesebb.
- 1963-ban kezdtem a Majolikagyárban, ipari tanulóként, ahol végül több, mint 20 évig dolgoztam. Édesapám javaslatára kezdtem el, úgy vélte a fazekasság, könnyű, ülő munka, mely nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Az utóbbiban igaza is volt.

Ambrus Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely! - GALÉRIA

1989-ben váltottam ki a kisiparosi engedélyt, akkor hoztam létre a lakás melletti kis műhelyemet is. Kezdetben modern kerámiákat készítettem, de 15 éve már, hogy munkámat, a sok évszázados múltra visszatekintő vásárhelyi fazekas hagyományok ápolásának szentelem. - meséli Ambrus Sándor iparművészi pályája kezdetét.

A kiállítótermet 12 éve nyitottuk meg. Itt, a saját munkáim mellett, rendszeresen más kézműves szakmák magas színvonalú alkotásai is bemutatásra kerülnek. Nagy örömömre szolgál, hogy a megnyitás óta rengeteg ember járt itt, a világ minden tájáról. Volt, hogy egy napon, egymástól függetlenül amerikai és ausztrál vendégeink is voltak, de dél-afrikai és koreai csoportok is megfordultak már nálunk. Ugyanakkor, büszkén mondhatom, hogy számos magyar kíválóság, prominens személy, sportoló és művész is ellátogatott ide, például dr. Mádl Ferenc, köztársasági elnök, Kásás Zoltán vízilabda edző, Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja, Pécsi Ildikó színművész, vagy Sára Sándor filmrendező, akik mind egy-egy kerámiával távoztak. - emlékszik vissza a fazekasmester.

Ambrus Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely! - GALÉRIA

Beszélgetésünk végén elmondta: - Ez a szakma, a születése óta eltelt több ezer évben szinte semmit sem változott, mégis, csak a vásárhelyi történetének teljes feltérképezéséhez egy emberöltő is kevés lenne. Remélem a Belvárosi Fazekasházzal tehetek valamit e szakma fennmaradásáért, és persze a város jó híréért.

* * *

Sorozatunk korábbi írásai


Bán Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Kandó Tamás - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Dr. Marosi Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Szenti Tibor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Bereczki Róbert - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Magyary Ágnes - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Olvasóink írták

  • 2. UtólagKapitány 2012. november 02. 22:00
    „Ambrus Sándor! Gratulálok! Szépek a munkáid!”
  • 1. macska125 2012. november 01. 09:34
    „Gratulálunk! Gyönyörűséges munkák! Továbbiakhoz jó egészséget, sok látogatót, vevőt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy halott, három sérült Szikáncson - gyakorlaton

Vegyi katasztrófa történt tegnap Szikáncson. Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak. Tovább olvasom