Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Amerikában kezdte, Magyarországon folytatja

Marcello Márk még csak tizenkét esztendős, de pontosan tudja, mi a folyószámla, mi kell egy jó vállalkozás beindításához, és mi lesz belőle, ha nagy lesz. A vásárhelyi József Attila Általános Iskola hatodikosának édesapja New York-i, így a fiú az Egyesült Államokban kezdte iskolaéveit.
Marcello Márk (balról) még az amerikai Lexingtonban ismerkedett meg a vállalkozásszervezés alapjaival. Fotó: Tésik Attila
Nem mindennapi szakkörre járhatnak a vásárhelyi József Attila Általános Iskola tanulói. A Junior Achievement Magyarország Oktatási és Vállalkozásszervezési Alapítvány tananyagának köszönhetően minden olyat elsajátíthatnak játékos formában, ami egy vállalkozás elindításához szükséges.

Az egyik szakkörös Marcello Márk. A 12 éves fiú azért van különleges helyzetben, mert össze tudja hasonlítani az e témában az Egyesült Államokban használt tananyagot a magyarral. Ugyanis Márk – vagy ahogy a barátai hívják: Pepe – az óvodát, illetve az általános első négy osztályát az USA-ban végezte.

– Édesapám New York-i. Vásárhelyen születtem, de New Jersey-ben lettem ovis. Az első osztályt a floridai Brandentonban, a másodiktól a negyediket pedig a Kentucky állambeli Lexingtonban jártam – tudtuk meg Pepétől.

A fiú 2004-ben került vissza szülővárosába. A József Attilában előbb magántanuló lett, mert mind a négy amerikai iskolaévből le kellett vizsgáznia. Jelenleg hatodikos.
– Hajdúné Csakajda Ildikó tanárnő javaslatára kezdtem el járni erre a szakkörre. Akkor még nem tudtam, hogy én ezt az Államokban már tanultam. Kint nem volt ilyen érdekes ez az óra, mint Magyarországon. Lexingtonban például olyat csináltunk, hogy a térképen meg kellett jelölni, mely állam, mely városában nyitnék egy vállalkozást, s miért. Az egyik barátommal Arizonát választottuk az állatorvosi klinikánk helyszínéül – folytatta Márk.

Fiatal kora ellenére nagyon pontosan tudja, hogyan képzeli el a jövőjét. Építészmérnöki vagy speciális állatorvosi vállalkozást szeretne indítani. A szakkörön már megtanulta, mi a folyószámla – már neki is van –, illetve számos egyéb hasznos információval gazdagodott.

– Társaimmal már több vállalkozást is terveztünk, illetve eljátszottunk egy-egy reklámfilmet a lazacos margarinról vagy a tűzálló kesztyűről. Tanulmányi kiránduláson voltunk egy bankban, illetve megfigyeltük a városban lévő reklámokat, a főutca üzleteinek elhelyezkedését – sorolta.

A „könyörtelen gazdasági világban" Pepének azért jut ideje egy kis kikapcsolódásra. Ilyenkor a legszívesebben ír. Egy nagy füzet már megtelt többnyire vicces történeteivel, melyben az állatok beszélnek. Osztálytársai alig várják, hogy felolvassa nekik. Pepe szerint az írás szép szakma ugyan, de ebből egy családot nem lehet eltartani, ezért felnőtt korában ez csak a hobbija lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre csak Lázár a biztos jelölt

Az már biztos, hogy Vásárhelyen Lázár János újra versenybe száll őszi helyhatósági választásokon a… Tovább olvasom