Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Amerikából jött a tüzér

Hódmezővásárhely - Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárban Vásárhelyen szolgáló Vitári Gergő (25) hadnagy a közelmúltban az amerikai Fort Benningben vett részt lövésztanfolyamon. A 175 fős csapatból megkapta a legjobb külföldinek járó kitüntetést.
– Édesapám terelt a katonai pálya felé: azt mondta, a honvédség biztos egzisztenciát, stabil munkahelyet jelent – vallja a 25 éves Vitári Gergő hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár támogató szakaszának parancsnoka.

Amerikából jött a tüzér. Fotó: Vitári Gergő archívuma (galéria)

A vásárhelyi tüzér a közelmúltban az amerikai Fort Benningben vett részt lövésztanfolyamon. Négy hónap alatt a lövészeten kívül haditechnikai, harcászati és csapatvezetési ismeretekkel is felvértezte magát.
Vitári elmondta: az amerikai szisztéma más, mint a magyar, civil főiskoláról is bekerülhet bárki a fegyveres testülethez, a US Armyhoz. A hadseregben mindenki csak azt a tudást sajátítja el, amely területen majd szolgál, amennyiben változik a beosztása, újabb kiképzést kap. – Fort Benninget nem úgy kell elképzelni, mint egy magyar laktanyát, inkább városhoz hasonlít, mozival, éttermekkel, sörözőkkel, kulturált szállásokkal. Fal sincs, csak ellenőrző, belépési pontok sorompóval – mesélte a fiatal tiszt, aki még hozzáfűzte: 175 fős „osztályukból" 10-en voltak külföldiek, rajta kívül például Azerbajdzsánból, Kambodzsából, Thaiföldről, Ukrajnából és Szaúd-Arábiából érkeztek katonák.

– A négy hónap legnagyobb élménye a terepen végrehajtott, többnapos zárógyakorlat volt – evésre, ivásra, pihenésre, alvásra kevés idő jutott. Fizikálisan rendkívül megerőltető volt, 30 kilós hátizsákkal és plusz 10 kiló felszereléssel meneteltünk. Két étkezés között 16–18 óra is eltelt.
A civil életbe is belekóstolhattak szabadidejükben. Szerencséje volt, kinntartózkodása alatt 4 négynapos hétvégén is lógathatta a lábát. Az egyik ilyet patronálójánál San Diegóban tölthette – minden külföldinek volt ilyen a csapaton belül. Barátok lettek, e-mailen tartják a kapcsolatot.

– Megtiszteltetés, hogy részt vehettem ezen a tanfolyamon, remélem, a munkáját hatékonyabban végző, képzettebb tiszt lettem. Komolyan vettem minden feladatot – ezért, illetve a záróvizsgán nyújtottak miatt megkaptam a legjobb külföldinek járó kitüntetést; hasonló elismerésben részesült a legjobb amerikai és a legjobb sportos. Úgy tudom, rajtam kívül eddig csak egy magyar tiszt kapott ilyet amerikai tanfolyam végeztével – zárta beszámolóját
Amerikából jött a tüzér. Fotó: Vitári Gergő (archívuma)
.

Olvasóink írták

 • 3. kontrapista 2012. június 17. 15:12
  „2.macs
  Nem állhat jó az egyenruha egy alig 160 cm magasságú és 60 kg-os katonán még akkor sem , ha egy "úri szabó " készíti méretre.”
 • 2. macs 2012. június 16. 18:13
  „Miért van az, hogy az amerikai katonákon pöpecül áll az egyenruha, pedig gondolom, ott se méretre szabják?”
 • 1. emigrans 2012. június 15. 10:25
  „gratulalok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a rendőrségi rabló ellen

Fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt vádat emeltek a fiatalember ellen, aki airsoft pisztollyal fenyegetőzve próbált pénzhez jutni a vásárhelyi rendőrségen. Tovább olvasom