Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Andrásnak agytorna a matek

Hódmezővásárhely - Az ELTE matematika szakára készül a vásárhelyi Sápi András. A Bethlen Gábor Református Gimnázium végzős diákja már óvodásként fejben adta össze vagy vonta ki egymásból a háromjegyű számokat. Később számos versenyen szerepelt eredményesen. Nemcsak az elméjét, de a testét is edzi: amerikaifocizik, s időnként konditeremben gyúr.
Már óvodáskorában is szerette a számokat a vásárhelyi Sápi András (18), annyira, hogy miközben a többiek a csattogó lepkét tologatták, ő önmaga szórakoztatására háromjegyű számokat adott össze vagy vont ki egymásból – fejben. Édesanyja főzés közben papiroson számolt utána az eredménynek. Kiderült: mindig helyes volt. András később húgával, Elizabeth-tel sakkozva már kombinatorikus képességeit edzette. A Bethlen Gábor Református Gimnázium végzős diákja azóta sem fordított hátat a matematikának, olyannyira nem, hogy az ELTE matematika szakára szeretne felvételizni. A matek számára csak amolyan agytorna.

Az ELTE matematika szakára készül a vásárhelyi Sápi András. A Bethlen Gábor Református Gimnázium végzős diákja már óvodásként fejben adta össze vagy vonta ki egymásból a háromjegyű számokat.
András könnyű olvasmánnyal a kezében.
A szerző felvétele

– Abbahagytam a sakkozást, mert a gimi mellett nem nagyon értem rá. A matekban azt szeretem a legjobban, hogy izgalmas az összefüggések felfedezése, s azt, hogy reális, valóságos, rendszerezett egészet alkot – mondta András. – Egy feladat megoldása hasonló ahhoz, mintha valaki valamilyen izgalmas számítógépes játékot játszana. Ráadásul általában könnyebben felfogom a matematikai problémákat, feladatokat, mint évfolyamtársaim.

Andris a matematikán belül leginkább az algebrát kedveli, azaz a számokkal szeret a legjobban dolgozni. Bár a geometria nem annyira a szíve csücske, ám kedvenc olvasmányai közé tartozik A geometria és határterületei című könyv – amolyan könnyű esti szórakozásként. Még nem döntötte el, mi is szeretne pontosan lenni, de abban biztos, hogy mindenképpen a matekkal akar majd felnőttkorában is foglalkozni. Ám nem csupán az elméjét mozgatja meg rendszeresen, hiszen amerikaifocizik, s ha ráér, konditerembe is jár. – Aki jobban ismer, az nem tart csodabogárnak, elfogadják, hogy a matek meg a fizika a kedvencem – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. kukus 2011. december 16. 20:41
    „További sok sikert az agy-és a konditerem-tornához is! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújította a vásárhelyi mozit a gyülekezet

Hódmezővásárhely - Még tavasszal döntött arról a vásárhelyi közgyűlés, hogy ingyen használatba adja… Tovább olvasom