Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Angliában saját cége volt Faragó Ferencznek

Hódmezővásárhely - A 72 éves Faragó Ferencz 1956-ban távozott Angliába. Új hazájában alkatrész-forgalmazó céget alapított, kétszer nősült, három lánya született. 2004-ben tért vissza végleg Vásárhelyre, jelenleg Kishomokon él. Büszke kertjére, szívesen épít vonat- és repülőgépmodelleket, edzősködik a helyi asztaliteniszklubban, és korosztályos lövészversenyeken szerepel.
– Egyszerű történet az enyém – közölte a vásárhelyi tanyavilágban nevelkedett 72 esztendős Faragó Ferencz, miután körbevezetett kishomoki, 2 éve elkészült házában. Mintegy fél évszázados távollét után, 2004-ben tért haza Vásárhelyre. 1956-ban az akkori helyi eseményekben játszott szerepe miatt távozott először a tranzitországba, Ausztriába, majd Angliába.

A forradalom idején 16 éves volt, és a Bethlen Gábor Gimnázium tanulója. Csatlakozott egy fegyveres ellenállást tervező csoporthoz, az Andrássy úti központban kezébe is nyomtak egy szovjet géppisztolyt, amellyel többször posztolt, őrködött az épület kapuja előtt. Egyszer sem sütötte el. Igaz, kiképzést sem kaptak társaival, ahogy ő fogalmazott: harc esetén vérfürdőt rendeztek volna közöttük a katonák. Amikor véget értek az 56-os események, tetézte a bajt: „Belém bújt az ördög, nem adtam vissza a fegyvert, elrejtettem a kollégiumi vasszekrényben".

A rádiót hallgatva úgy gondolta: ha elkapják, szorul, esetleg a szüleinek is bajuk eshet. Nyolcan indultak a nyugati határ felé, az otthonról kapott elemózsiát kötötték batyuba, gyalog mentek, teherautón és vonaton utaztak. Utóbbin a katonák is rejtegették, fedezték őket. Időközben többen csatlakoztak hozzájuk, és sikerült átjutniuk a határon, de éjszaka lévén hamarosan egy másik ponton – a követett távoli fény nem osztrák ház, hanem őrtorony volt – visszatértek Magyarországra. Lekapcsolták őket, majd Szombathelyen a szovjetek kezére kerültek. A diákokat Faragó Ferencz nyelvtudása – oroszul szavalt verseket a tisztnek – és életkoruk mentette meg. Fél vekni kenyérrel engedték útjukra őket, azzal, hogy ha legközelebb is találkoznak, nem lesznek velük ilyen elnézőek.

Faragó Ferencz repülőmodelleket is épít, ha van rá ideje. a szerző felvétele
Faragó Ferencz repülőmodelleket is épít, ha van rá ideje. 
A szerző felvétele

– Nyilvánvaló volt, ha újra elkapnak, végünk. A barátommal, Hevesi Dénessel mégsem mertünk hazamenni, ezért úgy határoztunk, ismét megpróbáljuk – mesélte Faragó Ferencz.

– Ezúttal sikerült, ő Németországot, jómagam Angliát jelöltem meg célországként, 1956 novemberében érkeztem Londonba. Már Ausztriában elkeveredtünk egymástól, csak hallottunk a másikról; később tudtam meg: levelet írt a szüleimnek, amelyben megnyugtatta őket sorsom felől.

Kert, modellezés és sport

Faragó Ferencznek mindene a kertje, igyekszik otthonossá alakítani. Ha jut ideje, szívesen épít vonat- és siklórepülő-modelleket. Angliában asztaliteniszezett, városi és regionális versenyeken ért el szép eredményeket, Vásárhelyen a közelmúltban alakult egyesületnél edzősködik. A lövészet is nagy hobbi, a HPLE színeiben két szeniorversenyt már megnyert, most készül a harmadikra.

Faragó Ferenczben olyan erős volt a félelem, hogy hiába kínozta a honvágy, egyedül töltötte a karácsonyokat, 12 évig látogatóba sem utazott haza. Majd az angol útlevél nyújtott számára biztonságot – legalábbis így érezte. De még így is sokszor összerezzent, arra gondolva, mikor fogják el. Angliában először 1 évig kórházban dolgozott ápolóként, majd az alkatrésziparban, főként az elektronikában. Anyagbeszerzőként nagy cégeknél, például a Marconinál tevékenykedett, majd tapasztalatait hasznosítva kollégájával saját céget alapított: alkatrészexporttal foglalkoztak. Később hasonló profilú önálló vállalatot hozott létre, 9 alkalmazottal.

– 2003-ban ezt is eladtam, tulajdonképpen nyugdíjba vonultam, mert 2001 óta egyre sűrűbben látogattam haza betegeskedő édesanyámat és nevelőapámat gondozni. Ekkor találkoztam újra egykori általános iskolai osztálytársammal, mostani párommal, Emíliával. Angliában kétszer nősültem, három lányom született, a legfiatalabb, a 24 éves Laura március óta itt él velünk Kishomokon. Szeretne Magyarországon munkát találni, letelepedni.

– Többször voltam a nagyszülőknél kirándulni, élveztem az ittléteket. Szeretem ezt az országot, mindig szívesen jöttem haza – közölte a beszélgetés végére megérkező Laura.

Olvasóink írták

 • 7. aggodo 2011. április 27. 03:29
  „Dodo.
  A Ferencz nevet eredetileg igy irtak,nezd meg a templomok anyakonyvezeseiben,csak a szocilaizmusban hagyattak el a z-hogy ne legyen valami uri meltosag szinezete,atfor,maltak sozcialistava.Nem csak a Ferencz nevet modisitottak igy,hanem tobb keresztnevet is,de meg a vezeteknevek irasaba is belejavitottak.Igen,o visszavette azt,amit elvettek tole,mert nem csak a hazaikat es mas tulajdonukat vettek ez az emberektol,meg a neveik irasmodjat is .Most o vette vissza,mit az allam elvett tole es igaza volt,mert a nev is az illeto sajat tulajdona tulajdona.”
 • 6. deszkás 2011. április 25. 13:02
  „Egy becsülendő az úrban:nem mocskolódik,továbbiakban no comment.”
 • 5. Stufff 2011. április 24. 08:38
  „Tiltakozom a "fikázás" szó ellen!
  Az vagy pozitiv,- vagy negativ vélemény.”
 • 4. Tivadar 2011. április 23. 17:06
  „Stufff

  Nem kellene mindent fikaznod es akkor lehet nem lenne kitorolve a hozzaszolasod.”
 • 3. Stufff 2011. április 23. 14:54
  „Nem irok hozzászólást, mert ha nem azt irom amit egyesek olvasni szeretnének,...akkor kitörölik!”
 • 2. tol 2011. április 23. 12:18
  „hazavágyott. Nyilván nem azért, hogy aztán itten fikázd.”
 • 1. dodó 2011. április 22. 09:50
  „Szegény öreg Ferkó! Akkora ember lett odakint, hogy még a személynevek helyesírását is megváltoztathatta.
  Kár, hogy a családi nevét nem piszkálta. Lehetett volna például Pharagho.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakosodtak a guberálók

A guberálók egy része műanyag palackokat, a másik sörösdobozokat gyűjt, és egyre kevesebben keresik a kenyérhéjat a konténerekben. Tovább olvasom