Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Angliában takarít az óvónő

Hódmezővásárhely - 21 évig óvónő volt Vásárhelyen, egy éve azonban az angliai Surrey-ben dolgozik a vásárhelyi Béládi Hedvig. A takarítással kétszer annyit keres kint, mint idehaza óvónőként.
Rengeteget dolgozik, esti nyelviskolába jár, s tanulja az angol nyelvet a 42 éves Béládi Hedvig, aki egy éve került ki az angliai Surrey-be. A Vásárhelyen 21 évig óvónőként dolgozó pedagógus számára nehéz döntés volt, amikor egy éve ideiglenesen itthagyta családját, hogy a ködös Albionban találjon magának munkát. Információink szerint ma Magyarországon egy húsz éve pályán lévő óvónő havonta bruttó 150–160 ezer forintot keres.
Hedvig gyermekei jövője érdekében cserélte fel eddigi hivatását, s hagyta el átmenetileg családját. Elmondása szerint döntését anyagi okok motiválták. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyit keres, lévén, hogy itthon már így is irigykednek rájuk. Azt elmondta, hogy keményen dolgozik, s az eddigiektől meglehetősen eltérő munkakörben: ugyanis nagy házakat takarít, s vállalkozóként időnként gyerekekre vigyáz.

Béládi Hedvig egy éve dolgozik Angliában. Fotó: DM/DV
Béládi Hedvig egy éve dolgozik Angliában. Fotó: DM/DV

– Egy évek óta kint élő baráti házaspár segített abban, hogy elkezdjem az életet Angliában. Ők adtak szállást az első két hónapban, s abban is segítettek, hogy munkát találjak – árulta el Hedvig, aki fia segítségével kiutazása előtt már egy évig tanulta a nyelvet, de mint odakint kiderült, ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megértse, mit mondanak az emberek. Ezért még most is esti nyelviskolába jár. – Az angolok teljesen máshogy beszélnek, mint ahogy idehaza képzeljük, csak 6–8 hónap után kezdtem érteni az itteni akcentust. Viszont nagyon kiegyensúlyozottak, segítőkészek, udvariasak, türelmesek és megértőek, így viszonylag könnyedén beilleszkedtem – mondta. Hedviget segítette az is, hogy 4 hónappal ezelőtt kiköltözött hozzá 18 éves fia, aki a Németh László Gimnázium magántanulója. Ő szintén dolgozik Angliában, így 2 hónapja saját lakást bérelnek.
– Aki keményen dolgozik, és komolyan veszi a munkáját, azt megbecsülik, jöjjön a világ bármely részéről. Bár a gazdasági válság itt is érezhető, aki akar, most is talál magának állást – tette hozzá.

Óránként 1900–2500 forint

Óránként 1900–2500 forint a takarítók átlagos jövedelme Angliában – az interneten fellelhető állásajánlatok szerint. A magasabb összeget az irodaházak éjszakai takarításáért fizetik. Akik heti 40 órában dolgoznak, azok bruttó 300–400 ezer forintot keresnek havonta.

Olvasóink írták

 • 16. Nottingham 2009. szeptember 06. 18:56
  „Az én édesanyám csontizotóp laborban dolgozott egy Budapesti kórházban havi 110.000 Ft és a tévhittel ellentétben nem tette el a kenőpézt nem olyan jellegű ember,ráadásul a páciensei általában utolsó stádiumban lévő betegek voltak. Haldoklótól eleve nem vette volna el. 3 éve kiment Nottinghambe kapott szolgálati lakást 2800GBP a fizetése szolgálati Mini-t is adtak 1 év után. Esze ágában sincs visszajönni !!!!! megbecsülik,jó a fizetés és az életszinvonal amikor pedig hiányzunk neki akkor 12 GBP lehet repülőjegyet venni a Raynair Ír légitársaság álltal üzemeltett géppel plusz a reptéri illeték. Vagy ő jön vagy mi megyünk. Igenis bátrak azok az emberek akik mernek egy jobb életet kezdeni,hiába fikázzák őket talán azért a sok pesszimista!!! mert nincs bátorságuk bevallani,hogy inkább itt szenvednek és kínlódnak így könnyebb nekik.”
 • 15. egyolvasó1 2009. augusztus 18. 20:03
  „Csak a képet nézzék :) szegény. És még felteszi az iwiwre.
  http://iwiw.hu/pages/image/imagedata.jsp?imageID=120108587&userID=9002100”
 • 14. cipész 2009. július 28. 14:54
  „Anyagi okok?
  Családi ház, új autó?
  Nem irigyek az emberek, csak hülyének nézik őket, azt hiszik, hogy minden igaz amit ezek a nagyon jó újságírók leírnak.
  Nem kell itt lázítani, ismerek nem egy embert, hogy annak tényleg nem volt se 15milkós háza se új autó, tanult
  diplomás, kiment ő is külföldre, de nem panaszkodik és nem járatja az országot le.Akik 57300Ft-ért dolgoznak azoknak igen anyagi gondjai vannak és bérlakásba élnek, kiskorú gyerekeket nevelnek. Szép napot!”
 • 13. Nemmindegy 2009. július 27. 22:33
  „Üdv

  Na már most,nem Surreyben lakik hisz az egy megye,hanem azon belűl egy városban.
  A másik, azt elfelejtették leírni a cikkben hogy mindezt a pénzt amit keres, feketén bejelentés nélkül csinálja, szóval ha egyszer haza telepedik s szeretne a nyugdijjából megélni, de erre ne is gondoljunk, menjünk csak el addíg hogy hazajön látogatóba s megbetegszik s szeretne orvosi ellátást kapni, ugy elzavarják mint a huzat, mert se itt se ott nem fizet adót.
  Az itteni adózó rendszer 10%-ot von le a fizuból s ebbe minden benne van.
  "Ködös Albion" ???? ---ez mi akar lenni, már nem a régi anglia van, s köd sincs!
  Az meg tényleg nem sokat segít ha valaki perfektül beszél otthon angolul,attól az itteni akcentust nem fogja megérteni, főleg hogy a lakosok majdnem 60%-ba ugyan ugy bevándorló más-más akcentussal.
  S a hivatalokban szokás nem az angol munkaerőt alkamlamzni,hisz ők 20 fontos órabér alatt nem is dolgoznak hanem a pakisztániak meg a lengyelek.
  Azt tudom tanácsolni annak aki kijön, NE üres zsebbel induljon el, s beszéljen valamennyit hogy legalább egy szobát ki tudjon magának venni,ami helyenként is eltérő (60-től 100 fontig/hét), s a minimál alap bruttó órabér 6 font. Lehet számolgatni). Örülhet az ember ha heti 40 óra munkaviszonya megvan, s akkor még nem evett.
  Erre készítsék fel a leendő a gyereket aki leendő munkavállaló szeretne Angliába vagy más országba lenni,mert máshol se jobb!”
 • 12. cipész 2009. július 27. 17:32
  „Ha lúd legyen kövér. Igaz?”
 • 11. OPP 2009. július 25. 19:45
  „Ez miért hír?”
 • 10. cipész 2009. július 25. 16:21
  „A férje és a lánya is kint van, ezt miért nem írta András.”
 • 9. efje 2009. július 24. 20:34
  „Magyarországon egy munkaadó az alkalmazott után kb. a bruttód 30%-át fizeti az államkasszába tarsadalombiztositas címen a fizetéseden felül. Ez angliaiban kb. a fele. Tehát kb. 40000 ft-ot nyúl le a magyar allam a fizidbol a fenti példa alapján. Az áfát is nemrég csökkentették kint 17.5%-ra. Nalunk emeltek 25-re. A parlamenti képviselők mindemellett számla nélkül adómentességet elveztek hosszu evekig. Veres Maria jol seggbe is rugta őket az aláírásgyűjtéssel, csak túl későn. A többit mar te is tudod.
  Le kell cserélni a parlamentet! Menjenek kapálni!”
 • 8. cikicakk55 2009. július 23. 15:10
  „Az én kis fiam most megy hetedik osztályba, de már most megbeszéltük vele, hogy érettségizzen le, aztán menjen ebből az országból.Mindegy mit dolgozik majd, de legalább a jövedelméből meg tud majd élni.ími már nem tudjuk őt segíteni,mert örülünk,ha a majdani nyugdíjunkból hónapról,hónapra megélünk.”
 • 7. misztral 2009. július 23. 14:22
  „Diplomásaink a nyugat takarítónői. Szépen vagyunk.”
 • 6. trixi11 2009. július 22. 20:36
  „Ezt ide másolom mert szerintem célt tévesztett! :))

  6. hozzászólás andrea2 2009.07.22. 14:49

  Nagyon szomorú, hogy külföldön kell dolgozni,ahhoz, hogy megélhessen egy óvónő!Már lassan a kormány felfoghatná, ha orvosaink, pedagógusaink, mérnökeink, szakmunkásaink elhagyják az országot, az nem vezet semmi jóra, ellenkezőleg, nem lesz, aki gyerekeinket, unokáinkat nevelje, gyógyítsa, házainkat javítsa... Vagy ez a cél???”
 • 5. egyolvasó1 2009. július 22. 19:19
  „Na én nem vagyok irigy, főleg nem arra amin ez a család keresztülment, mert anyuka kint akarja megcsinálni a gyerekek jövőjét. Inkább itthon maradok a családommal és abból a kevésnek nem mondható pedagógus bérből vagyunk el, mint hogy szétszakadjon a család. De mindenkinek a maga dolga, hogy mit is csinál.”
 • 4. cipész 2009. július 22. 14:40
  „Az újságíró nagyon ismerheti őket, volna még mit írni. Ne hogy sajnáljuk már őket.”
 • 3. Power 2009. július 22. 11:29
  „Honatyák? Fel sem fogják csak a saját zsebeik tömésével vannak elfoglalva.”
 • 2. ocsi1 2009. július 22. 09:43
  „Nem tudom a kedves honatyák olvasták-é ezt a cikket és hogy ég-e a pofájukon a bőr a szégyentől ?”
 • 1. Én2 2009. július 22. 08:11
  „Szégyen Magyarországra nézve, ezért tanúlt és tanúljon a fiatal , sok pénzért.Szomorú”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már otthon gyógyul a májátültetésen átesett kislány

Hódmezővásárhely - Flóra az utcára csak ritkán és maszkban mehet a fertőzésveszély miatt. A korábban folyton betegeskedő kislány gyorsan gyógyul, jó kedélyű és jó étvágyú. Tovább olvasom