Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Angyal-vár Mindszenten: gazdaházból múzeum

Mindszent - A mindszenti kötődésű Beke Mari megvett, védetté nyilváníttatott és felújított a kisvárosban egy régi gazdaházat, amit Angyal-várnak keresztelt. Élő múzeumot kialakítva különböző használati tárgyakat gyűjtött, amit a gyerekek kipróbálhatnak.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Három éve járok a mindszenti Angyal-várba, és eddig mindig élveztem az itt töltött időt, jól éreztem magam – árulta el a magyar származású, 15 éves András Jespers, aki szüleivel, magyar édesanyjával és belga édesapjával Belgiumban él. – Kézműves-foglalkozásokon veszek részt, különböző tárgyakat készítek, és amit csinálok, azt mindig hazaviszem a családnak. Örülnek és megdicsérnek, azt mondják, szép.

A szülei révén mindszenti kötődésű Beke Mari 5 éve vette meg a Szabadság utcai, egykor módos zsidó család (Varga Modesto és famíliája) tulajdonában lévő 100 éves, háromosztatú parasztházat. Felújíttatta, és kezdeményezésére védetté nyilvánították az ingatlant. Édesanyja, Bozó Erzsébet ebben a házban tanult meg Varga Modesto nejétől varrni, ő tanította erre a mesterségre a fiatal mindszenti lányokat.

A gyerekek láthatóan jól érzik magukat a mindszenti Angyal-várban. Fotó: Imre Péter
A gyerekek láthatóan jól érzik magukat a mindszenti Angyal-várban. Fotó: Imre Péter

– A szüneteket és a nyarat, amióta megvan a ház, mindig Mindszenten töltöm, és álmomat megvalósítva azzal a céllal alakítottam ki és fejlesztettem az Angyal-várat, hogy a vakációban a táborozó gyerekek hasznosan tölthessék el itt az idejüket. A folyamatosan gyűjtött régi, a falusi életet idéző használati tárgyakat, játékokat a szín alatt helyeztem el, ezeket nemcsak nézhetik a fiatalok, kipróbálhatják – gyűjtési feltétel volt, hogy működjenek –, hogyan szőttek annak idején az asszonyok, mivel játszottak a gyerekek. Akkor is léteztek már faragott bababútorok, kis edények, vasalók. Kedvenceim a játékok, valamint nagyapám gyalupadja és az azzal készített tárgyak.

Szövőszék ismegtalálható  Beke Mari múzeumában. Fotó: Imre Péter
Szövőszék ismegtalálható Beke Mari múzeumában. Fotó: Imre Péter

A budapesti születésű művészpedagógus, aki eddig már négy gyerekeknek szóló művészeti könyvet írt – most dolgozik az ötödiken –, elárulta: a cipészműhely mellé autentikus kovácsműhelyt (egy üllő már megvan) szeretne kialakítani az udvaron, valamint egy újkőkori házat rekonstruálni használati tárgyaival, például a kézi malommal együtt.

– Ez az életem, a családom: a paraszti tárgyak, a népművészet, ezek megismertetése, gyakoroltatása a fiatalokkal, hogy a hagyományok tovább éljenek. Aki ide belép, egy új, más világban találja magát, mintha egy időkapun haladt volna át. Arról nem is beszélve, hogy Mindszent és a környék igazán alkalmas a nyaralásra, a nyugodt pihenésre – mondta Beke Mari.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a Generál Média egyik tulajdonosát

Német repülőtéren tartóztatták le H. Endrét. 2003 májusában a kommandósok három embert vettek őrizetbe, köztük H. Endre testvérét, Jánost. Tovább olvasom