Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Angyalék óvják Szimonettát

Hódmezővásárhely - Nagybeteg asztmás kislányuk egészségéért küzd a vásárhelyi Angyal család. Az édesanya maga is majdnem teljesen megvakult.

Hatodik gyermekként született meg az akkor még Szikáncson élő Angyal család legkisebbik lánya, Szimonetta Bianka. A kislány 2002-ben, 4 éves korában akkor lett beteg, amikor a szülők is. Szalmonellafertőzést kaptak, s az orvosok azt gondolták, a kislány is ebben betegedett meg.

Szimonetta élet-halál közt lebegett, eszméletlenül került kórházba. A kisgyerek a gyermekklinikán napok alatt lefogyott. Vékony testalkata máig megmaradt, igaz, 12 éves létére igencsak magasra nyúlt.

– 8 éves korában derült csak ki, hogy nem szalmonellafertőzése volt, hanem tüdőgyulladáson esett át, ez okozza súlyos asztmáját. Ráadásul liszt- és tojásérzékeny is, így egyszerre több gonddal is meg kell küzdenünk – mondta a maga is csak 2 százalékos látással rendelkező, azaz szinte teljesen vak édesanyja.

Vak édesanya és férje küzdelme kislányukért. A szerző felvétele
Vak édesanya és férje küzdelme kislányukért.
A szerző felvétele

– Fulladok és zihálok, ha az iskolában futni kell. Ilyenkor kiállok a sorból, és pihenek. Érzem a nyomást a mellkasomon – mesélte betegsége jeleit Szimonetta. A család néhány esztendővel ezelőtt, hogy közelebb legyenek a háziorvosukhoz, eladta szikáncsi lakóházát, s egy vásárhelyi panellakásba költözött.

A közgyógyellátásra jogosult Szimonetta betegeskedése miatt sokat hiányzott az iskolából, sőt az első osztályt meg is kellett ismételnie. Hogy leküzdje iskolai hátrányait, édesanyja segített neki naponta a tanulásban.

– Mindennap olvastunk, írtunk együtt – mondta a műtét előtt álló asszony. Angyalné úgy véli, a gyerekkel való otthoni folyamatos foglalkozás is hozzájárul ahhoz, hogy Szimonetta számos tantárgyban javítani tudott, sőt informatikából jeles eredményt ért el. Sokat segít nekik legfiatalabb, 18 éves nővére is. Többi testvére már felnőtt.

A kislány édesanyja betegsége miatt nem dolgozhat, így a pénzkeresés (a felesége gyógyszerei havonta több 10 ezer forintba kerülnek) a családfő, Angyal Imre dolga. Ő azt mondja, mindent megtenne a lányáért és családjáért.

Olvasóink írták

 • 7. cikicakk55 2010. július 22. 16:56
  „Sok erőt és kitartást kívánok a családnak, Szimonettának meg jó eredményeket a tanulásban.”
 • 6. Ányez 2010. július 19. 12:31
  „Jogos! :-)
  Minden jót kívánok Nekik!”
 • 5. web 2010. július 19. 11:41
  „Sajnálom őket, de nem ők az egyedüliek akik ki vannak szolgáltatva a sorsnak............”
 • 4. az_aki 2010. július 19. 10:06
  „hülyén van megfogalmazva...én is benéztem”
 • 3. icus 2010. július 19. 09:16
  „Ányez!
  Nem a kislányról,hanem az anyáról szól az a mondat!”
 • 2. pityesz76 2010. július 19. 09:14
  „ezt benézted
  kislány édesanyja betegsége miatt nem dolgozhat
  az anyukárol van szó mondat értelmezésből egyes leülhetsz
  kívánok a családnak sok szépet”
 • 1. Ányez 2010. július 19. 08:58
  „Őszintén sajnálom Őket. Nagyon helyes a kislány. Akinek egyébként miért is kellene dolgoznia? (Utolsó bekezdés első mondata.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150-en a legjobbak listáján

A nagy port kavart első lista után tegnap a legmegbízhatóbb, munkájukat legjobban végző közmunkások nevét hozta nyilvánosságra a vásárhelyi önkormányzat. A város honlapján 150 név olvasható. Tovább olvasom