Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Annus Gábor szobrász elképesztő vállalkozása: műalkotás lett a kerítéséből

Mindszent - Csemperagasztóból és egy titkos összetevőből álló, tíz méter hosszú műalkotás borítja a mindszenti Horváth Gyula utcai ciszterna kerítését. Annus Gábor helyi szobrász alkotása a leendő művésztelepre hívja fel a figyelmet.
A mindszenti Horváth Gyula utcai régi ciszterna kerítését alakította át a Tisza élővilágát ábrázoló műalkotássá Annus Gábor (61) szobrász, a helyi Perspektíva alkotókör tagja. Az eredmény elképesztő lett, a Tisza-partra igyekvő autósok megállnak vagy visszatolatnak, hogy lefényképezzék az oxidáltréz színben pompázó alkotást.

Annus Gábor a különleges kerítés előtt. A szerző felvétele
Annus Gábor a különleges kerítés előtt.
A szerző felvétele

– Három hónapja kapták meg a civil szervezetek a várostól az egykori ciszternát és a hozzá tartozó épületet. Ennek az udvarába hoztam át otthonról az alkotásaimat, hogy szoborparkot hozzak létre – mondta az alkotó, aki annak idején betonból készítette munkáit. De mert azok az időjárás viszontagságaitól megrepedeztek, áttért a csemperagasztó és egy titkos adalékanyag keverékére. A nemrégiben még romos kerítést díszítő mű is ebből készült. Ezen a fatörzset ábrázoló alkotáson a Tiszára jellemző növények és állatok láthatóak: falevél, fatörzsek, kérész, bagoly, egerészölyv, szürkegém és vadkacsa.

Őrzik a szobrokat

Az alkotó sosem hagyja őrizetlenül éjszakára az alkotásokat, mivel azok az avatatlan szemlélőnek a felhordott platina miatt bronznak tűnnek. Napközben sűrű arrafelé a forgalom, ez megóvja a műveket a rongálástól.

– Könnyen jött az ötlet, s folyamatosan dolgoztam vele egy hónapon át reggeltől estig, csak a hőségben tartottam szünetet. Azt hiszem, megérte. Nemcsak figyelemfelkeltő lett, de méltóvá is tettem ezt a helyet arra, hogy itt működjön a helyi művésztelep – tette hozzá Annus Gábor. Az udvarban – ahová a kerítésbe épített autószélvédőn bárki bepillanthat – szoborpark létesült az alkotó számos munkájából. Azt mondta, mivel a Perspektíva alkotókör többi tagja mind festészettel foglalkozik, az ő munkáik a kerítés udvari részének egy-egy darabját díszítik majd. A jövő nyárra elkészülő művésztelep központjába, a ciszterna tetejére traktorgumiból építenek műtermet. A nyersanyagot a helyi iskola diákjai gyűjtötték össze.

Olvasóink írták

 • 6. tol 2011. augusztus 14. 13:45
  „platina, vagy patina? Amúgy igen jó fej a művész úr. Külön elszomorító, hogy a bronz hatás miatt veszélyben a mű. Ki kellene írni több nyelven, hogy nem bronz, csak por...”
 • 5. angyal1064 2011. augusztus 14. 13:10
  „Nagyon szép!”
 • 4. varadipal 2011. augusztus 13. 09:46
  „Nagyon jó, hogy vannak még ebben a rohanó világban olyan emberek, akik megállnak és alkotnak mindenki örömére.
  Ezt kell támogatni, nem az ingyenélést.”
 • 3. VásárhelyiÁgi 2011. augusztus 12. 22:01
  „Ez tetszik.”
 • 2. booo 2011. augusztus 12. 19:41
  „Kissssé bizarrr a cikk, de látom a fantázia dübörög ezerrel!
  Sok sikert a munkához, megvalósításhoz!”
 • 1. 6664 2011. augusztus 12. 15:08
  „Gratulálok a munkájához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb közvilágítás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Rövidesen lecserélik a körülbelül hat és fél ezer, a város közvilágítását… Tovább olvasom