Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Antalicz Balázs, a fizikabajnok

Hódmezővásárhely - Antalicz Balázs, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium végzős tanulója nyerte idén fizikában a középiskolások országos tanulmányi versenyét. Hasonlóra, mintegy 10 éve volt példa a suli históriájában. Balázs fizikus akar lenni, csábítja a Szegeden épülő ELI lézeres központ.
– A budapesti döntő, a vásárhelyi írásbeli és a szegedi elődöntő után a 13. helyről kezdtem, és 15 pontos hátrányt ledolgozva győztem – mesélte Antalicz Balázs, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 18 éves, végzős tanulója, aki megnyerte a középiskolások országos tanulmányi versenyét fizikában. Hasonló az intézmény históriájában mintegy 10 éve történt, akkor Koprás Márton latinban lett az ország legjobbja, mérnök lett belőle.

Antalicz Balázs a Bor Pál fizikaverseny megnyerésével – még 8.-ban – keltett figyelmet, és a szegedi Ságvári és Radnóti is szerette volna „leigazolni" a tehetséges fiatalt, de ő maradt Vásárhelyen. Járt a Sziárd Leó-szakkörre, amelyen atom- és magfizikai problémákat vitattak meg, illetve ahhoz kapcsolódó feladatokat oldottak meg. A kiváló magyar tudósról elnevezett versenyen junior kategóriában 3., majd a következő évben 2. lett.

A 22. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutatóra benyújtott pályázata második díjas lett: olyan fizikai kísérletekben használható mérő- és kiértékelő programot készített, mely az android rendszert alkalmazó okostelefonokon és tableteken futtatható. Idén magkapta a gimnázium legrangosabb egyéni elismerését, a legjobb végzős diáknak járó Németh László-díjat, valamint a Mol tehetséggondozó alapítványa, az Új Európa is évek óta támogatja, annak köszönhetően vásárolhatott például laptopot.

Balázs matematikus vagy fizikus szeretne lenni. A szerző felvétele
Balázs matematikus vagy fizikus szeretne lenni. A szerző felvétele

Balázsnak és versenytársainak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezett döntőn elektronikai mérést kellett végrehajtani és a kísérlet során keletkezett jelenséget megmagyarázni. Tanára, Nagy Tibor elmondta: patronáltja a nehezebb kategóriában indult, nagyon erős mezőnyben. Balázs matematikus vagy fizikus szeretne lenni.

– Beadtam jelentkezésemet az ELTE-re és a Szegedi Tudományegyetemre is, utóbbiban az vonz, hogy az épülő lézeres központban a szakemberek 30-40 százaléka magyar lesz, és a lézerfizikát ott oktatják – mondta Antalicz Balázs, akinek azért nem minden pillanatát, percét tölti ki a fizika. Szívesen biciklizik, GPS-szel keres eldugott tárgyakat a barátaival, rajzolni is szeret – ebből alapfokú művészeti vizsgával rendelkezik. Lemásolt már könyvborítót, zenekarnak tervezett logót, a hangulatától függ, mit alkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a kocsmát, mert szélesítik a 47-est

Csongrád megyében ez 20 kilométeres szakaszt érint, ami közel 8 milliárd forintba kerül. Tovább olvasom