Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Apának vigyáznia kell a veszélyes Afganisztánban

Hódmezővásárhely - Bátran, de ne vakmerően végezzék az afganisztáni és a koszovói missziós feladatukat – kérte tegnap az Afganisztánba és Koszovóba külszolgálatra induló vásárhelyi katonáktól Simicskó István államtitkár. A búcsúztató ünnepségen arról is szó volt, hogy meg kell erősíteni az afganisztáni tábor védelmét.
272 Afganisztánba és 205 Koszovóba induló katonát búcsúztattak tegnap Hódmezővásárhelyen. A Kossuth téri ceremónián hozzátartozók jelenlétében indította a fél évig tartó missziókba Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a honvédeket. A NATO minősítése szerint a magyar katonák jól felkészültek a feladatra. Simicskó hangsúlyozta: mindent megtesznek a missziós állomány biztonságáért, megerősítik az afganisztáni tábor védelmét.

Később 200 katonával szeretnék bővíteni a misszió létszámát. Simicskó István a kiküldetésre induló katonáknak azt mondta: okosan, bátran, de ne vakmerően végezzék a munkájukat.

Embert próbáló, de erkölcsileg felemelő feladat vár a vásárhelyi honvédekre. Fotó: Veréb Simon
Embert próbáló, de erkölcsileg felemelő feladat vár a vásárhelyi honvédekre.
Fotó: Veréb Simon

Embert próbáló, mégis erkölcsileg felemelő feladat vár a honvédekre a következő hónapokban – állapította meg Kószó Péter alpolgármester. A város tegnap csapatzászlót is adományozott a 62. lövészzászlóaljnak.

Már ötször járt Koszovóban Tóthné Földi Tímea férje. Most viszont Zoltán Afganisztánba megy, ezért sokkal jobban félti a család. A házaspárnak két gyermeke van. Martin 10, Kristóf pedig 8 éves. Tímea nem tudta máshogy megoldani a gyerekek felügyeletét: felmondott a munkahelyén.

– Megbeszéltük, hogy fél évig inkább otthon leszek a gyerekekkel. A munkahelyemen visszavárnak – mondta az asszony. Interneten és videofilmen tájékozódtak arról, hová is megy a családfő. – Jó nagy pókok élnek Afganisztánban – vetette közbe Martin –, de apa tud magára vigyázni! – nyugtázta gyorsan.

A 477 vásárhelyi katona a NATO szerint „harcra kész
Apának vigyáznia kell a veszélyes Afganisztánban.
Fotó: Veréb Simon

A szintén kétgyermekes Szávai Károly korábban már megjárta Afganisztánt, most Koszovóban teljesít majd szolgálatot. – A feleségem tudta, amikor hozzám jött, hogy kiküldetésbe is megyek – válaszolta kérdésünkre mosolyogva a százados.

Láda Mónika, a vásárhelyi laktanya kommunikációs tisztje is koszovói kiküldetést vállalt. Családja támogatta döntését, édesanyja, Láda Jánosné azért megjegyezte, habár csak fél évre megy el, ő mégis félti a lányát. Koszovóba egyébként 24 katonanő, Afganisztánba pedig 11 utazik.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. szuperevike 2010. augusztus 28. 15:14
  „Kedves Filctoll!

  1. Nem emlékszem, hogy együtt őriztünk volna libát, hogy csak úgy letegezzen, ha már személyesen hozzám szólt! Bár ez az Ön értelmi képességeit és szocializációs szintjét minősíti, nem az enyémet.
  2. Ha nem tetszik Önnek a NATO, meg az Unió, akkor költözzön el Voronyezs környékére egy megapoliszba, ott még lehet, hogy van fejlett ipar, meg KGST rendszer (talán még TSZ is) és nem árasztotta el a sok uniós mocsok.
  3. "A régi rendszerhez képest, Nekünk (katonáinknak) kell külföldre menni...": a nekünk, és a katonáink között az a különbség, hogy Ön nem megy, de a katona mehet és Önnek és az Önhöz hasonlóaknak fáj, hogy a katona pénzt keres külföldön (néha még talál is...), többet, mint idehaza.
  Sokmindent elmond az egójáról (már ha ismeri e szót...), hogy a "nekünk" van nagy kezdőbetűvel írva és a katonáink kicsivel.......
  4. Még sokmindent tudnék hozzáfűzni az okosságaihoz, amiket itt összehordott, de egy bizonyos szint fölött már nem süllyedek egy bizonyos szint alá.
  Illetve lehet, hogy nem személy szerint nekem szóltak a hozzászólások, csak nem értem, hogy miért alkotnak civilek véleményt egy olyan rendszerről, amit nem ismernek. Merthogy leírása alapján az a rendszer, amikor Ön volt katona, már történelem. Sirassa tovább nyugodtan, mi meg hadd haladjunk a korral. Talán gyorsabban menne, ha nem lennének olyan begyöpösödött kerékkötői a haladásnak, mint Ön és az Önhöz hasonlók.”
 • 31. Filctoll 2010. augusztus 21. 00:17
  „23. samumano - "Elvtársak vége!" - Ezzel a mondattal lettek az itt tartózkodó Szovjet csapatok kihajtva az országból majd nemsokára megszünt a KGST is. Pedig ott sok mindent el tudtunk adni amit a Magyar ipar termelt. Ez a rendszer nem kellett nekünk.
  Lettek újabbak amit NATO-nak és Uniónak hívnak.
  A régi rendszerhez képest, Nekünk (katonáinknak) kell külföldre menni és áramlik az országba a sok uniós mocsok amely a hazai ipart is rendesen hazavágta.
  Ez kellett nekünk, és -sajnos- meg is kaptuk!”
 • 30. Filctoll 2010. augusztus 21. 00:08
  „szuperevike - Elárulnád hány napot volt a Honvédség az árvízsúlytotta területen, evvel szemben hány napot külföldön, ilyen-olyan misszióban?
  Véleményem szerint nem személy szerint Neked vagy Gipsz Jakabhoz szóltak a hozzászólások hanem az emberek az egész rendszerről irtak véleményt.
  A másik az, elárulom hogy én voltam katona. Nem kérdezték meg hogy akarok-e menni. Vittek!
  Mi takarítottuk a külső- belső körletünket adtuk az őrséget, mostuk a ruháinkat, készítettük el az ebédet, gondoztuk az állatokat. (Igen, határőr voltam és az őrsön sertéseket tartottunk. Mint szinte mindegyik őrsön.)
  És ezen felül nyomtuk a határsávban a szolgálatokat.
  Mára már a Ti belső munkátok miben nyilvánul meg? Ezeket a tevékenységeket Most is megcsináljátok?
  Ahogy olvasom az újságokat nem.

  Bevallom tájékozatlan vagyok, fel se tudom fogni hogy békeidőben egész nap mit csináltok?”
 • 29. szuperevike 2010. augusztus 18. 14:13
  „Köszönöm szépen a sok kedvességet magam és a velem szolgáló kollégáim nevében! Igazán jó érzés, hogy a civil lakosság, akiknek védelmére felesküdtünk, akik házait védjük az árvizektől (nem csak idén volt árvíz, 2006-ban is, meg előtte, meg előtte......), azok ilyen mélységesen támogatnak minket. Igen, valóban több pénzt keresünk külföldön fél év alatt, mint idehaza. Akik ezt sajnálják tőlünk, azok miért nem vonulnak be katonának? Talán azért, mert a kötelező vizsgálatokon alkalmatlanná minősítenék őket? Helyesen írni sem tud némelyikőtök, akkor vajon mennyi lehet az IQ-tok? Vagy a futás nem megy, meg a fekvőtámasz? Vagy drogosok vagytok? Vagy nem bírnátok a missziókban érvényben lévő munkaidőt? Reggel 8-tól este 19-ig van meló, hétfőtől szombatig........ Fikázni könnyű, de a laktanya kapuja senki előtt nincs zárva, lehet menni Koszovóba, meg menni Afganisztánba azért a "rengeteg" pénzért!!!”
 • 28. KilgoreTrout 2010. augusztus 09. 22:28
  „Szép dolog a demagógia, jutott nektek is bőven belőle.”
 • 27. JB007 2010. augusztus 09. 18:43
  „Lesz majd ünnepélyes búcsúztató azoknak is, akik pl. az USA-ban dolgoznak McDonald´s-ban? Vagy lakatosok Németországban? Takarítók Ausztriában? Az is külföldi misszió...”
 • 26. Norman_Bates 2010. augusztus 09. 11:55
  „"Később 200 katonával szeretnék bővíteni a misszió létszámát."

  Huhh... most nagyon megkönnyebbültem, mondhatni mázsás kövek gördülnek le! :D
  Már kezdtem bedőlni a hazug médiának, ahol nap mint nap arról hallani, hogy milyen gatyaszar a közbiztonság, a szegény rendőrök nincsennek elegen, nem tudnának rendet tartani.
  A hazug kurucinfó meg nap mint nap számol be a rendőröket ért atrocitásról... hehh... micsoda baromság!
  Az államadóságról szóló maszlagról nem is beszélve!
  A lényeg, hogy én tök nyugodt vagyok, mert tudom, ha más ország békéjéről ily módon tudunk gondoskodni, és ennyire tele vagyunk lóvéval, akkor azért joggal lehetünk büszkék magunkra...nem?
  ;-)”
 • 25. Pengemester 2010. augusztus 08. 17:21
  „http://costofwar.com/
  Itt található az az online számláló,amely mutatja,mennyi pénzt lövöldöztek el 2001. óta. Az is igaz,hogy csak az USA cehhjét mutatja,de mindenképp beszédes.
  Irak+Afganisztán együtt eléggé viszi a pénzt (egyszersmind valakik nagyon jól járnak),18 másodperc alatt elmegy 100 ezer dollár,tehát 3 perc alatt 1 millió,naponta 480 millió USD. Lehet,hogy fölemelő érzés elmenni,de volt értelme? Van értelme?”
 • 24. efje 2010. augusztus 08. 15:22
  „Jól latod. Ezt a háborút azok elvezik akiknek ez biznisz. Így például a Bush család közelébe tartozó fegyvergyártó cégek, a heroin dílerek (Afganisztánban terem az alapanyag), de az igazi hasznot a Wall Streeten aratják ezzel.
  http://nativefusion.hu/zeitgeist/”
 • 23. samumano 2010. augusztus 08. 01:29
  „Igazán sajnálatos dolog, hogy a magyarok is bedőltek az amerikai propagandának és hajlandók magyar vért áldozni az amerikai gyarmatbirodalomért. A britek nem tudták leigázni az afgánokat, az oroszok sem, az amerikaiak pláne nem, mert az afgánok nem akarják az idegen uralmat, és ha néhányan látszóleg együttműködnek is velük, a hátuk mögött kétszer annyit ártanak. Már 9 éve ott vannak, hogy "felszabadítsák" az afgánokat, és a tévériporterek 9 éve keresik a megszálló csapatokat, katonákat éljenző afgánokat - sikertelenül. Az amerikai hadvezetés legutóbbi kijelentése szerint "We made progress and we are there now only to win the hearts and minds of the Afghans." ami azt jelenti, hogy "Már értünk el pozitív eredményt (haladást) és már csak azért vagyunk ott, hogy az afgánokat szívükön és gondolkodásukon keresztül megnyerjük." Micsoda hangzatos hazugság! Ha a lakosság felszabadulásra vágyik, akkor miért kell őket még megnyerni? Hát persze, nagyon megnyerőek az állig felfegyverzett külföldi katonák, amikor a lakosság körébe mennek, mégha olykor cukorkát vagy játékmacit osztogatnak is az utcán lévő gyerekeknek. A gépfegyver a szívnek szól vagy a fejnek? Ha azt a néhány ezer fegyveres ellenállót kell megnyerniük, akkor meg miért nem azok körében agitálnak, miért az amcsik által vitt "szabadság" után áhítozók utcáink csámborognak?

  Úgy tűnik, hogy pénzzel még az ideológiát is meg lehet venni, vagy legalább előfizetni rá. Miért nem tesz ellene az új magyar kormány?”
 • 22. 4Angel 2010. augusztus 07. 20:32
  „ráérő 2010.08.07. 14:35

  Igazad van !!!

  Sok itt hagyott feleség, magyarázza miért miért ... stb”
 • 21. dark79 2010. augusztus 07. 15:10
  „ráérö

  a baj az hogy ezek a katonák nem az adófizetö pénzét kapják,hanem a Náto fizeti ki öket a Magyar Államnak,az állam meg öket a gond az hogy ök már nem azt a pénzt kapják meg amit a Náto kifizet értük hanem sokkal kevesebbet hidel.”
 • 20. Beth 2010. augusztus 07. 14:53
  „ráérő, ez nem teljesen így van szerintem. De nem ecsetelem.

  Mindenki az adófizetők pénzét akarja. Én fizetek adót. Te fizetsz? Hány nem fizető van az ismerőseid között?”
 • 19. 648452 2010. augusztus 07. 14:41
  „Az iraki misszió befejeződik ahogy Obama ígérte, de az oroszoknak sem sikerült az afganisztáni misszió...”
 • 18. ráérő 2010. augusztus 07. 14:35
  „Az emberek irigyek.Én nem csak az egésszel az a bajom hogy az adofizetők pénzét kapják. A pénzt is onnan kellene kapniuk,akiknek (bipsi) ez a háboru az érdekeit szolgálja, mert azokaz érintetlen hatalmas hegyek nagyonsok mindent rejthetnek.”
 • 17. Beth 2010. augusztus 07. 13:16
  „Pontosan dark79. Csakhogy az emberek irigyek. Egyik se megy el katonának.”
 • 16. dark79 2010. augusztus 07. 11:19
  „Senki nem jókedvéböl megy el 6-honapra hanem azért hogy tudják fizetni a hiteleiket,távol a családtol,távol a szereteiktöl,akinek nem tetszik belehet vonulni és kilehet probálni a dolgot hogy milyen.”
 • 15. Beth 2010. augusztus 07. 09:59
  „4Angel! De lehet, tessék elmenni diplomatának, vagy vállalj polgármesteri szerepet.
  Vagy tessék sokat tanulni, és lesz utána lehetőséged a jobbnál jobb munkahelyek között válogatni.

  Miért vagytok ennyire irigyek? Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Nem?”
 • 14. 4Angel 2010. augusztus 07. 09:27
  „Ja még elkezdem sajnálni őket mi ?????
  Na nem fogom ez a dolguk, és mire hazajőnek egy valag pénzt is kapnak!!!!

  Aki nem katona annak nincsen lehetősége fél év alatt 3 millát keresni!!!!”
 • 13. Dongó 2010. augusztus 07. 08:51
  „11.flexsnake
  Olvasd el az 1848. március 12.-én Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot. Figyelmedbe ajánlom a 10.-et, idézem: A katonaság esküdjön meg az alkotmányra, a magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.
  Az, hogy Te zsákoltál a gáton, tisztelet, nagy tisztelet érte, nem ide tartozik.
  Aki pedig zsoldos, az számoljon avval, hogy onnan vissza is lőnek.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó tanulók, jó nyilazók

Három éve szakköri foglalkozásokon kezdett íjászatot oktatni Mártélyon a vásárhelyi Selmeczi Tóth János. Azóta korosztályos bajnokok, Grand Prix-érmesek kerültek ki a csapatból. Tovább olvasom