Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

April H. Foley kedvenc szava: Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely – ez a kedvenc magyar szava April H. Foley-nak, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének. Azt mondja, a város nevét nagyon nehéz kimondani, s a magyarok jót derülnek rajta, mikor tőle hallják ezt a szót. A nagykövet egyébként többször járt már Vásárhelyen.
Egy angol nyelvű internetes újság oldalán húsz rövid kérdést tesznek fel Magyarországon dolgozó, angolszász területről származó embereknek. A hetedik kérdés: mi a kedvenc magyar szava. Erre az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, April H. Foley azt válaszolta, hogy Hódmezővásárhely.

– Nagyon nehéz szó, és a legtöbb magyar jót nevet, amikor meghallja, hogy ki tudom ejteni. Úgy gondolják, ez az utolsó, amit bármelyik külföldi megtanul magyarul kimondani – tudtuk meg a nagykövettől. April H. Foley hozzátette, a szó szerinti jelentése is humoros, angolra lefordítva úgy hangzik: Beaverfieldmarketplace. Elárulta, Colorado államban van egy híres síparadicsom, Beaver Creek, vagyis hódkikötő, így nekik is van érdekes nevű városuk.

A nagyköveti posztra még a korábbi elnök, George W. Bush nevezte ki, 2006 augusztusa óta dolgozik hazánkban. Ez alatt a néhány év alatt egy kicsit megtanult magyarul. Nem csak a legkedvesebb magyar szava Hódmezővásárhely, ismeri is a várost. Először 2007 októberében járt itt, s akkor Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kísérte el. A nagykövet találkozott Lázár János polgármesterrel, és többek között üzleti lehetőségekről tárgyaltak, mivel szavai szerint a város első embere képes külföldi tőkét Vásárhelyre csábítani. Emellett szóba került a város integrációs kezdeményezése is, amely a nagykövet szerint példaértékű lehet az egész országban.

Másfél éve az Emlékpontot is felkereste April H. Foley. Fotó: Tésik Attila
Másfél éve az Emlékpontot is felkereste April H. Foley.
Fotó: Tésik Attila

A hivatalos megbeszélések után jutott idő a kicsit kötetlenebb programokra is. Így például elbeszélgetett a Global Volunteers önkéntes szervezet vásárhelyi tagjaival, megnézte az Emlékpont kiállítását, valamint ellátogatott a Csodaházba is, ahol meghatotta, ahogyan a gyermekekkel bánnak.

Vásárhelyen kívül az ország számos pontján megfordult már April H. Foley. Így többek között járt Szegeden, Szentendrén, Egerben, és megkóstolta a híres tokaji bort, ami nagyon ízlik neki. Elárulta, amerikai otthonából a legjobban az a magnóliafa hiányzik, amely a hálószobája előtt áll, s tavasszal virágba borul.

Lázár is hallotta

Hízelgő és megtisztelő – ezt mondta Lázár János polgármester lapunknak annak kapcsán, hogy a nagykövet kedvenc magyar szavaként Hódmezővásárhelyt választotta. A városvezető lapunknak megerősítette, April H. Foley ki tudja mondani a település nevét, ő maga többször is fültanúja volt már. Megtudtuk, körülbelül egy hónapja találkoztak utoljára, a kapcsolatot folyamatosan tartják, mert a két ország több területen is együttműködik, így fontos a jó viszony megőrzése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalmi Zsuzsa hazajár a városba

Hódmezővásárhely - Pannonhalmi Zsuzsa keramikus neve összefonódott Vásárhellyel. A nagy sikerű… Tovább olvasom