Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Áprilisban indul az Egészséges Vásárhely Program

Hódmezővásárhely - Az Egészséges Vásárhely Program áprilisban a nők szűrésével kezdődik. A város idén 170 millió forintot különített el a projektre. Hamarosan honlapja is lesz a programnak, amelyen mindenki megtalálhatja a legfrissebb információkat.
A tíz évre szóló Egészséges Vásárhely Program (EVP) beindítását az ellátó rendszer szűkülése – az Erzsébet-kórházban tavaly osztályok szűntek meg –, a fenntartásra fordítható egyre apadó forrás és a népegészségügyi adatok indokolták. A közgyűlés által egyhangúlag elfogadott programban a prevención van a hangsúly: átfogóan foglalkozik a betegségek felderítésével, a megelőzéssel, az egészség megőrzésével. A projekt a gyerekeket, az aktív munkavállalókat, az időseket és a teljes lakosságot célozza meg. Az EVP-be beépítették a városban már működő programokat, például a mindennapos testnevelést, a dohányzásról való leszoktatást, az úszásoktatást, az akciószerű szűréseket és a nyári sport- és egészségnapot. Az önkormányzat az idei költségvetésben 170 millió forintos forrást biztosít a projektre, melynek előkészületei már javában folynak.

Másutt nincs

Többször leírtuk, hogy az Egészséges Vásárhely Program az országban egyedülálló kezdeményezés. Három megyei városban érdeklődtünk, van-e hasonló? Szentesen egységes, mindent átfogó koncepció nincs, de a gyakorlatban minden megfelelően, jól működik – mondta Szűcs Lajos alpolgármester. Makón, tudtuk meg Csomor Ágnes osztályvezetőtől, a képviselő-testület által elfogadott program nincs. A megyeszékhelyen, Szegeden sincs hasonló.

– A tevékenységünk nagyon szerteágazó – közölte Kallai Árpád, a bázisintézmény, az Erzsébet-kórház főigazgatója –, ennek keretében meghatároztuk, mit szeretnénk ebben az évben elérni. Az első nagy akció áprilisban lesz, ez a szűrés a nőket érinti, a férfiak ősszel következnek. A daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk, idén hat háziorvosi praxist szeretnénk teljesen feltérképezni ilyen szempontból.

Megalakult az EVP-t koordináló programiroda, munkacsoportok jöttek létre, melyek például az egészségfejlesztési ismeretek – szeptembertől bevezetik az egységes szempontok szerinti oktatását a vásárhelyi általános és középiskolákban – kidolgozását is végzik. Folyamatosan, hétről hétre tájékoztatják az intézményekben dolgozókat, elsősorban a pedagógusokat; és rövidesen beindul az EVP honlapja, melyen mindenki hozzáférhet a legfrissebb információkhoz. Akár a mindennapos testnevelés adataihoz, amit számítógépen akarnak feldolgozni. Ezenkívül együttműködnek az Országos Egészségfejlesztési Intézettel, az ÁNTSZ regionális és helyi szervezeteivel, és kapcsolatot kerestek az SZTE-vel és a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel is. A programot az Egészségügyi Minisztérium véleményezte, s figyelemre méltónak találta. De már a multik, pontosabban az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. – mint arról korábban beszámoltunk – is felfigyelt rá, és 13,5 millió forinttal támogatta. Akadtak követők?

– Civilszervezetek és alapítványok is jelentkeztek nálunk, és felajánlották segítségüket, munkájukat a különböző szűrések, akciók során. De a helyi vállalkozók is érdeklődnek, és biztos vagyok benne, hogy közülük többen anyagiakkal is segítenek, kiállnak majd az Egészséges Vásárhely Program mellett, és pályázatokon is nyerhetünk pénzt céljainkra – mondta Kallai Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi okmányiroda: neten is kérhető időpont

Hódmezővásárhely - Megszűnt a vita lehetősége az érkezési sorrendről a vásárhelyi okmányirodán… Tovább olvasom