Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Áprilisig marad a bizonytalanság a vásárhelyi kórházban

Nem szűnt meg a bizonytalanság a vásárhelyi kórházban azután sem, hogy a minisztérium kimondta: a fül-orr-gégészet, a szemészet és a bőrgyógyászat egyetlen aktív ágyat sem kap április elsejétől. Egyelőre a főigazgató sem tudja, ezekben az orvosi szakmákban mi marad meg az ellátásból, és hogyan működik tovább az intézmény.
A vásárhelyi fül-orr-gégészetet dr. Ördögh Béla főorvos vezeti – ő főigazgatója is volt korábban az Erzsébet-kórháznak. A szemészet vezető főorvosa dr. Horóczi Zoltán, a bőrgyógyászaté pedig dr. Kovács László – aki orvosigazgató is, és ilyen minőségében mondott beszédet, amely a médiában önálló életet élt a kórház fönnmaradása érdekében rendezett tüntetésről szóló tudósítások után is. Mint ismert, e három osztály aktív ágyait teljes egészében elvonja április elsejétől az Egészségügyi Minisztérium. Sok vásárhelyit érdekel, az aktív ágyak híján megmarad-e valamilyen formában az ellátás ezekben az orvosi szakmákban. Az is felmerült, hogy a változtatás mennyi ember elbocsátásával jár.

A kórházban most senki sem nyilatkozik Kallai Árpád engedélye nélkül. A főigazgató kérdéseinkre válaszolva azt mondta, a vásárhelyi közgyűlés legutóbbi döntése óta csak néhány nap telt el. Akkor a képviselők azzal bízták meg a kórház vezetését, mihamarabb készítsen finanszírozási tervet arról, hogyan működhet a kórház az új feltételek mellett.

– Ez a munka elkezdődött, de még nem fejeződött be. Addig, amíg nem látunk tisztán, nem mondhatok felelősen semmit – mondta a főigazgató.
Kallai Árpád azt mondta, sok múlhat azon, milyen lesz az új központi finanszírozás. – Azt tudjuk, hogy a 136 ezer forintos HBCS 146 ezerre nőtt, de ez nagyon kevés támpont.

Mint ismert, március 9-én, a rendkívüli közgyűlésen a képviselők egyhangú szavazással azt is eldöntötték, hogy a minisztérium döntése, az aktív ágyszám 116-ra való csökkentése miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól vagy más szakmai szervtől hivatalos értesítés érkezik, tárgyalásba kezdenek az ágyszámokról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imerys: új csarnok, új munkahelyek

Franciaországból Magyarországra, Hódmezővásárhelyre telepítette át egyik gyáregységét az Imerys. A… Tovább olvasom