Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Aquabarlang Vásárhelyen: jövőre indulhat a beruházás

Hódmezővásárhely - Több mint 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően 3600 négyzetméter alapterületű aquabarlang létesülhet a városban.
Aquabarlang. Mint ahogy a neve is elárulja, barlangszerű kialakítást kapna Vásárhely tervezett élményfürdője. A sportuszoda mellett helyet kapó létesítmény földszintjén lépcsőzetes, egymástól vízesésekkel, zuhatagokkal elválasztott medencéket, valamint szaunákat, csúszdát és éttermet építenek. Az emeleten pedig pihenőket, merülőmedencét, jakuzzit, aerobiktermet és szoláriumot alakítanak ki.

A beruházás költsége meghaladja a 2 milliárd forintot. Az önkormányzat saját erőből ekkora összeget nem tud előteremteni, ezért pályázatot adott be. A projekt elbírálása két körben zajlik. Amennyiben jól teljesít a beadott dokumentum, akkor a következő lépésben közbeszerzési eljárást is ki lehet írni a megvalósítására.

A sportuszoda közvetlen szomszédságában épülne meg az új létesítmény. Fotó: Tésik Attila
A sportuszoda közvetlen szomszédságában épülne meg az új létesítmény.
Fotó: Tésik Attila

A több mint 2 milliárdos költségből egymilliárdot pályázati úton szeretnének elnyerni a vásárhelyiek. A beruházás fennmaradó része önerő, amit kigazdálkodik a város. Mivel az élményfürdő létesítése kiemelt program, nagyon bíznak a sikerében.

Nincs konkurencia

A megyében nem csupán a vásárhelyiek gondolkodnak hosszú távon élményfürdőben. Hasonló cipőben jár még Kistelek, Makó, Szentes, Mórahalom és Csongrád is. A tervek szerint a hat város nem lenne egymásnak konkurenciája, éppen ellenkezőleg: létesítményeik egymást kiegészítve működnének.

Még tavaly februárban számoltunk be lapunkban arról, hogy aquabarlangot építenének Vásárhelyen. 2007-ben el is készült egy látványterv, de azóta már annyi változtatás történt, hogy nem aktuális az eredeti verzió. Az újabb viszont még nincs teljesen kész.

A módosítások során mind kívül, mind belül másképp fog kinézni a fürdő. Az egyik érdekesség, hogy az épület zöldtetős lesz, vagyis gyepszőnyeg, cserjék és kisebb fák kerülnek rá.

A kivitelezés kezdete még bizonytalan. Annyit azonban lehet tudni: amennyiben a pályázat második körében is talpon marad a projekt, vagyis megkapja a kért támogatást, akkor 2009-ben kezdődhet az építkezés.

Olvasóink írták

 • 17. mackó 2008. július 15. 13:24
  „Csavok- cikke nagyon jó. látom járatos a strandon, minden leírt szavával egyetértek. Ahogy Önnek eszébe jut az ilyesmi akkor akik a strand alk. és vezetői ők miért is nem gondolkodnak.
  koszos, büdös, piszkos a strand, le van züllve teljesen. Valamikor a vásárhelyi emberek strandja volt ma a szegényebb ember nem is tud lemenni. De valahogy a strand vezetőinek nem is fontos a vendég. Köszönni ami alapvető nem tudnak,Ha valami godja van az embernek és szól csak rángatják a fejüket, mivel üresek.
  Ma reggel pl. megyek a fedettbe úszni, senki nincs, rovom a km.ket szép nyugiban egyszer csak odajön az örzővédő, hogy menjek ki a vízből mert mától bezárt a fedett.
  természetesen kiírva sehol NEM volt amikor mondtam, hogy legalább kiírhatnák akkor a válasz szólok a titkárnőnek. Elég ebből a trehányságból de szerintem ez valamire megy. Nem gondolja senki hogy talán valakié akar ez a strand lenni.
  Ennyire nem lehet valamit lezülleszteni.
  Nem érdekük, hogy legyen látogatója a strandnak, legyen bevétele.
  Üres a strand. Szégyen!”
 • 16. Írástudatlan. 2008. július 13. 10:44
  „Ejnye-ejnye Csikkes Lázár már a strandot is akarja????Nem elég a diktatúra de még folytatja a szabadrablást a Vásárhelyi adófizetők rovására és arról nem is beszélve hogy megint egy hatalmas adóságba veri a várost amit megint csak a Vásárhelyi adófizetőlnek kell majd megfizetni adóemelés formályában.Valahogyan megkellene álítani ezt az állmokfutót még nem késő mert olyan adóságba fogja verni ezt a várost hogy még az ük unokáinknak sem lessz elégidejük letőrleszteni.Inkább a munkahely teremtésen járna ennek a hülye Csikkes Lázárnak az esze!Én már nagyon de nagyon várom a pólgármesteri választásokat!Gondolom hogy nem kell mondanom hogy miért????”
 • 15. pederzoli 2008. július 11. 19:35
  „Innentől világos,hogy nem a pénz volt az oka,hogy például a Porcelánnap nem a strandon került megrendezésre. Kötve hiszem,hogy pénzkérdés volt...tisztára,mint "A Tanú" -ban...csak nem Bástya elvtárs kívánt úszni aznap,vagy a jó ég tudja mit csinálni,ez már megmarad urban legend szinten...”
 • 14. orbit 2008. július 10. 14:02
  „Ma láttam a Rapcsák-szobrot. Gyönyörű! Jabba a Jedi visszatérből.
  Miért nem a szeszfőzde elé rakták? Az is Rapcsák utca! Nem? Tudják! Amit a fél város+ 1% annyira akart! Vagy rosszul emlékszem?”
 • 13. stfifo 2008. július 10. 12:24
  „CSAVOK!!
  Minden úgy van ahogy leírtad.Nagyon jó hozzászólás!”
 • 12. Csavok 2008. július 10. 11:26
  „AQUABARLANG ez kell a vásárhelyi népnek, én alig tudtam leírni sokan ki sem tudják majd mondani de megépítik, ha akarjuk ha nem. Remek ez az általunk választott helyi parlament és még ezek akarják elszedni az 1.2 milliárdot a Hernádi féle Leader-közösségtől. Ennél rosszabra ők sem fogják elkölteni.
  Ugyan súlyosan veszteséges a strand, de még néhány milliárdért építünk hozzá. Legyen még veszteségesebb.
  Mostanában sokat járok - gyerekeim miatt - a vásárhelyi strandra és problémák tömkelegét látom, megosztom Önökkel:
  - Rendkívül koszos a strand, mind a medencék, mind a környék, a kinti mély medence(uszuda) alján nagy csomókban, lemezszerű állapotban áll a kosz és az alga, a fugák feketék(Itt edzenek a külföldi vendégek! és itt úszóbajnokságot rendeztek!!!)
  - Félig kész csatornázás, feltúrt területek.
  - Lefolyástalan részek, ahol már a nád nő.
  - Nincs szolgáltatás, egy jégkrém árus van kint és egy drága büfé a fedett részben, hol vannak a lángossütők, a sültkolbász, a palacsinta árusok, hol egy jó fagyizó.
  - Tönkre hagyták menni a hátsó részt ahol legalább annyian ha nem többen strandoltak abban az időben mint elöl, a kisgyerekes anyák a gombánál napoztak a kicsik pedig szaladgáltak a félárnyékos, sekély vízben, a kicsit nagyobbak a mellette lévő medencében tanultak úszni.
  - A 80-as években délután hosszú sor állt a pénztáraknál, most bármikor megyek vagy senki vagy egy-két ember áll előttem. A nagy füves területen - ahol most a homokos focipálya van - alig lehetett helyet találni a napozni vágyóknak, tele volt.
  - Nem értem ezt a hatalmas sportegyesület lázat sem: miért nem lehetnek a külső medencék a vendégeké legalább nyáron, miért nem keresztbe huzzák ki az elválasztókat a mélyvíznél. Szegény gyerekek ugrálhassanak már nyugodtan a nyári szünetben a medence ugróköveiről, aki meg úszni akar vagy menjen be a fedettbe vagy ússzon keresztbe.
  - Erről jut eszenbe: egynéhány rögzítő, amelyek az elválasztókat tartják már kirozsdásodott a medence falából. Nem sokáig tartott, gratulálok a beruházó műszaki ellenőrének. Az AQUABARLANG-nál majd mást jelöljenek ki ha lehet. Persze aki a legnagyogg télben (-15 fokban) kültéren medencét építtet az meg is érdemli. Vajon ki volt az ????!!!
  Szeretném itt leírni javaslataimat, úgysen fogadják meg az illetékesek, mint ahogy a pm-hez intézett 11 kérdésemből is csak 2-re kaptam valamiféle általa válasznak gondolt dolgot, de azért leírom hátha:

  1. Helyre kell állítani a hátsó medencéket és bekötni a vízforgató rendszerbe vagy ha nem lehet akkor oda külön építeni kell egy rendszert.
  2. Vissza kell állítani a központi napozó területet és hátul, ahol az agyszüleményük épülne, megcsinálni a stranfoci pályát kis lelátóval.
  Fel kell újítani a hátsó medencékhez vezető járdát és oda mellé nem csili-vili, hanem egyszerű, normális pavilonokat építani és elfogadható összegért eladni vagy kiadni.
  Meg kell oldani, hogy szolgáltatások LEGYENEK és megfelelő szinvonalon álljanak a vendégek rendelkezésére.
  3.A fedett uszoda tetejére felülvilágító ablakokat tenni és akkor az a kedves Napocska ingyen ontja nekünk a fényt és kellemes hely lesz belöle, nem egy nagyméretű kripta.
  4. Meg kell követelni a rendszeres, gondos takarítását a medencéknek. A fugák NEM lehetnek KOSZOSAK, a medence alján NEM heverészhetnek SZEMÉTnek látszó alga- és piszokgyűjtemények.
  Ez a stand önmagát járatja le nap mint nap és ezért nem jönnek a vendégek.
  Amit javaslok nem fog 2 milliárdba kerülni csak a tizedébe, de véleményem szerint többet ér mint a legújabb agyrémük.
  Sajnos többször szóvátettem már, de újból és újból hangsúlyozom: Óriási baj az is nálunk, hogy gyakorlati tapasztalat nélküli emberek(túl fiatalok és nem reál végzettségüek) döntő részben irányítják a várost.
  "MERJ ÁLMODNI !" van egy ilyen multi-level-marketing-es szlogen.
  Hát ők álmodnak, csak az a baj mindezt a MI pénzünkből akarják megvalósítani.
  Havasi doktornő(tudja, hogy milyen remek gyermekorvos Ön, miért nem inkáb csak azokkal a drága kis beteg gyermekekkel foglalkozik) Benkő, Hegedűs urak ezekkel a dolgokkal kell foglalkozni, nem a Leader-közösséggel és keményen dolgozni rajta. Nem a látványterveket kell megrendelni halom pénzért. Ismerik Önök a modern számítógépes programokat - én ismerek néhányat - tudják, hogy pár óra alatt(persze egy már kész terv módosításával) készítenek Önöknek látványtervet és lenyomják a város torkán a néhány tízmilliós számlát.
  Persze buta vagyok lehet, hogy nagyon is tudják !!!
  Elnézést a hosszú hozzászólásért, de ez nagyon bennem volt.”
 • 11. boszorka 2008. július 09. 22:39
  „Nagyon nyomja a strandot.Bizonyára cimbi a vezető.Az iskolai ebédlők meg levannak pusztulva.Az eszközökröl nem beszélve.”
 • 10. johansen 2008. július 09. 20:54
  „Tudjátok milyen jó bulikat fogok ott tartani.
  Lesz ott minden.... jani”
 • 9. pederzoli 2008. július 09. 16:59
  „Több lakossági fórumon azzal piszkálta Mindszentet,hogy tizenéve Mórahalmon volt egy termálkút,és szia. Onnan fejlesztettek. Lehet,hogy veszteséges,ezt nem tudom,de klasszisokkal jobb,mint Vásárhely. Meg azt is mondta Lázár,hogy Vásárhely a legolcsóbb. Nah például Szentesen 2 felnőtt+2 gyerek mehet be a családi belépővel 1750 forintért. Vicc ez a pasas.”
 • 8. szöveg 2008. július 09. 15:29
  „Polgármesterünk a néhány nappal ez előtti online-fórumán a Délvilágban nem azt ecsetelte, hogy utána jártak és kiderítették, hogy a környék összes fürdője veszteséges??? Na erre varjál gombot!”
 • 7. orbit 2008. július 09. 14:56
  „Akik szervezték volna jó barátaim. Nevet is mondtak. De ebben a "demokratikus" városban nem akarok nekik rosszat...”
 • 6. efje 2008. július 09. 12:42
  „Nevet kerunk!!! Ki az a tehetsegtelen, vilagot nem latott, jozan esszel nem rendelkezo barom akinek nem tetszett a strandfoci otlet?”
 • 5. orbit 2008. július 09. 12:01
  „Az előzőhöz csak egy példa:
  Futballszeretők strandfocipályát szerettek volna csinálni a vásárhelyi strandon. Felajánlották a segítségüket, mondván Magyarországon nyáron több helyszínen grand prix (körverseny) formában folyik a bajnokság. Ebbe Vásárhelyt is be lehetne vonni, sőt a magyar válogatott is játszhatna itt mérkőzéseket. Ezen kívül pedig a strandvendégek használhatnák. De jó lenne strandkézire (Antal Jenifer ifi. EB bajnok, gratula!) és röplabdára is. Tehát: több vendég, nagyobb bevétel ezen a színvonaltalan strandon... Mi volt a válasz?: Hát azt nem szabad, mert útjába lenne az élményfürdőnek! Leesett? 60-70 köbméter homok meg két kapu! Annak az élményfürdőnek ami még sehol sincs!!!
  Miről beszélünk emberek?”
 • 4. orbit 2008. július 09. 11:41
  „Jelenleg a vásárhelyi strandbelépő 990,-Ft. ha jól tudom. Autó parkolási díj 100,-Ft./óra. A semmire... Ha több mint 2 milliárd forintos beruházással felépülne ez a "gyöngyszem", akkor hányszorosára emelkednének a belépők árai? Magyarul: ki a fészkes fenének építenének egy megfizethetetlen élményfürdőt?
  És azt is ez a tehetségtelen, balfék vezetés üzemeltetné?”
 • 3. aran 2008. július 08. 18:46
  „A strand eddig is ráfizetéses volt, ezután még inkább az lesz. Oka az ostoba üzletpolitika (olyan ember határozza meg, akinek fogalma sincs róla), az ostoba beruházáspolitika (az kell, amire pályázni lehet, lehetőleg kevés önrésszel, kit érdekel a majdani fenntartás) és az ostoba, felfuvalkodott várospolitika (hajrá középosztály, kit érdekelnek a rabszolgák)”
 • 2. Aquabarlang 2008. július 08. 18:21
  „Aquabarlang. Igen, igen, ez kell nekünk! Minden szoci vezetésű város elbújhat majd mellettünk, 100 százalékkal nő majd a turizmus. (Napi 10 helyett 100). Igen van itt önerő, nem egymilliárd, sokkal több!”
 • 1. extanár 2008. július 08. 17:11
  „a miskolc-tapolcai barlangfürdő jó példa lehet, klassz kis fürdő, teli van tót és lengyel túristával ... Vásárhelyen könnyebb lesz felépíteni egy ilyen strandot, mert nem kell a nemlétező hegyoldalba medencéket vájkálni! Csak fel kell építeni a fürdőépületet, majd be kell temetni - legyen elég homok és föld a közelben (Mindszenten), amit ide lehet mozgatni ;-)
  A mesterséges dombról lehetne nyári csúszdapályát, télen szánkó dombot üzemeltetni!
  Sajnos, szállodák és apartmanok nélkül nem lesz sikeres projekt!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műtehén járja Vásárhely utcáit

Hódmezővásárhely - Harminchét saját tehene tejét árusítja Vásárhelyen a székkutasi Horvát László… Tovább olvasom