Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Arab kórházat építtetne Mindszenten Abdul Rahim

A katari emírtől kérne segítséget egy magánkórház építéséhez a mindszenti Abdul Rahim. A palesztin háziorvos – miután ez az Alkotmánybíróság döntése nyomán újra lehetővé vált – ismét indul önkormányzati képviselőjelöltként a városban, és egy olyan magánpénzből építendő egészségügyi intézményt képzel el, amelyben helyiek és külföldiek is kezeltethetnék magukat.
Abdul Rahim arab kórházat szeretne Mindszenten. Fotó: Tésik Attila
A katari emírtől kérne segítséget egy magánkórház építéséhez a mindszenti Abdul Rahim. A palesztin háziorvos – miután ez az Alkotmánybíróság döntése nyomán újra lehetővé vált – ismét indul önkormányzati képviselőjelöltként a városban, és egy olyan magánpénzből építendő egészségügyi intézményt képzel el, amelyben helyiek és külföldiek is kezeltethetnék magukat. Ilyen „arab kórház" már működik Ausztriában. Az intézmény az orvos szerint fejlődést hozna a térségnek.

Magánkórház építését szorgalmazná a mindszenti Abdul Rahim. A palesztin származású orvos harminc éve él a kisvárosban. Szerinte jelentős fejlődést érhetne el a térség, ha egy magas színvonalú egészségügyi intézmény működhetne itt.

Az ötlet egyáltalán nem új keletű – fogalmazott érdeklődésünkre Abdul doktor –, hiszen már az 1990-es években is felmerült a kórház építésének ötlete. Ám mind a mai napig csak elképzelés maradt a beruházás, hiszen pénz hiányában kivitelezhetetlen a vállalkozás. Ám a finanszírozásra is tudna megoldást az orvos. Arab országoktól lehetne anyagi támogatást szerezni az építkezésre. Már terve is van arra, hogyan kellene elkezdeni a gyűjtést.

Meglepő, de megfontolandó

Meglepőnek tűnhet az arab kórház ötlete, ugyanakkor megfontolásra érdemesnek tartja az elképzelést Grezsa István vásárhelyi háziorvos. A témát egyébként az MDF országgyűlési képviselőjelöltjének mindszenti lakossági fórumán vetette fel Abdul Rahim. Grezsa doktor szerint annál is inkább érdemes megfontolni, mert mint mondta: kevesen tudják, hogy egyre több olyan kórház épül, amely például amerikai vagy izraeli segítséggel valósul meg. Így aztán arab egészségügyi intézmény is létesülhetne.

– Először mindenképpen a katari emírt kellene megnyerni az ügynek – állapította meg Abdul Rahim. – Az uralkodó ugyanis híres jótékonykodásáról, s ha a kórház építése mellé állna, akkor biztosan más, gazdag arab országok is követnék a példáját. Ennek megvalósítása azonban nem egyszerű – ismerte el a doktor.
Ő mint magánszemély ugyanis nem veheti fel a kapcsolatot az emírrel. Csakis diplomáciai úton, egy hivatalos egészségügyi delegáció érhet el sikert. Ehhez azonban itthon is fel kellene karolni az ügyet.

Több száz munkahelyet lehetne teremteni az arab kórház építésével, ahol persze nemcsak a mindszentiek dolgozhatnának, hanem a környékbeliek is – magyarázta Abdul doktor. Szerinte egyébként az egészségügyi intézménynek kiváló helye lenne a mindszenti fürdőnél, ahol a termálvíz is adott. A hazai gyógyulni vágyók mellett pedig természetesen arab betegeket is fogadhatna a kórház, ami mellé Abdul Rahim szerint egy patinás szálloda is jó lenne. Ha pedig végre megépülne a tiszai híd Mindszent és Baks között, akkor a repülőtérről is hamar el lehetne jutni a kisvárosba. Arab kórház egyébként Ausztriában is működik már – jegyezte meg.

A mindszenti háziorvos azt is elárulta, hogy az őszi helyhatósági választásokon szeretne indulni a települési képviselői posztért. Nem ismeretlen számára ez a munka, hiszen már dolgozott városatyaként, viszont a törvény miatt választania kellett: orvos vagy képviselő marad, s inkább a gyógyítás mellett döntött. Az Alkotmánybíróság azonban most úgy döntött, nem összeférhetetlen a doktori hivatás és a városatyai poszt, ezért Rahim újara versenybe szállhat a képviselőségért. Ha pedig sikerül bejutnia a testületbe, azon lesz, hogy a mindszenti arab kórház ne csak álom legyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábornoki randevú Hódmezővásárhelyen

A nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a hivatásos katonaság bevezetésének tapasztalatairól is… Tovább olvasom