Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Árad a Tisza, nem fogy a víz

Félbe kellett szakítani a családi házak építését Mártélyon, az új osztáson, mivel tavaly december óta vízben áll az újfalusi rész. A község 35 polgárőre és önkéntes tűzoltója naponta szivattyúzza a vizet. Az üdülőterület sincs jobb helyzetben: itt a holtágtól távolabb eső épületek között is a Tisza az úr. A területen a hét elején első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.
Az önkéntes tűzoltók szivattyúzzák a vizet. Fotó: Tésik Attila
A Zrínyi és a Béke utca sarkán tegnap délelőtt is munkába kellett állítani a mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület tűzoltóautóját. A masinán lévő szivattyúval próbálták meg a központi csatornát színültig ellepő vizet átemelni, mert a környező telkeken kisebb tavak hullámoznak a szélben.

– December óta harcolunk a belvízzel. Ez nem újdonság, hiszen évek óta ez a helyzet. Az egyesület harmincöt tagja naponta több száz köbméter vizet emel át, de a munkának alig van valami látszatja.

Három hete az önkormányzat első fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el – tudtuk meg Rózsa János elnöktől.

Mártélyon a belvíz okozta hatalmas gondokat csak tetézi, hogy a Tisza nemrég elöntötte az üdülőterületet. A holtágon és környékén ezért a hét elején első fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Csak a töltés aljáig lehet autóval elmenni, a parkoló már használhatatlan. A jó időben pihenni vágyók járműi helyén most néhány csónakot, ladikot ringat a víz. Ez az egyetlen közlekedési eszköz, mellyel be lehet menni a házak közé.

Az újfalusi részt teljesen elárasztotta belvíz. Fotó: Tésik Attila
Dolmányos Gábor évtizedek óta lelkes „Mártély-rajongó". A nyugdíjas szegedi férfi szinte minden szabadidejét a holtágon tölti. Három évvel ezelőtt vett egy kis nyaralót, amit szép lassan saját ízlése szerint átalakított.
– Régi „vizes családból" származom, vagyis már a dédapám is víz közelében érezte magát a legjobban. Így nem ért váratlanul az áradás, s az alsó szinten lévő minden holmit még jó időben felvittünk az emeletre – mesélte.

Gabesz bácsi – ahogy a szomszédos nyaralókban lakók hívják – most csak ellenőrizni jött a telepre. Kis kétszemélyes csónakjával beevezett a nyaralóhoz, hogy megnézze, rendben van-e minden.


Látni és segíteni

E sorok írója nem csupán látta a vízzel elárasztott ingatlanokat, félig kész házakat, ahol kényszerűségből szünetel az építkezés hanem egy kicsit segített is a munkában. Ugyanis kellett egy ember, akinek addig vezetnie kellett a polgárőrség piros Lada Niváját, míg az elnök a tűzoltóautót a megfelelő helyre viszi. Gyorsan kiderült, hogy az öreg orosz terepjáró kezelése nem egyszerű, de mással alig lehet közlekedni a néhol 30-40 centis sárban, vízben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bayer Zsolt a ''büdös SZDSZ-esről'' Vásárhelyen

Inkább hatezer szoci, mint egy büdös SZDSZ-es – mondta Bayer Zsolt (képünkön)… Tovább olvasom