Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Aradi hadgyakorlat vásárhelyi lövészekkel

Hódmezővásárhely - Arab faluban terroristákat fogtak el, megtámadott katonai konvojnak nyújtottak segítséget, és domboldalban rejtőzködő harci járművet semmisítettek meg román és magyar katonák közös hadgyakorlatuk során.
Két apró faluból álló településről, Dud-Tautból érhetjük el azt a romániai kiképzőtábort, ahol kilenc napon keresztül a román–magyar közös békefenntartó zászlóalj gyakorlatozott. A falu legszélső házának kerítésén már szögesdrót tekeredik, a száradni kitett ruhák mellett pedig egy óriási zöld harci jármű, valamint két gépfegyveres, egy magyar és egy román katona állt. Innen nyílik ugyanis a többhektáros tábor bejárata. A területen kék és fehér barakkok, zöld és terepszínű sátrak sorakoztak katonás rendben. Ezek adtak szállást, étkezési, fürdési lehetőséget a katonáknak. A legjobban védett és álcázott sátrakban pedig a zászlóalj parancsnokai dolgoztak: feladatok tömkelege futott ki innen a „harcmezőre".

A dombokkal, völgyekkel, kisebb fás-bokros csoportosulásokkal tarkított terepen egy „igazi" arab falut is építettek. A farostlemezből készült dzsámi előtt müezzin – aki civilben hivatásos katona – szólítja imára hangosbemondón keresztül az igazhitűeket, nem messze innen bográcsban fő a birka, illetve burnuszos kereskedő kínálja hangosan portékáját. A katonák valódi keleti hangulatot varázsoltak Arad közelébe.
A hadgyakorlat látványos zárásában ennek a képzelt falunak, Natahnak még fontos szerepe volt.

A hadgyakorlat utolsó mozzanatai: a magyar és román katonák bekerítették az arab terroristákat Fotó: Tésik Attila
A hadgyakorlat utolsó mozzanatai: a magyar és román katonák bekerítették az arab terroristákat Fotó: Tésik Attila

A magas dombtetőn felállított kilátóból a magyar és román katonai vezetők távcsővel figyelték, ahogy elsőként egy román BTR-ekből álló konvoj megindult. A település mellett az első aknára futott.
A robbanást az arabok lelkesen üdvözölték. A sértetlen harci járművekből kiugráltak a katonák, s védték megtámadott bajtársaikat. Telefonhívásra érkezett is a segítség: egy EOD-team, vagyis aknakutató csapat. Ezalatt az arabok minden, kezükbe kerülő tárggyal bőszen dobálták a békefenntartókat. Megtudtuk, ez is része a közös zászlóalj felkészítésének. Élesben ugyanis nem csupán konvojokat biztosítanak, védik a távoli országban felállított táborukat, hanem a helyi lakosokkal is többször konfliktusba keveredhetnek a békefenntartók.

A vásárhelyi Zrínyi laktanyából 71 katona vett részt a romániai hadgyakorlaton. A zárónapon a parancs szerint ők egy másik útvonalon, három BTR-rel és négy teherautóval vonultak a tábor felé. Az egyik hegyoldalról azonban egy elrejtett harci jármű tűz alá vette a menetoszlopot. Ám aknavetőkkel megsemmisítették az ellenséget.
Az előbbi támadást még ki sem heverhették, amikor a bokros részen gépfegyveres arabok sorozták meg őket. A támadókat, akikről később kiderült, hogy keresett terroristák, Natahba szorították, ahol a helyiek elrejtették őket. Ezért házról házra járva kellett az utcára rángatni a védekező menekülőket, s közben figyelni az egyre dühödtebb helyiekre is.

Alexandru Rus román dandártábornok elmondta, tíz esztendeje szervezik meg a román–magyar közös békefenntartó zászlóalj hadgyakorlatát. A cél: felkészülni a békefenntartó és válságkezelési műveletekre, humanitárius és kutató-mentő feladatokra. Elsősorban Európában, de ha szükséges, akkor más kontinensen is bevethető ez a közös zászlóalj.
Magyar kollégája, Kovács József dandártábornok sikeresnek ítélte a gyakorlatot, ezt azzal is alátámasztotta, hogy katonái vezetését nyugodt szívvel rábízná Rus dandártábornokra.

A puliszkát is megkóstolta

A vásárhelyi Csongrádi Zoltán is tagja ennek a zászlóaljnak, így a 26 éves főtörzsőrmester kilenc napra kiköltözött Dud-Tautba. A fiatalember korábban csak egyszer járt a szomszédos országban, családjával Nagyváradon kirándult. Most azonban nem a nézelődésé, hanem a kiképzésé volt a főszerep. Egy BTR-re vezényelték, így aktívan kivette a részét a harcból. A táborban teljesen önellátóak voltak, hol a magyar, hol a román fél szakácsai főztek. Zoltán a házigazdák ételeit is megkóstolhatta, közülük a puliszka ízlett neki a legjobban.


Csongrádi Zoltán főtörzsőrmester Dud-Tautban egy BTR-en szolgált
A képzeletbeli arab falu, Natah lakói szembeszálltak a békefenntartókkal
A katonai konvojt támadás érte Natah határában
Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 19. 08:25
  „FELESVEGYES! Azért arra felhívnám a szíves figyelmedet ha valami nagy baj tőrténne ebben az órszágban akkor bizony tégedet is besoroznának! És nem kapnál egy kanyit sem! Erre mit lépnél? És akkor már te is vásárra vinnéd a bőrödet minden fizetség nélkül. És te mennél előre nem pedig a zsóldosok. Akkor majd elgondólkozhatnál rajta hogy ki véd meg kit? Egyépként felőllem az viszi ezt az úgynevezett órszágot aki csak akarja! Én biztosan nem tennék semmit sem érte! Egyépként te azt hiszed hogy ezzel a katonai játékkal bátórságot is kapnak? A fél zsóldos sereg százfelé szaladna egy komám! Köztudott világszerte hogy a Magyar a leggyávább nép a világon! Legyen az zsóldos vagy civil. Ezzel a katonai játékokkal csak milliárdokat baszarintottak el. Ez az elkúrt pénz mennyiség pedig milyen jól jött vólna a szegénységben és nyomorúságban élő emberek megsegítésére. Mert vannak ám olyanok is. A segélyen lévőkről meg annyit hogy ne ítélkezzél könnyelműen barátom mert bármikor te is közöttük találhatod magadat! Nem nagyon sok kell ám hozzá vegyeském!!!!”
 • 3. Felesvegyes 2008. november 18. 20:29
  „Amúgy meg a levéltakarítás a Városellátó Kht dolga,meg remélem nemsokára a segélyezetteké lesz....Akiknek a pénzét az én adómból is fizetik.”
 • 2. Felesvegyes 2008. november 18. 20:24
  „Kedves Írástudatlan-Tdi! Remélem igazad van és ha tényleg valami nagy baj lesz ebben az országban,akkor elsőként téged fognak megvédeni a "Magyar zsóldosok" gereblyével meg lombseprűvel......Gratulálok!”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 18. 08:47
  „Hát igen! ilyen játszadozásra van lóvé dögivel! Pedig minden kanyira szüksége lenne ennek az úgy nevezett órszágnak.Gazdasági válság van nem? Semmi szükség sincsen az ilyen falyta pénzpazarlásra! Ha már annyira foglalkoztatni akarják a Magyar zsóldosokat akkor takarítassák fel velük a várost! Például falevél gyűjtés,utca seprés,stb. Az erre fórdított összeg kevesebb lenne és tisztább is lenne a városunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykor üstökben főtt a lekvár a Cseresnyésben

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Cseresnyés-kollégium elődjét, a Tanyai Tanulók Otthonát 1938-ban… Tovább olvasom