Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Aranydiplomás patikus

Hódmezővásárhely - Sós Imréné dr. Fábián Éva gyermekként mindig cukrot kapott a vásárhelyi Kossuth téri patikában, aminek nagyon megszerette az illatát. Ezért is döntött úgy, hogy gyógyszerész lesz. Nemrégiben vehette át az aranydiplomáját.

1960. február 6-án kapta meg gyógyszerészdiplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen Sós Imréné dr. Fábián Éva, aki a közelmúltban már az aranydiplomáját vehette át.

– Zeneakadémiát végzett édesapám a Bethlen Gábor Református Gimnázium énektanára, édesanyám pedig az iskola magyar–történelem szakos tanára volt. Bár ők humán érdeklődésűek voltak, én reálpályára léptem, köszönhetően két gyógyszerésznek, Filip Istvánnak és Papi Lajosnak. Mielőtt bementünk hozzájuk a patikába, édesapám elmondta, tudván milyen cserfes vagyok, hogy akik jól viselkednek, azok kapnak egy szem cukrot a patikus bácsiktól. Ezért csendben leültem, s vártam a cukrot. Megkaptam. Nagyon megszerettem a patika illatát, így édesapámnak azt mondtam, gyógyszerész akarok lenni – mesélte Sós Imréné dr. Fábián Éva, milyen hétköznapi dolgok terelték a szakmája felé. A Bethlenben érettségiző diákot azonnal felvették a szegedi egyetem gyógyszerész karára.

Sós Imréné házipatikájával. Csak a legszükségesebb gyógyszereket tartja otthon. A szerző felvétele
Sós Imréné házipatikájával. Csak a legszükségesebb gyógyszereket tartja otthon. A szerző felvétele

– A nagyszénási gyógyszertárban kezdtem, majd 1960 és 1962 között beosztott gyógyszerész voltam a vásárhelyi Kossuth téri éjjel-nappali patikában. Később, 1963. január elsejétől az akkor még a Szerencse utcán működő tabáni patika vezetője lettem. Ez költözött át az Agyag utcai rendelőbe. Megismertem a tabániakat, szerettem őket és a csendes, falusias környezetet. Csaba fiam 1962 szeptemberében született, s mivel akkor még nem volt gyes, gyorsan visszaálltam a munkába. 1978-ig dolgoztam a Tabánban, de még ma is megszólítanak az emberek, ha arra járok.

Sós Imréné dr. Fábián Évát 1978-ban előbb városi, majd területi főgyógyszerésznek nevezték ki. 1980-ban szakgyógyszerészi bizonyítványt kapott. Bár 1993-ban nyugdíjba vonult, még tíz évig vezette a vásárhelyi Dominó patikát.

Babettával járta a vidéket

Sós Imréné dr. Fábián Évának szakgyógyszerészként az volt a feladata, hogy ellenőrizze a vásárhelyi, mindszenti és székkutasi patikákat, valamint az összes helyi nagyvállalat és termelőszövetkezet gyógyszerkészletét. Ma már elképzelhetetlen módon mindenhová, még vidékre is Babettával járt. Egy alkalommal hazaféle jövet egy hatalmas dinnyét vásárolt még a város szélén. Csakhogy a Babetta csütörtököt mondott, így hazáig tolnia kellett a motort és a dinnyét.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2011. január 06. 11:43
    „Tiszteletre méltó. Jó egészséget!”
  • 1. Én2 2011. január 05. 12:47
    „Gratulálok Évi! jó egészséget és hosszú életet kívánok Neked.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadat üzentek a sárga csekknek Vásárhelyen

Vásárhely évente mintegy 50 millió forintot költ a sárga csekkes rendszer fenntartására. Tovább olvasom