Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Árpád kapu lehet a Szerelemlyukból

Hódmezővásárhely - Nevet adna Vásárhely egyedülálló építészeti emléke, a városvédő kőfal gyalogos- és kocsiátjáróinak Kószó Péter alpolgármester. A Szerelemlyukból így Árpád kapu lehet.
Önálló neveket adna Vásárhely különleges építményén, a városvédő kőfalon át tört 4 kocsi- és 9 gyalogosátjárónak Kószó Péter alpolgármester. A Szegedet elpusztító 1879-es nagy árvizet követően Vásárhely körül emelt városvédő körgyűrű a Zrínyi utca végétől a Bocskai utca végéig téglából rakott védfalból áll. Olyan egyedi építményként tanúskodik a múltról, amelyre sehol máshol nincs példa.

– Nagyon sok hazai és külföldi barátom vendégeskedett már a városban, s mindnyájan különlegesnek tartották a kőfalat, ahogy azt a helybeliek nevezik. Nagyon sokan azt hitték közülük, hogy az egy várfal része. Meglepődtek, amikor meghallották, hogy alatta egykor a Tisza által táplált Hódtó hullámzott – mondta az alpolgármester. Kószó Péter önálló nevet adna valamennyi, a kőfalon át vezető kocsi- és gyalogosátjárónak. Olyat, amelyről a helybeliek rögtön tudják, hogy hol is található.

Gyalogosfeljáró a Hódtóban. Kapu a kőfalon. Fotó: Veréb Simon
Gyalogosfeljáró a Hódtóban. Kapu a kőfalon.
Fotó: Veréb Simon

– Néhány kivételével azon utcák neveit kapnák, amelyek végén állnak. Így nevezném el a Zrínyi utcából a Kodály Zoltán felé vezetőt Királyszék kapunak, az Árvíz utcából levezetőt Hunyadi kapunak, a kórház alattit Imre József vagy dr. Genersich Antal kapunak. A Városház utcából a Hősök terére nyíló lehetne a Hősök kapuja, a Szőnyi utca végén lévőt az ott álló gimnázium után Bethlen kapunak. Árpád kapunak hívhatnánk az Árpád utcai tájház melletti, a helybéliek által csak Szerelemlyuknak nevezett gyalogosátjárót. Kaszap Péter vagy Nagy Imre kapu nevet kapna a Bagolyvár melletti lejáró, ahol a 47-es főút a körforgalomba torkollik, s a Bocskai utcai lejáró a Bocskai kapu nevet kaphatná – sorolta elképzeléseit az alpolgármester.

Kószó Péter, aki önálló képviselői indítványt kíván benyújtani a közgyűlésen a témában, azt szeretné, ha a kapuk nevét bronz- vagy kerámiatábla örökítené meg valamennyi helyszínen.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. DIEGO 2010. június 23. 13:58
  „A bocskai utcait a környezetemben mindenki árvizkaunak hivja... Sose lesz Bocskai kapu, mint ahogy a Kossuth is Kossuth maradt...”
 • 30. ava44 2010. június 17. 21:58
  „Dr. Kószó vissza mehetne oda ahonnan jött, az orvosi rendelőbe. Vagy már azt is elfelejtette hogyan kell gyógyítani? Olyan agymenéssei vannak, hogy őrület. Hogy lehet ilyen baromságokat kitalálni. Jó két báb van a polgármester mellett, mert ezeket a marhaságokat ők csak közvetítik szerintem, nem ők találták ki, hanem hőn szeretett főnökük. Nem baj őszre helyi választások lesznek. Csak találna már valaki egy pártoktól független jelöltet aki mellett érdemes volna kiállni. No nem tomikára gondolok.”
 • 29. aranka2 2010. június 16. 08:42
  „Irtózatos. Ez az ember lassan egy évtizede alpolgármester, és csak ennyire futja neki. Meg sajnos a városnak.

  Efje, ha adnának ki efféléket, tied lenne a hónap kommentje díj.)”
 • 28. Én2 2010. június 15. 09:51
  „Igen ezekkel kellene foglalkozni városunk vezetőinek.De ezért tenni is kellene valamit.”
 • 27. viragcsalad 2010. június 14. 22:21
  „Ez igen dicséretes, de mikor lesz munkalehetőség a fiataloknak és több munkahely (nem csak a közmunkásoknak)?! Mikor lesz már a munkának becsülete?!Akik dolgoznak mikor jelentik már be őket a munkáltatók rendes fizetéssel és nem ingyen vagy kevés pénzért foglalkoztatva őket?”
 • 26. studyfy 2010. június 14. 14:52
  „Én meg naivan azt hittem, hogy egy fideszes vezetésű városban minden csak szép és jó lehet. A város vezetése a polgárok kedvében jár el, sok örömöt okozva a város lakosságának! Akkor ezek után mit mondjon egy szoci vezetésű község honpolgára? Jaj-jaj, hol élek én!”
 • 25. Én2 2010. június 14. 12:29
  „Jancsika- nagydarabon lesz rja a várost már.”
 • 24. Dongó 2010. június 14. 05:17
  „Most, hogy Jancsika frakcióvezető lett, kevesebbet foglakozik a várossal. A bábjainak ki van adva, hogy találjanak ki dolgokat, mert az Ő városa frankón működik akkor is, amikor a parlamentben osztja az észt. Erről szól ez, tisztelt barátaim.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 23. airwaves 2010. június 13. 23:37
  „Döbbenet!”
 • 22. 4Angel 2010. június 13. 16:57
  „Ez a lépcső járhatatlan, életveszéses én mindég is utáltam inkább egy új lépcsőt építenének.”
 • 21. MiciMaci 2010. június 12. 21:23
  „Kószó aztán elégedetten belenézett a tükörbe, és azt gondolta, hogy ez a nap is igen eredményes volt.”
 • 20. Én2 2010. június 12. 19:24
  „luxus- azért szeretném tudni , hogy szerinted miért is megy jól a városnak. Ezt nem sokan érzik azt hiszem.”
 • 19. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. június 12. 13:19
  „2. hozzászólás efje 2010.06.11. 12:30
  LOOOOL

  digi-dugi lyuk???
  //Ez most arról a piros ruhás csajról jutott az eszembe ::)))))”
 • 18. Lixus_kzs 2010. június 12. 09:40
  „Valljuk be azért nem megy olyan rosszul a városnak és ameddig ez így is marad lesz@rom mit mire neveznek át.”
 • 17. Én2 2010. június 12. 09:05
  „szuszikla- jól látod Te is mint mindenki csak az üresfejűeknek nem jut eszükbe, hogy mit is kellene itt csinálni, hiszen nekik van munkájuk és jó fizetésük. A polgm. meg már nem ér rá Vásárhelyel foglalkozni akkor meg adja le ne ragaszkodjon egy fenékkel mindenhez.Munkahelyben gazdag élhető város kellene.”
 • 16. szuszikla 2010. június 11. 22:34
  „Nagyon lefáradt agynak kell lenni annak aki ilyeneken agyal, miközben lassan minden 5. embernek nincs munkája. Elég ha csak az utcanév modosításokra forditott, kidobott pénzt nézzük, meg az egyébb baromságokat amik nélkül simán meglenne a város. Ezért lyukas korsó a politika. A bronz meg eleve képtelen ötlet, elöbb-utobb a MÉH telepen végezné. Vásárhelynek a mezővárosi mivoltát kellene újraéleszteni, és vele az embereknek reményt-munkát adni.”
 • 15. odysseus 2010. június 11. 22:29
  „ezt a szocreál-ízű baromkodást! Tiszta alibifoci.”
 • 14. Filctoll 2010. június 11. 21:10
  „efje - Nagyon megmondtad a tutit! A tájházi lejárót valóban mindenki szerelmesek kapujának vagy szerelemlyuknak ismerik! Miért kell a néphagyományt semmibe venni és Keresztelő Szt János módjára mindennek új vagy egyáltalán nevet adni? Vannak illetve lennének ettől fontosabb dolgok is, amelyek soha nem valósulnak meg! Valaki megkérdezte a Polgárokat akik itt élnek, hogy mit szeretnének?”
 • 13. Én2 2010. június 11. 19:59
  „Kószó képviselő milyen jól eljátszik ezekkel a nevekkel, jó neki, hogy csak ennyi problémája van.”
 • 12. Én2 2010. június 11. 19:58
  „A képviselőknek nem fontos, hogy munkájuk legyen a vásárhelyi embereknek, mivel így orruknál fogva tudják őket vezetni. Függnek az emberek tőlük pl. segély stb és így tapsolnak nekik ha kell ha nem. Ha lenne mhely akkor az emberek önállóak lennének és nem törődnének velük.

  Szégyen, hogy itt mindent átneveznek, miért a francért, szerintem a főutca sétánya meg biztosan Lázár sétány lesz.

  efje-- nagyon igazakat írtál pedig nem vagy képviselő, elég baj, hogy nekik nincs annyi eszük, hogy mit kellene csinálniuk a városban.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irma néni 100 éves

El sem hiszem, hogy ennyi idős vagyok, de a papír bizonyítja – mondta a vásárhelyi Paulik Sándorné Stötzer Irma, aki május 31-én ünnepelte 100. születésnapját Tovább olvasom