Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Artista is lehetett volna, pék maradt

Hódmezővásárhely - Török Ernő pék és vásárhelyi. Lehetett volna artista és világjáró, de szakmájától és szülővárosától sem tudott elszakadni. Együtt gyerekeskedett Antal Imrével, mulatott Solymos Tónival és Koós Jánossal. Pék létére az utóbbi időben már nem eszik kenyeret.
– A 25 éves aranygyűrűt, négy Kiváló Dolgozó elismerést, igazgatói dicséretet, miniszteri kitüntetést és két gerincsérvet kaptam a sütőipartól – készített villámleltárt a 72 éves vásárhelyi Török Ernő. Utóbbi miatt kényszerült rokkantnyugdíjba még a rendszerváltás előtt, 1989. november 27-én. A vásárhelyi férfi végig a Csongrád Megyei Sütőipari Vállalatnál dolgozott. Az 1952-ben kezdett tanuló- és inaséveket beleszámítva így is közel négy évtizedet töltött a pékszakmában. Annak idején édesapja pályaválasztási tanácsára hallgatott, aki azt mondta: „Fiam, legyél pék, legalább mindig lesz kenyered".

Újságok, színes, fekete-fehér, illetve még régebbi, barnatónusú fotográfiák mesélnek a családról – a legendás vízilabdaedző, id. Török Sándor az unokatestvére volt –, a fiatalságáról, a szakmáról. – A legnagyobb kenyerem 5 kilós volt, a legkisebb pár grammos lehetett, utóbbit első fiam, Tibor születése alkalmából 1969 szeptemberében sütöttem, körömnyi méretű. Bessenyei Ferencnek is készítettem kenyeret, a legutolsó négy cipót pedig tavaly Öttömösön sütöttem a barátomnak. Hihetetlennek tűnhet, de nálam nem talál kenyeret, pár éve csak kiflit eszem.

Együtt gyerekeskedett, később többször sörözött is a népszerű műsorvezetővel, Antal Imrével, akinek édesapja tanára, az úttörőzenekar vezetője volt. Nővére, Török Magda a Fűzfa utca 6. szám alatti házban abban a szobában látta meg a napvilágot, ahol Bessenyei Ferenc. Amikor ezt a 2004-es találkozásukkor megemlítette, a színészóriás a körülöttük állókhoz fordulva azt mondta: „Gyerekek, ez az Ernő mindent tud!"

Török Ernő Bessenyeinek is sütött kenyeret
Török Ernő Bessenyeinek is sütött kenyeret.
Fotó: DM/DV

Sok híresség vendégeskedett nála, és ette felesége, Éva asszony főztjét, akivel 44 éve kötötték össze életüket. 1971-ben, vásárhelyi fellépésüket követően náluk vacsorázott, majd öt napig a mártélyi sütőipari üdülőben vendégeskedett Koós János, valamint Solymos Tónival és Malek Miklóssal az Express együttes, velük korábban még a fővárosban ismerkedtek meg. Mártély volt a bázis, onnan jártak a szentesi, csongrádi és szarvasi koncertekre, s oda tértek vissza: foci, lábtengó, éjszakai fürdőzés, rablóhús és békacombsütés szerepelt a programban. Zorán, Korda György, Balázs Klári és Szécsi Pál is megkóstolta Éva asszony csirkepaprikását, az is kiderült, utóbbival közös volt a hobbijuk: a szép, érdekes lámpák gyűjtése. Az énekes meg is jegyezte: „Ernő, nekünk már korábban találkoznunk kellett volna!"

Török a város első testépítői közé tartozott: 3 évig mindennap edzett. – 44–45-ös karom volt, még maradt belőle valami – jegyezte meg. Lehetett volna artista: a Baldio duó egyik tagjától, a legendás kötéltáncostól, Diószegi Sándortól tanult 20-as éveiben. Ahogy ő fogalmazott: őrült erős karja miatt fogó volt a trapézon. De cirkuszban soha nem lépett fel, bár attrakciónak beillett, amikor fogadásból három korsó sörért kézjárásban körbement a vásárhelyi strandon.

– Azért nem lettem artista, mert pék voltam, és akkor ott kellett volna hagynom a szakmámat. Márpedig azt és Vásárhelyt is imádtam, egyiktől sem tudtam megválni. Még fiatalon Svájcban töltöttem négy hetet, mulattam, élveztem az életet, de végül arra jutottam: ha minden gyémántból, aranyból lenne, akkor sem maradnék. Honvágyam volt, hiányzott Vásárhely.

Olvasóink írták

 • 7. abszurd 2011. február 03. 08:48
  „4.
  Köszönjük a jókívánságot. A pisztoly sajnos nincs már meg.
  Egy közeli hozzátartozó”
 • 6. tams073 2011. február 03. 02:05
  „Igen mi adtuk Bessenyeinek a kenyeret, amikor a város határában várták és, most amikor az özvegye jött akkor is mi ajándékoztunk neki kenyeret tiszteletünk jeléül.
  Aki ilyen kenyeret szeretne 1978 a Jószai pékségben mai napig is, megveheti és megnézheti azt a képet, amit Bessenyei Ferenc küldött nekünk Baranyai Antallal, ahogy tartja a kezében a kenyerünket.
  A kenyér, amit Török úr fog a kezében kísértetien olyan mit a mi kenyerünk nagyon szép.
  Az élet pályájához gratulálok és sok egészséget, boldogságot kívánok.
  Jószai Tamás”
 • 5. Napcsi 2011. február 01. 22:21
  „Nem ártott volna, valami jobb hátteret keresni, ennél a félig kész páleszes háznál!”
 • 4. airwaves 2011. február 01. 16:16
  „Gondolom a kép akkor készült, amikor Bessenyeit vagy Antal Imrét várták a várostáblánál anno.
  Jó egészséget Ernő´bá! Rózsa Sándor pisztolya megvan-e még? :)”
 • 3. almaszósz 2011. január 31. 19:03
  „2. zoltanszabo - Lehet kapni a Jószai pékségben ilyen kenyeret.
  Én azt nem értem hogy a kép hátterében miért a szeszfőzde van? O.o”
 • 2. zoltanszabo 2011. január 31. 11:29
  „Olyan kenyeret amit a kezében tart miért nem lehet kapni az üzletekben ????”
 • 1. dodó 2011. január 31. 11:14
  „"Együtt gyerekeskedett Antal Imrével, mulatott Solymos Tónival és Koós Jánossal."

  Ez a pék aztán tud élni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírességekkel muzsikált

Zoltán Péter klarinétművész eddigi munkásságát a vásárhelyi közgyűlés nemrégiben Bessenyei-díjjal ismerte el. Tovább olvasom