Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Árverést hirdettek a vásárhelyi alkotók

A hónapokig tartó áradás miatt szinte használhatatlanná váltak a mártélyi holtág mellett a képzőművészeti szabadiskola épületei: jelentős, milliókban mérhető a kár. Több festőművész úgy döntött, árverésre bocsátja képét, a befolyt pénzből teszik rendbe a tábort. Az interneten már láthatók a licitre szánt munkák.
Bányai Béla festőművész az internetes árverésre szánt képek egy részével. Fotó: Tésik Attila
Párban, Ragyogás, Tánc, Halásztanya, Ladikok és Fények: az interneten többek között ezekre a festményekre lehet licitálni. A képek többsége vásárhelyi, vagy a városhoz kötődő művészek alkotása, a festők azért fogtak össze, hogy pénzt gyűjtsenek a mártélyi holtág területén működő tábor helyreállítására. A negyvenesztendős múlttal rendelkező szabadiskolát sem kímélte a tiszai árhullám. Hiába állnak betonlábakon az épületek, a magas vízszint így is jelentős károkat okozott, még az emeleten is. A földszinten lévő WC-k, vizesblokkok, az étkező és a konyha teljesen tönkrement, minden farész elkorhadt.

– Most nem nullán, hanem mínusz százon vagyunk. Az egykori úttörőtábor helyén kialakított szabadiskolánk ingóságai hasznavehetetlen lommá váltak. A kár óriási – mondta szomorúan a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola vezetője, Bányai Béla.

Ráadásul a Mártélyi Képzőművészeti Táborok Baráti Köre – melyhez a szabadiskola is tartozik – most egész évre megkapta a tábor működtetési jogát, vagyis elsősorban ennek az egyesületnek kell előteremteni a nyitáshoz, fenntartáshoz szükséges anyagi forrásokat.

Mivel a kár több millió forint, s ennyi pénze nincs az egyesületnek, innen jött az ötlet: saját képeiket licitre bocsátják. A www.promenad.hu honlapra néhány napja fel is került tizenöt festmény fotója, valamint alkotójának neve, s kikiáltási ára. Az képek ára ötezer és húszezer forint között mozog. Mivel csak rövid ideje kerültek fel az internetre, eddig csak Bányai Béla Tomboló nyár című munkájára érkezett ajánlat. A húszezer forintra tartott festményért 22 ezret ígértek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs Endre és Judith Cohen estje

Ma este 7 órakor a vásárhelyi Fekete Sas dísztermében rendezik meg a vásárhelyi születésű Hegedűs… Tovább olvasom