Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Árvízvédelmi készültség

Árvízvédelmi készenlétben van a vásárhelyi könnyűlövész zászlóalj. Egy 56 fős csapat egy hete nem hagyta el a laktanyát, várva a parancsot, mikor kell indulniuk az áradó Tiszához vagy akár a Dunához is. A katonák majd homokzsákot töltenek, erősítik a töltéseket, vagyis óvják az emberi életet és javakat.
Indulásra kész a csapat. A felszerelés azonnal a helyén van Fotó: Tésik Attila
Három Urál, valamint egy Unimog áll április elseje óta készenlétben a vásárhelyi laktanya udvarán, ahol 56 fős csapat 24 órás ügyeletben van, s várja a parancsot, mikor kell indulni a gátra.

– Nem hagyhatjuk el a laktanyát. Összekészítettük az ötvenkilós személyes málhákat, valamint a hálózsákokat. Az a feladatunk, hogy az árvízzel sújtott területen homokzsákot pakoljunk, erősítsük a töltéseket – nyilatkozta a csapat parancsnoka, Noszkó János. A fiatal százados még főiskolásként vett először részt árvízdelemben. Akkor a szentendrei kaszinónál kellett gátat építeniük. A napokban látta a híradásokban, hogy most ott ismét nagy a baj, ahol egykoron ő is dolgozott.

A vásárhelyi katonákat elsőként 1998 novemberében riasztották az áradó Tiszához. Ezt követően még számos alkalommal kérték a segítségüket. Négy éve otthonuktól távol kellett menteniük, mert a Dunához rendelték őket.

– Én vezetem az Unimogot. Ezenkívül lapátot is fogok, ha kell. Egyáltalán nem szokatlan, hogy lassan egy hete nem mehetek haza. Ez semmi a Szarajevóban eltöltött fél évhez képest. A három gyermekem szerintem már megszokta ezt, s tudja, ez a munkám – vette át a szót a mórahalmi Demus Attila szakaszvezető.

Az 56 fős állomány nem csupán a személyes málhát viszi magával. Ezenfelül még három napra való hideg élelmet, lapátokat, ásókat, gumicsizmákat, illetve vízálló kabátokat és rengeteg váltás ruhát is összekészítettek. Ezekre Tóth Róbert ügyel. A főtörzsőrmestertől megtudtuk, neki az is a feladata, szállásról, élelemről és ivóvízről gondoskodjon a csapatnak. Előre nem lehet tudni, hol fognak éjszakázni. A Békés megyei, kaszaperi Tóth Róbert megjegyezte, hogy lakhelye környékén se folyó, se más élővíz, így még életében soha nem vett részt árvízvédelmi munkában. Ennek ellenére – társaihoz hasonlóan – azonnal indul, ha kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázt keresnek Székkutas határában

Most már nemcsak Óföldeákon, Székkutason is keresi a földgázt az amerikai TXM Ltd. Nemsokára… Tovább olvasom