Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Asztalhoz ültetnék Lázárt és Molnárt

Közvetítenének kórházügyben a vásárhelyi szabad demokraták az önkormányzat és az egészségügyi minisztérium között. A helyi pártszervezet levelére már reagált is a tárca. Az MSZP-sek pedig csatlakoztak a kórház megmaradása melletti aláírásgyűjtéshez. Az itteni ellenzék ősz óta konstruktív próbál lenni. Az ágyszámügy kimenetelén most sok múlik: lezárulhat vagy megújulhat a tizenhét éve zajló helyi háború.
Vajon az MSZP megyei és országos vezetése mit szólt ahhoz, hogy a vásárhelyi szocialisták csatlakoztak a kórházügyben indított aláírásgyűjtéshez? A kérdésre Hernádi Gyula, a vásárhelyi MSZP közgyűlési vezérszónoka úgy válaszolt, hogy Gyurcsány Ferenc szavait idézte. A miniszterelnök a hét végi kongresszuson azt mondta, ha vásárhelyi lenne, ő is kiállna a kórház védelmében.

– Én is azt szeretném, ha Hódmezővásárhelyen jó, erős kórház működhetne – mondta Hernádi. Hozzátette: őt is zavarta a kórház melletti tüntetés néhány szónoklatának hangneme, és szerencsésebbnek tartotta volna, ha előbb tárgyal a város. De tárgyalni még most sem késő. A képviselő a legutóbbi választások után deklarálta, hogy a vásárhelyi ellenzék keresi az együttműködés lehetőségeit a város fideszes polgármesterével. A baloldal megszavazta az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos döntéssorozatot, amely iskola megszüntetéséről is szólt.

Az SZDSZ helyi szervezete – mint arról beszámoltunk – levelet írt az ágyszámok ügyében a szabad demokrata vezetésű minisztériumnak. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a tárca végül csak 116 aktív ágyat hagyna a vásárhelyi kórháznak.

– A levél nem maradt válasz nélkül: Horváth Ágnes visszahívott bennünket – mondta lapunknak Kiss László vásárhelyi szabad demokrata képviselő. – Az államtitkár nehezményezte a tüntetés egyes szónokainak szavait, de nyilvánvalóvá vált számomra, hogy még most sem késő tárgyalni. Felajánlottuk a segítségünket, szívesen közvetítünk az önkormányzat és a város között. Erről Kallai Árpád igazgatót is tájékoztattam, remélem, sikerül célt érni.

Kiss azt mondta, az SZDSZ van annyira liberális párt, hogy egy ilyen véleménykülönbség – a helyi és az országos szervezet között – ne okozzon problémát. Hozzátette: a belemenős ellenzéki politizálás után ősz óta valóban a konstruktív munka lehetőségeit próbálgatják. Csak az a baj, hogy a mostani politikai légkör nem kedvez ennek a hozzáállásnak.

A parlamenti polgári oldal tavaly nem vállalta a reformot elindító bizottság vezetését. A minisztérium meg nem vette tudomásul, hogy az eddiginél sokkal kevesebb ágy elosztásáról nagyon nehéz megállapodniuk az ellenérdekelt kórházfenntartóknak. A RET-ek úgy taktikáztak, ha egy az egyben visszaadják a minisztériumi javaslatot, a tárca enged. A tárca viszont inkább leült a kormánypárti kórházfenntartókkal. E tárgyalás után csökkent másodszor a Vásárhelynek megajánlott aktív ágyak száma.

Lázár János nem szólította önmérsékletre a gazemberező orvosigazgatót a demonstráción – Molnár viszont a jelek szerint nem szeretné tudomásul venni, hogy a táblákat tartó kisebbség mögött több ezer normális, de elégedetlen ember álldogált, őket neki kellene meggyőznie arról, miért jó a reform.

A játszma kimenetele kétesélyes – és sok múlik azon, hogyan végződik a történet Vásárhelyen. Ha a helyi ellenzék segítségével sikerül ágyakat szerezni a kórháznak, és az tovább működhet, a siker hatni fog az ellenzék és a városvezetés későbbi kapcsolatára – és az ellenzék közmegítélésére is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmat kaphatnak a vásárhelyi területfelügyelők

A büntetésekből befolyt összegből jutalmat kapnának a vásárhelyi közterület-felügyelők: a… Tovább olvasom