Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Átadták a Bessenyei-díjakat

Bitskey Tibor színművész és a vásárhelyi Fandante kamarakórus kapta meg a tegnapi vásárhelyi díszközgyűlésen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a magyar kultúra napja alkalmából. Szombaton a Lechner és a Szmrecsányi család műveiből nyílt kiállítás az Alföldi Galériában.
Díszközgyűlésen adták át tegnap délelőtt a vásárhelyi képviselő-testület által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az idén ezt a kitüntető címet az egyéni kategóriában Bitskey Tibor színművésznek ítélték, elismerve a magyar kultúráért végzett munkáját színpadi és filmszerepeivel. A csoportos kategóriában a 2000-ben alakult, Melegh Tamás vezette Fandante kamarakórus vehette át az elismerést a helyi ének- és zenekultúra ápolásában, fejlesztésében való szerepéért.

 Átadták a Bessenyei-díjakat. Fotó: Korom András (képgaléria)

 Megismételhetetlen tárlat.

Szombaton az Alföldi Galériában nyílt meg a Lechner–Szmrecsányi–Boldi című tárlat. Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész 56 alkotása mellett láthatók felmenői: Lechner Ödön építőművész és Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész-karikaturista munkái is.
– Vásárhely mindig különbséget tudott tenni értékes és értéktelen között – hangsúlyozta köszöntőjében Lázár János. A város polgármestere Vásárhely jó példaképének, „címeremberének" nevezve Bessenyei Ferencet. Hozzátette: a most Bessenyei-díjjal kitüntetett Bitskey Tibor jó tolmács, aki képes megfogalmazni, amit mi, magyarok magunkról gondolunk, s nemcsak kimagasló művész, de nagyon jó ember is.

B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye szerint Bitskey Tibor olyan művész, aki pályatársként az egyetlen volt, aki méltó vetélytársa lehetett a férjének – a filmeken.Olvasóink írták

  • 1. clarification 2012. január 25. 20:04
    „Nagy örömmel látom, hogy végre érdekli polgármesterünket a művészet. Ez új, és mindenképpen fejlődés. Az ének, éneklés bizony fontos a lélek műveléséhez, ezért nagy dolog hogy jelen volt. Elismerésem, és gratulációm a kitüntetetteknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvízzel olcsóbb a távhő

Társasházak is csatlakozhatnak a Dr. Rapcsák András úton fektetett termálvezetékre. Tovább olvasom