Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Átépítik a vásárhelyi belvárost

Hódmezővásárhely - Még ebben az évben elkezdődnek a városi nagyberuházások Vásárhelyen – a Tornyai-múzeum már bezárt, kész a felújításra, 2011 tavaszára a művelődési központtal is elkészülnek, és átépítik a Rapcsák utat. Az élményfürdő sorsa viszont még kétséges.
Tavaly ilyenkor arról cikkeztünk, hogy 2010 végére elkészül az új élményfürdő Vásárhelyen. Az első körben megítélt 900 milliós támogatás birtokában a városvezetés az 1,2 milliárdos önerő előteremtését szervezte, ennek jelképes részeként kidolgozta a jegyelővételi rendszert is. A leendő látogatók azóta sem vásárolhatják meg előre a belépőjüket, hiszen még az sem biztos, hogy lesz hová jegyet váltani. Egy éve kirobbant a gazdasági válság, és egyre több kétely merült fel az élményfürdő gazdaságosságával kapcsolatban. Bár az önkormányzat beadta a pályázatot a második körre, annak sorsa egyelőre nem ismert. A döntést októberre ígérik, így nem tudni, Vásárhely valóban megkapja-e az összeget. A városházán azt mondják: amennyiben megítélik nekik a pénzt, tartható az eredeti határidő.

Ami viszont kézzelfogható: a nyár első felében bezárt a Tornyai-múzeum, mert hamarosan – az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint még az idén – elkezdik felújítani. Ezzel egy időben megújul a Rapcsák út is – ahol ugyan nem sétálóutcát alakítanak ki, de korlátozni fogják a forgalmat. A Tornyai városrehabilitációs program az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv 860 milliós támogatásából, 231 milliós önrésszel valósul meg. A beruházás várhatóan másfél évig tart. A Petőfi művelődési központ felújítására 1,2 milliárdos pályázati pénzt nyert a város, ezt pedig 120 millióval kell kiegészíteni. Az építkezés – ha minden jól megy – szintén még ebben az évben elkezdődik, és az előzőhöz hasonlóan 2011 tavaszára befejeződik.

A tehermentesítő kész. A felsoroltaknál ugyan olcsóbb, de fontos építkezés ért véget pár hete a városban: 650 millió forintból (552 millió támogatás, a többi önrész) elkészült az a 3,5 kilométeres útszakasz, amely a laktanya előtti körforgalmat összeköti az ipari parkkal. Az út Újvárost, Hódtót és a Kertvárost is tehermentesíti.

Olvasóink írták

  • 2. totya66 2009. augusztus 30. 14:44
    „Csoda történt felérte ésszel az illetékes elvtárs hogy a Rapcsák utca nem kell sétáló utcának.
    A másik sír a Fidesz hogy nem kapnak semmilyen támogatást a Fideszes önkormányzatok számoljuk csak ki menyit költ(ött)ünk el a cikk alapján, csak azért hogy másnak ne maradjon.”
  • 1. JB007 2009. augusztus 28. 20:49
    „"A tehermentesítő kész."

    Ezt így leírni propaganda. Helyesen: elkészült egy út, ami a forgalom kis részét kivezeti a belvárosból. Sajnos a tranzitforgalom nem Szegedről a makói útra tart, így ez csak egy pici lépés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temesben több magyar él, mint Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szomszédos Temes megyében még több magyar él, mint Hódmezővásárhelyen. Összetartanak, de 63 százalékuk már vegyes házasságban él. Tovább olvasom