Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Átépítik az életveszélyes kéményeket Vásárhelyen

Húszmillió forint kell ahhoz, hogy biztonságosak legyenek a vásárhelyi Oldalkosár utca 3. és 5. számú ház termoforkéményei. A költségek egyharmadát a százötvenkét lakásban élők fizetik, egyharmadát a helyi önkormányzat, míg a maradék egyharmadát az állam állja.
Két ház minden lakását érinti a munka. Fotó: Tésik Attila
Nem sok választásuk volt a vásárhelyi belvárosban, az Oldalkosár utca 3. és 5. szám alatt élő, többnyire idős embernek. A két, összesen 152 lakásból álló épületben már többször észlelték az elmúlt esztendők alatt, hogy visszaáramlik a füstgáz a gázbojlerből a lakásba, s tartottak attól, hogy ez halált okozhat. A Dégáz néhány évvel ezelőtt ultimátumot adott a két épületnek: ha nem szüntetik meg a rendellenességet, akkor a cég elzárja a gázcsapot.

A ház számára azonban mindaddig nem volt pályázati lehetőség, míg Csák Péter közös képviselő nem jelezte a helyzetet Lázár Jánosnak, aki országgyűlési képviselőként sikerrel interpellált ez ügyben a parlamentben. A Belügyminisztérium kiírta a szükséges pályázatot. A két téglablokkos ház még azt is kidolgozta, hogy a gázbojlerek helyett mindenütt villanybojlereket szerelnek fel, ám ezt a Démász csak úgy engedélyezte volna, ha a két épület összes villanyvezetékét, a házakhoz vezető földkábelt kicserélik, s egy új transzformátorházra is szükség lett volna a megnövekedett áramfogyasztás miatt. Ez azonban horribilis összegbe került volna.

A ház nyert a pályázaton, s végül meg is találták a termoforkémények átépítését, illetve a kürtőbe hőre keményedő béléscsövet beépítő lakiteleki céget.
– Csak kis bontással jár az építkezés, ám azt minden fürdőszobában el kell végezni – tudtuk meg Csák Péter közös képviselőtől, aki elmondta: az épületeken folyamatosan hatan-nyolcan dolgoznak. A munkálatok a két házban várhatóan a nyár végére fejeződnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tibor ritka kitüntetése

A napokban vehette át nevelő és tehetséggondozó munkája elismeréseként az országban egyedül a… Tovább olvasom