Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Átszabták a vásárhelyi választókörzeteket is

Hódmezővásárhely - A mostani 24 helyett ősztől csak 15 tagú lesz a vásárhelyi képviselő-testület – hangzott el a csütörtöki közgyűlésen. A Budapesti Kommunikációs Főiskolának jövő szeptembertől telephelye lesz Vásárhelyen – az együttműködési megállapodást egyhangúlag szavazták meg a képviselők.
Hódmezővásárhely

A törvényváltozás miatt átszabták a vásárhelyi választókörzeteket is. Ősszel a mostani 14 helyett 10 egyéni jelölt kerül a közgyűlésbe, 9 helyett 4 képviselő jut be a kompenzációs listáról, így a polgármesterrel együtt 15 fős lesz a testület – jelentette be a csütörtöki ülésen Korsós Ágnes jegyző.

A rendkívüli közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja annak az együttműködési megállapodásnak a tárgyalása volt, amely a Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) és a vásárhelyi önkormányzat közt jött létre. Ennek értelmében az intézmény várhatóan jövő szeptemberben 5 szakon elindítja az első évfolyamokat. Vass László rektor elmondta: nappali és levelező alapképzést terveznek a gazdaságtudományi és a művészeti kar keretein belül. A BKF magánfőiskola, amelynek jelenleg több mint 6000 hallgatója van a fővárosban – a tervek szerint néhány éven belül Vásárhelyen 800 további diákjuk lesz. Az első évben 200 hallgatóval számolnak, ez nyilván minden évben legalább ennyivel növekszik, amíg feltöltik az évfolyamokat. Kérdésünkre válaszolva elmondta: egyelőre nem tudni, mennyi államilag finanszírozott hallgatói hely lesz a városban, a költségtérítéses képzés lesz túlsúlyban.

Lázár János polgármester a főiskolai képzéssel kapcsolatban kiemelte: amíg az állam eldönti, milyen felsőoktatási politika mellett kötelezi el magát, Vásárhely nem ülhet tétlenül. Ha ugyanis egy településen nincs jól működő felsőoktatás, intellektuális értelemben sorvadni kezd. A BKF telephelye viszont regionális szerepet ad a városnak, stratégiai jelentőségű kérdés, és húzóerő lehet a középfokú oktatás számára is. Éppen ezért a város elkötelezett az együttműködés mellett, és a képviselők a megállapodáson túl egy szándéknyilatkozatot is egyhangúlag megszavaztak. Ennek értelmében ha szükség van rá, az önkormányzat nemcsak az épületet biztosítja, de anyagilag is invesztál a képzések beindításába. A főiskola egyik lehetséges "otthona" a néhány éve bezárt, Városház utcai rendelőintézet.

Idős pedagógusokat köszöntöttek

Nyolc idős tanárt és óvónőt köszöntöttek csütörtökön a közgyűlésen: Steiner Béla és Steiner Béláné, Vári Ernő és Virág Jánosné gyémántoklevelet, Benkő Julianna, Erdei Endréné, Szigeti János és Török Istvánné aranyoklevelet kapott.

Olvasóink írták

 • 7. N.P. 2010. július 02. 06:59
  „Filctoll 2010.07.02. 04:39

  "egyelőre nem tudni, mennyi államilag finanszírozott hallgatói hely lesz a városban, a költségtérítéses képzés lesz túlsúlyban." -- tehát nem csak fizetős! Egyébként pedig nem tudom egy akkora városnak mint Vásárhely miért is kellene felsőoktatás?”
 • 6. Filctoll 2010. július 02. 04:39
  „3 in 1 hír! Csak a lényeg maradt ki hogy a körzetek hogyan változtak meg! A felsőoktatás tényleg romokban hever a városban. Ja és most látom hogy MAGÁNISKOLÁról van szó, tehát fizetős.

  A díjazott pedagógusoknak pedig gratulálok -némelyik engem is tanított-. Jó egészséget kívánok Nekik ! !”
 • 5. Tapasztalt 2010. július 01. 23:29
  „és vásárhelyi körzethatárokat is felülbirálja a fideszes megyei föjegyzö, mint a szegedieket a fidesz érdekei szerint?.........vagy azt már nem kell......?”
 • 4. CsImre 2010. július 01. 20:11
  „" intellektuális értelemben sorvadni kezd"

  Ebben teljesen igaza van, Hódmezővásárhely közlekedését nézve már igen előrehaladott ez a folyamat.”
 • 3. Amati 2010. július 01. 17:56
  „15 paraszt is sok oda...”
 • 2. N.P. 2010. július 01. 17:03
  „"A rendkívüli közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja annak az együttműködési megállapodásnak a tárgyalása volt, amely a Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) és a vásárhelyi önkormányzat közt jött létre." -- nagyszerű hír!! A kulturális tárca csökkenteni a frakcióvezető növelni akarja a felsőoktatási intézmények számát. Végre egy világos, kiérlelt stratégia! Vásárhely mint a magyar kommunikációoktatás egyik bástyája - nevetséges!!!!”
 • 1. sziszka1 2010. július 01. 16:41
  „most mindennap egy "Átszabták a XY városi választókörzeteket is" fog megjelenni??? Elárulok egy nagy titkot: ez mindenhol így lesz, ahol változik az önkormányzati képviselők száma! borzalom by dmonlájn”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közúti ellenőrzésen akadtak fenn a gázolaj tolvajok

Hódmezővásárhely - Közúti ellenőrzésen akadt fenn egy algyői testvérpár, akik néhány napja 250 liter… Tovább olvasom