Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Attila, az éjszakai festő

Harmincnyolc festőművész dolgozik Vásárhelyen a Kohán György utcai közös műteremben, – közülük Zoltai Attila éjszaka is, gyertyafénynél. Az alkotáshoz szükséges magányt és nyugalmat ilyenkor leli meg a művész, aki tíz évvel ezelőtt telepedett le a városban.
A mesterséges fény-árnyék viszonyokat felhasználva gyertyafényben készül a legújabb Zoltai-festmény. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Kohán György utcai kollektív művészeti műhelyben folyamatosan dolgoznak. Az egyik művész, Zoltai Attila 38 esztendős, eredetileg kisteleki, de tíz éve Vásárhelyre költözött. 1995 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Otthoni műterem hiányában élt a pályázat adta lehetőséggel, és helyet kapott a kollektív alkotóműhelyben.

– Mivel két apró gyermekem van, a négy és fél éves Csanád, valamint a másfél éves Zétény, a lakásunkban nem tudnék dolgozni. Ahogy egy darabka papír kerül a kezembe, mindjárt a fiaimmal rajzolok, így a munkáimmal nem haladnék – mesélte.

A műteremben viszont nyugalmat talál. Többen osztoznak rajta, azért itt se teljes a magány. Ennek azonban jó oldala is van, hiszen a szünetben megbeszélhetik az adott témát, véleményt cserélhetnek, alkalmanként közös zenélésre is sor kerül. Zoltai Attila ilyenkor gitáron játszik, a gitármuzsika az egyik szenvedélye; a másik pedig a fotózás.

– A délelőttök, illetve a délutánok nagy részét a családommal töltöm, így a munkára leginkább este jut időm. Ez nem is baj, hiszen éjszaka nagyobb a nyugalom. A környék is csöndes, így semmi sem zavar az alkotásban – folytatta.

Szinte két szférában él. Az egyik a hétköznapi, amit ugyanúgy tölt, mint mindenki más: család, napi teendők ellátása. A másik viszont az, amelybe visszavonul, festeni. Műtermi beszélgetésünk során kisplasztikák is előkerültek, melyeket rézből, fából készített, mivel a festészet mellett más térábrázolási és önkifejezési formák is foglalkoztatják.

Kisgyermekként is imádott rajzolni, de tanulmányai a képzőművészettől a katedra felé irányították. Kisteleken középiskolában tanított, Szegeden pedig egy alapfokú művészeti iskola tanszakvezető tanára volt. Nyolc esztendeje szabadúszó festőművész. Több kiállítása volt már bel- és külföldön egyaránt, így munkái eljutattak számos európai ország mellett Japánba és az Egyesült Államokba is. Egyszerre több témán is dolgozik.
Korábbi úti élményeit is felhasználja munkáiban, egy-egy pillanatnyi helyzetet, állapotot is szívesen megörökít.

A vásárhelyi őszi tárlatra készülő sorozata a Dolgaim címet kapta, mivel a képeken olyan tárgyak jelenek meg, melyek nagyon kötődnek hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögh Béla főorvos életeleme a gyógyítás

Több mint negyvenezer műtétet végzett eddigi pályája során Ördögh Béla, a vásárhelyi Erzsébet-kórház… Tovább olvasom