Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Átvilágít a rektori biztos

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán a költségvetési főösszeg hiánya az elmúlt hónapokban meghaladta a kritikus tízszázalékos küszöböt, ezért megelőző intézkedésként fél évre rektori biztost neveztek ki. A külső szakértő feladata, hogy átvilágítsa a gazdálkodás struktúráját, és reformjavaslatokat tegyen, miként változtassanak a kialakult helyzeten.
Mucsi Imre főigazgató és Szabó Gábor rektor a tanácsadó és képzési centrum szeptemberi átadási ünnepségén. Fotó: Tésik Attila
Átvilágítják, bizonyos mértékben pedig reformálják a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar gazdálkodását, tudtuk meg Mucsi Imre főigazgatótól. Ennek érdekében november elsejétől hat hónapig Udvardi Botond rektori megbízottként dolgozik a karon. Az állami támogatás mérséklődésével, valamint az előírt tartalékképzés miatt szükségessé vált a szigorított gazdálkodás, fejtette ki Mucsi Imre. Ennek kialakításában segít a rektori megbízott, vele közösen döntenek a gazdálkodásról, megkeresik az esetleges gyenge pontokat, jelentette ki a főigazgató.

Akciótervet dolgoznak ki, tette hozzá Udvardi Botond, aki a főiskola kintlévőségeinek behajtásában, kezelésében is segítséget nyújt. Hogy mennyi pénzről van szó, azt most mérik fel. A beérkező számlák kezeléséből is kiveszi a részét a rektori megbízott, mint ahogy a marketingtevékenységből is.

A szigorított gazdálkodás nem befolyásolja a főiskolán tanuló több mint 800 hallgató képzését, hangsúlyozta Mucsi Imre, sőt erősíti az intézményt abban, hogy a jövőben minél több diákot iskolázzon be.

– A rektori biztos kinevezésére azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban felmerült hiány meghaladta a mezőgazdasági kar közel 700 millió forintos éves költségvetésének 10 százalékát. Ez az a kritikus küszöb, amikor az egyetem vezetése megelőző jelleggel, az oktatás és a kutatás védelme érdekében köteles felülvizsgálni, hogy jó irányba halad-e a kar gazdálkodása. Szó sincs krízisről, hiszen a 47 milliárdos egyetemi költségvetésen belül nem számít jelentősnek a kérdéses összeg, nem ez az egyetem legnagyobb gazdasági problémája – kommentálta a döntést Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági főigazgatója, aki azt is elmondta: objektív okok miatt került nehéz helyzetbe a mezőgazdasági kar.

Drasztikus mértékben, 760 ezer forintról 380 ezerre csökkent az agrár-felsőoktatásban az egy hallgatóra jutó állami normatíva. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a vásárhelyi kar több mint 400 hektárnyi területen gazdálkodik, és az idei csapadékos nyár miatt hatalmas pluszköltséget jelentett a megművelt területekről a belvíz kiszivattyúzása.

Tráser Ferenc szerint a szegedi egyetem többi karának gazdálkodásában nem várhatók hasonló gondok. A rektori biztos az oktatás és a kutatás terén nem kompetens, csak a gazdasági struktúrát kell átvilágítania a gyors konszolidáció érdekében.

T. A.–H. Zs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzem Vásárhelyen

Harminc csökkent munkaképességű vásárhelyinek és környékbelinek biztosít megélhetést a Textilfó Kft.… Tovább olvasom