Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Autóillatosítók Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - A kedvelt autóillatosítók jelentős hányadát a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.-nél készítik, bérmunkában. Heti több 10 ezer darabos tételről, számos illatról van szó, és a már 15 éve gyártott termékek az országon kívül uniós és kelet-európai országokba is eljutnak.
– A kapcsolat 15 éve, családi kötődés révén alakult ki cégem és a vásárhelyi szociális foglalkoztató között – mondta el Deák Gábor, a bérmunkát végeztető fővárosi cég ügyvezetője, tulajdonosa, aki azt is elárulta: felesége vásárhelyi, ez is jelentette másfél évtizede a kapcsot, amely először a ˝Hódfónál˝ – ez a legismertebb név – egyszerű kézimunkákkal kezdődött az autóillatosító iparágban, majd fokozatosan fejlődött. A termékek az uniós országokba, az azon kívüliekbe is eljutnak, és valószínűleg sokan nem sejtik – Hódmezővásárhelyen sem –, hogy a városban, a megyében gyártott illatosítót használnak.

A szociális foglalkoztatás hatékonysága és rugalmassága győzte meg a céget arról, ezzel a kapcsolattal érdemes hosszú távon tervezni. Azt is megemlítette: neki is vannak vásárhelyi emlékei: a városban katonáskodott, valamint vízilabdázott a legendás id. Török Sándor együttesében. A foglalkoztató, amely 1991-ben 9 emberrel, az önkormányzat égisze alatt kezdett működni, már valóságos ˝birodalommá˝ nőtt. A legismertebb elnevezést, a Hódfót a közelmúltban változtatták – az átszervezések eredményeként – Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.-re, amelynek az összlétszáma 268 fő, ebből 193 a megváltozott munkaképességűek száma, és közülük mintegy 100-an foglalkoznak az autóillatosítók gyártásával – mondta el Börcsök Györgyi munka- és termelési vezető.

Autóillatosítók Vásárhelyről. A szerző felvétele
Autóillatosítók Vásárhelyről. A szerző felvétele

A kezdeti kézimunkát követően a cég folyamatosan gépesített, bővített. A szociális foglalkoztató nemcsak autóillatosítókat készít hetente több 10 ezer példányban, számos illatban, hanem a kenderfonónak raschelzsákokat gyárt, egy csongrádi cégnek kötött sapkákat bojtoz, működtet varróüzemet és gyárt díszdobozokat, papírtáskákat, valamint csillárokat, különböző ajándékfigurákat, például díszhajókat, amelyek Európa több országába eljutnak. A cég talán legfontosabb terméke a hagyományos vásárhelyi hímzés, amelynek készítésével szinte már csak itt foglalkoznak nagyobb tételben. A hagyományőrzés mellett a hímzett tárgyakra egyre nagyobb a kereslet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok jönnek Vásárhelyre

A hat produkciót tartalmazó Bessenyei-bérlet első előadását október 30-án tartják a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Tovább olvasom