Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Az álmukért tempóznak

Hódmezővásárhely - 18 gyerkőc jár rendszeresen úszni Csókai Miklós vezetőedző csoportjába a vásárhelyi uszodába. A Hód Úszó SE színeiben versenyző gyerekek álma, hogy olimpiai bajnokok legyenek.
Közhely: a sport az életre nevel. Ezzel nehezen vehető rá az úszásra egy óvodás vagy kisiskolás gyerek. Mégis sokan vannak, akik már 6-7 évesen megtanulnak úszni, hogy később évekig minden hétköznap az uszodába vezessen az útjuk az egyre keményebb edzésekre - választva ezzel egy különös életmódot, amely kötöttséget, egyhangúságot jelenthet gyereknek, szülőnek egyaránt. Vagy mégsem?

Az álmukért tempóznak - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Oláh Viktornak és Kovács Bencének Gyurta Dani a példaképe, mióta a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodába látogatott az olimpikon. Kérdő Luca és Asztalos Réka Risztov Évát bálványozza. Egyértelműen mindannyian olimpiai bajnokok akarnak lenni, pedig még csak kisiskolások, sőt, Luca nagycsoportos óvodás. Csókai Miklós vezetőedző csoportjába jelenleg tizennyolc 2004-2007-ben született gyerkőc jár naponta úszni. A Hód Úszó SE színeiben szelik egyelőre a tanmedence habjait 50 percig: mell-, hát-és gyorsúszással 800-1000 métert tesznek meg.

Az edzés végén a Miki bácsitól kapott jutalomcukorka reményében csuromvizesen harsogják, hogy nem fáradtak el, példaképeiktől van dedikált fotójuk, mindannyian jó tanulók, és van, aki olyan éhes szokott lenni, hogy három tányér levest is képes megenni. Fenyvesi Lőrinc és az óvodás Luca lovagolni is szokott, de hétköznap iskola után azonnal az uszodába jönnek, hiszen kezdődik az edzés. Tóth Emma szerint azért is jó ide járni, mert Miki bácsi kedves - és még szép is.

Álmok után a valóság

A zsibongásnak csak a kedvünkért volt helye, ugyanis az edzések alatt kemény munka folyik, ami fegyelem nélkül nem megy. A tizennyolc gyerkőccel - akik már Béres Csaba szárnyai alatt megtanultak úszni-, nagyjából 2-3 évig foglalkozik a vezetőedző, mindannyian túl vannak már a három úszásnem minősítőjén, sőt, két verseny is a hátuk mögött van. Eddigre már látszik, kiben, mi rejlik. Csókai Miklós szerint ezek a gyerekek edzés után egy órával már kipihenték magukat, gyorsan regenerálódnak. Az idei cél a helyes fordulás, érkezés begyakorlása, az úszástechnika tökéletesítése, jövőre a pillangó lesz a nagyfalat.

Az álmukért tempóznak - GALÉRIA

- Ötven frissen úszni tanult gyerekből körülbelül a fele lemorzsolódik, a többiek szeptembertől július végéig olykor hétvégén is az uszodában vannak, csak augusztusban van egy hónap pihenő. Az egyesület hat edzőjéhez most 110-120 gyerek jár. Kitartás, szorgalom nélkül nem lehet sportolni, mert egy idő után szenvedés lesz a gyereknek. A téli időjárás is befolyásolja az edzések látogatottságát, hiszen ilyenkor érezhetően kevesebben jutnak el az uszodába. Igazi közösséget alkotnak a gyerekek amellett, hogy az egészségükért tesznek. Megtanulják az alkalmazkodást, kialakul bennük a versenyszellem, az önfegyelem, találkoznak a kudarccal. A személyes beszélgetésekre gyakran szükség van, hiszen olykor csonttörés, családi nehézségek okozta sírással küzdünk meg egy-egy edzés alkalmával- meséli az edző, aki szerint a hiperaktív gyerek energiáit lehet az úszással nyirbálni, a mozgáskoordinációt, ritmusérzéket pedig javítani. Az a cél, hogy a gyerekek folyamatosan fejlődjenek, de ehhez szükség van az akaratukra is. Az évek múltával már nem olimpikonok akarnak lenni: az lesz a céljuk, hogy önmagukat legyőzzék.

Szülők nélkül nem megy

A gyermek 12-14 éves koráig a szülő „úszik"- fogalmaz a 24 év alatt többszáz gyereket – köztük Risztov Évát is - edző Csókai. A szülőknek kulcsszerepe van: ha biztosítják a tagdíj mellett a rendszeres edzésre való eljutást, ha a család életmódjává válik a napi uszodalátogatás, sőt, a versenyeken való szereplés és ezek finanszírozása megvalósulhat, ha együttműködnek az edzővel, akkor tud a leghatékonyabb lenni a közös munka. Gyerekeik mellett ők is hétköznapi hősök, akik áldozat hozataluk megtérülésére nem kapnak garanciát.

Az álmukért tempóznak - GALÉRIA

A kispadra szorult, árgus szemmel figyelő anyukák, apukák és nagyszülők áldozathozatala nem kicsi: a ráfordított idő, energia, a versenyzések idején a plussz kiadások próbára tehetik a felnőtteket. Tóth Zoltánné három unokáját kísérte az elmúlt 16 évben az uszodába, most a legkisebb kedvéért tölti itt a délutánokat. Molnár Andrea anyuka szerint sérülésmentes és hasznos az úszás, ezért választották. Horváth Bori anyuka úgy tudja, a logopédus is javasolhatja az úszást, mert a levegővételt javítja. A gyerekek mozgásigénye megnő, hétvégén feltűnő, hogy hiányzik nekik az aktív mozgás. Berta Rózsa nagymamaként állítja, az iskolában is értékelik, ha sportolnak a gyerekek és így legalább nem az internet és a tévé előtt ücsörögnek.

Olvasóink írták

  • 1. jagoda194 2013. április 27. 14:42
    „De jó a vásárhelyieknek van uszodájuk.Makónak nagy pézért még azt is elbontották.Tudják a szocialisták,hogy kell szétverni a család kohéziós erejét.Jó lett volna úszóversenyekre,vizilabdázásra amely az egységet testesítette volna meg a csapatszellemmel a drukkolás folyamán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: hol kávézik?

Ezúttal arról faggattuk a vásárhelyi olvasóinkat, hogy hol szoktak kávézni? Tovább olvasom