Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az angolos csomag olykor drágább a németesnél Vásárhelyen

Akár ezer forint különbség is lehet az azonos évfolyamban tanuló diákok könyveinek ára között – még egy iskolán belül is. A különbség egyik oka: árban is nagyon különbözők a nyelvkönyvek. Az árusítás e héten zajlik, és szervezése továbbra sem egységes: több iskolához eljött a könyvkereskedő, másutt egy-egy tanárra bízzák a beszerzést.
Katona József tankönyvet árul. Házhoz jön a kereskedő. Fotó: Tésik Attila
Ez a tankönyvosztás hete a vásárhelyi iskolákban is. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai közül tegnap azok kapták meg a könyveket, akiknek ezért – szociális helyzetük miatt – nem kell fizetniük.

Bár ez mindenképpen könnyebbséget jelent ezeknek a családoknak, a tanszereket nekik is meg kell vásárolniuk. Kiss Imréné egyedülálló anyaként neveli kisfiát, aki szeptembertől már harmadikos lesz. A fiatalasszony idén ötezer forintot költött tanszerekre: mindenből a legolcsóbbat vásárolta, tolltartót, ceruzákat nem vett, még a régi is megteszi.

Ami a könyvek árusítását illeti, erre nincs egységes rendszer. Több iskolában is egy-egy pedagógust bíznak meg ezzel a feladattal, másutt pedig kereskedő szállítja és árulja a könyveket. Katona József többek között a Németh László-iskolában árulta a tudást.

Az árusítás ma folytatódik

A Németh László-iskolában ma reggel 8-tól délután 5-ig lehet megvenni a tankönyveket. A Klauzál Gábor Általános Iskolában ugyancsak két napig tart a vásár: ma délelőtt 9 órától este 6 óráig, és holnap délelőtt 9-től délután 3 óráig. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban viszont az első tanítási napon, azaz szeptember elsején vásárolhatják meg tankönyveiket a diákok.

A különböző évfolyamok által igényelt tankönyvcsomagok árai iskolánként változnak.
Érdekesség, hogy a Németh Lászlóban az angolt tanuló elsősöknek 8743 forintot, németes társaiknak viszont 9643 forintot kell fizetniük a tankönyvekért. Igaz, nem mondható, hogy aki németül tanul, az többet fizet: az ötödik osztályba járó, ugyancsak angolos diákok 11 ezer 362 forintos, míg a németesek 11 ezer 29 forintos kötetcsomagból gyarapíthatják tudásukat. Ennél többet kell fizetniük a József Attila-iskola ötödikeseinek, akiknek a kétezer forintos angolkötet nélkül kerül 13 ezer 773 forintba a tankönyvük.

Középiskolánként is érdekesen változik az ár. A Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolába járó angolos tizedik évfolyamosok 16 ezer 684 forintot, németes társaik pedig 16 ezer 675 forintot fizetnek. A már említett Németh László gimnázium angolt tanuló tizedikesei 20 ezer 971 forintot, a német nyelvet elsajátítók pedig 21 ezer 849 forintot adnak ki az idén.


Fontos dátumok

Az idei tanév 180 napos, az első tanítási nap szeptember 1-jén, az utolsó 2007. június 15-én lesz. Az első félév 2007. január 19-éig tart, a gyerekek január 26-áig kapják meg félévi bizonyítványukat. Az őszi szünet október 30-án kezdődik, és november 3-áig tart. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 22-én lesz, a diákok 2007. január 3-án mennek újra iskolába. A tavaszi szünet április 5-étől 10-éig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Vásárhely új buszpályaudvara

Négy hónapi munka után elkészült a felújított vásárhelyi buszpályaudvar. A több mint kétszázmillió… Tovább olvasom