Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Angyalok Városából a Kacsa sörözőbe

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Karsai Márta (48) kacskaringós életutat járt be. Sokáig Los Angelesben élt, tanult, dolgozott, 7 éve foglalkozik természetgyógyászattal, szülei betegsége miatt hazaköltözött, majd haláluk után átvette a családi sörözőt.
Karsai Márta alig múlt 20 éves, mikor 1986-ban barátaival együtt úgy vélte: a tengeren túl, az Amerikai Egyesült Államokban jobb élet, nagyobb karrier vár rá. Kivándorolt.

– Ausztria után, ahol megkaptuk a papírokat, következett az USA, Los Angeles. Az első években nehéz volt, minimális angoltudással csak takarítónak, kicsit később bébiszitternek helyezkedhettem el. A bevándorlóknak sokkal nehezebb munkát találni, a társadalomba is be kellett illeszkedni, de nem bántam meg, hajtott a kalandvágy, az, hogy világot lássak, más kultúrát ismerjek meg. De azért jobb itthon – mesélte.

Karsai Márta kisebbik lányával, Pankával (balról) és az egyik pultossal, Emesével a sörözőben. A szerző felvétele
Karsai Márta kisebbik lányával, Pankával (balról) és az egyik pultossal, Emesével a sörözőben.
A szerző felvétele

Folyamatosan tanulta a nyelvet, majd mikor már jól beszélte az angolt, az UCLA-ra járt főiskolai képzésre, ahol az orvosok finanszírozásával kapcsolatos diplomát szerzett. Ezután kórházakban, magánklinikákon dolgozhatott. Nagyobbik lánya, Réka az Angyalok Városában született, Panka már itthon. Szülei megöregedtek, betegségekkel küszködtek, ezért egyre sűrűbben járt haza, véglegesen akkor költözött vissza Hódmezővásárhelyre, mikor anyukája, ahogy ő fogalmazott, „leesett a lábáról" – ez 2001-ben történt.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Édesanyám 2006-ban hunyt el, ezután mélyedtem el jobban a természetgyógyászatban, és kezdtem komolyabban foglalkozni vele. Vissza-visszajártam még Amerikába, természetgyógyászatból is ott szereztem végzettséget 2007-ben, 12 oklevelem van különböző gyógyító masszázsokból. Egyre inkább úgy éreztem, ez a feladatom, a küldetésem. Ezzel együtt vallom: meg kell találni a nyugati típusú orvoslás és a természetgyógyászat közti egyensúlyt, a kettő együtt működik. Nem állíthatok fel diagnózist, és mivel nem vagyok kuruzsló, pácienseimet orvoshoz küldöm, vizsgáltassák ki magukat. Súlyosabb esetekben, ha nagy a baj, a természetgyógyász csakis a második lépésben következhet.

Még elmondta, az is igaz, az orvosok általában tüneti kezelést végeznek, a természetgyógyászok pedig igyekeznek megszüntetni a probléma okát, a „gyökerénél" kezelik a betegséget. De ehhez, az életmódváltáshoz, a szervezet kitisztításához minimum 2-3 hónap szükséges, ennyi idő alatt cserélődnek ki a sejtek. A gyógyulásban rengeteget számít a hit, ami a sejtműködést is befolyásolhatja.

Karsai Márta életében az újabb fordulatot édesapja tavaly márciusi halála hozta.

– A családi tradíciók ellenére eszembe sem jutott, hogy valaha vendéglátással foglalkozom majd – mondta Márta –, de szüleim iránti tiszteletből átvettem, felújítottam és működtetem a Kacsa sörözőt. Amikor ezt édesapámnak tulajdonképpen a halálos ágyán megígértem, könnybe lábadt a szeme – az a beszélgetés sok mindent eldöntött. Az is motivált, hogy a mellette lévő házban nevelkedtem, ahhoz nagyon ragaszkodom, és így úgy érezhetem: anya és apa továbbra is itt van velem... A természetgyógyászatba várhatóan szeptember táján térhetek vissza – mondta.

Olvasóink írták

  • 2. grafika88 2013. július 13. 13:58
    „Ha olyan jó volt kint Amarikában--miért marad itthon?? a kocsmák is csődölnek be egymás után. Na meg a természetgyógyásszal is Tiszát lehet rekeszteni. a lányai érdekében is jobb lenne ha vissza mennének. Itt orbáisztánban csak éldöglődni lehet.”
  • 1. rózsakert 2013. július 13. 09:12
    „hol az X ?????? jobban teljesítő országnak is kell a cégér???!!! ha ez így igaz---én spec kétlem....akkor ő a kivétel az 1000-ből egy !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marton János, a juhnyírás Guinness-rekordere

A 74 éves gazda 8 esztendős korától nyír birkákat, máig több 10 ezer fordult meg a keze alatt.
Tovább olvasom