Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az ARACS mutatkozik be Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyen a Petőfi Sándor Művelődési Központban mutatkozik be május 9-én, pénteken 17 órakor a délvidéki magyarság markáns hangú közéleti folyóirata, az ARACS. A lapot, illetve a kiadvány mögött álló közösséget dr. Vajda Gábor felelős szerkesztő, irodalomtörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
A szabadkai székhelyű ARACS Társadalmi Szervezet 1997-ben alakult meg. Az alapítók azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a délvidéki magyarság közösségként való fennmaradását, magyarságtudatának erősítését. 1998-ban díjat alapítottak azok számára, akik egész életük során a délvidéki magyarság ügyét szolgálták, és ezért megfelelő elismerést sohasem kaptak, sőt legtöbbször üldöztetés volt osztályrészük.

2001. augusztus 20-án az Aracs Társadalmi Szervezet lett az alapítója az ARACS - a délvidéki magyarság közéleti folyóirata címmel megjelenő új sajtóorgánumnak.

A pénteki vásárhelyi rendezvényen az ARACS-ot bemutató, felelős szerkesztő, dr. Vajda Gábor a következőképpen érvel a folyóirat létrehozásának szükségessége mellett: „Az Aracs létjogosultságát a többi vajdasági folyóirattal szemben határozott kulturális, nemzeti elkötelezettsége indokolja.

A délvidéki magyarság történetében ez az első kulturális-nemzeti vállalkozás, amely teljes szabadsággal néz szembe a valósággal és a fönnmaradás érdekében vállalandó feladatokkal."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen kezdte kampányát Fodor Gábor

Hódmezővásárhely - Fodor Gábor csak akkor száll ringbe az SZDSZ elnöki posztjáért, ha érzi, hogy a… Tovább olvasom