Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Az arra járó gyerekek is megkopogtatják a szobrot

A Hősök terén járó gyerekek is megkopogtatják a helyére került József Attila-szobrot: ahogyan a felnőttektől látták az elmúlt napokban. Az erre járó nagyoknak van véleményük a botrányról. Egyikük szerint József Attila a szégyenében süllyedt meg, mert politikát csináltak az emlékéből.
– Azt hallottam a városban, hogy viaszból vagy gipszből készült József Attila szobra bronz helyett. Mivel se szobrász, se kémikus nem vagyok, nem tudtam eldönteni, milyen anyagú szobrot avattak fel egy hete, pedig ott voltam a Hősök téri eseményen – mondta el véleményét Horváth András a vásárhelyi József Attila-szobor körüli botrányról.

A Hódtóban lakó középkorú férfi nap mint nap átvág a téren, mivel a Kertvárosban dolgozik. Így szinte állandó szemtanúja volt a munkálatoknak, a szoboralap elkészítésétől kezdve egészen az alakok múlt heti le- és felszerelésig. Hozzátette: nem érti, miért volt szükség erre a megalázó cselekedetre, mert ezzel csak annyit értek el, hogy a város vezetése és az alkotó lejáratta magát, a költő emlékét pedig megsértették.

Egy idős asszony állt meg szombaton a szobor közelében. Miközben nézte az alkotást, ingatta a fejét. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy felháborítja az, ami a költő szobra körül az elmúlt napokban zajlott.
– Sajnos, nem tudtam ott lenni az avatáson, mert a kórházban fekvő férjemet látogattam meg. Pár nap múlva erre sétáltam, s megdöbbenve láttam, hogy a talapzatot körbekerítették, az alakokat pedig elvitték – mondta Bodnár Erzsébet.

A Hősök terén álló alkotásról megoszlanak a vélemények Fotó: Tésik Attila

Beszélgetésünkre odajött egy fiatal asszony is. Belőle kérdés nélkül ömlött a szó a szoborral kapcsolatban. Szerinte ez az eset a Szántó Kovács János-szobor leemeléséhez, s Hollandiába szállításához hasonlít.
– Úgy látszik, Vásárhely nem tud meglenni aktuális szoborbotrány nélkül. Mindig kell valami, amivel bosszantani lehet a lakókat. Amíg ezzel vannak elfoglalva, nem kötik le őket napi problémáik. Szerintem ez is egy olyan tipikus politikai fogás volt, mint az összes többi – fakadt ki Keselyűssy Katalin.

Még pénteken késő délután három kisgyermek futott a szobrot kerítő piros-fehér szalaghoz. Ketten itt megálltak, de a harmadik átbújt a szalag alatt és felszaladt a szoborcsoporthoz. Szakszerűen megkopogtatta a költő jobb lábát, s odakiáltott társainak: „Jó kemény, bronz!" Hiába, a fiúk ellesték, hogy a felnőttek is így győződnek meg, milyen anyagból is van a kérdéses műalkotás.

Szerkesztőségünkbe is bejött egy olvasónk, hogy elmondja a véleményét e témában. Az idős férfi szerint József Attila szégyenében süllyedt meg: politikát csináltak az emlékéből.


Attila kálváriája

A József Attila-emlékművet, Kligl Sándor munkáját október másodikán, vasárnap avatta föl a vásárhelyi Hősök terén Áder János országgyűlési képviselő, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője. Hétfőn arról tájékoztatták a sajtót, hogy megsüllyedt a talapzat, ezért el kell távolítani a szoborcsoportot. Ekkor Kotormán Norbert szobrászművész azt állította, nem ezért, hanem azért kellett levenni az alkotást, mert vasárnapra még nem készült el a végleges, bronz alak: nem azt avatták, hanem egy lágyabb anyagból készült változatát. Ezt a véleményt osztotta Prokai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti osztályvezetője is, aki jelen volt az avatáson. A csütörtöki közgyűlésen Lázár János polgármester bejelentette: Prokait is, Kotormánt is följelenti, mert szerinte lejáratták a várost. A talapzaton pénteken már újra ott voltak a szobrok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ódon szélmalomért westerncsizma jár

Egy romos tanyát vagy éppen egy ódon szélmalmot ábrázoló festmény különleges ajándéknak számít… Tovább olvasom