Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Az első nap alapján jobb a suli, mint az óvoda

Hódmezővásárhely - Az első nap alapján jobb, mint az óvoda – ezt mondták az iskoláról az elsősök a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskolában. Nagy élmény volt számukra az is, hogy már az első napon megtanulhatták, hogyan vigyázhatnak egymásra. Az ebéd karalábéleves és milánói makaróni volt.
A vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola udvarát a szünetben gyerekzsivaj uralta, a legkisebbek hamar belakták a teret: a hatalmas bokrokat is bevonták a „játékba", ott bújócskáztak. Becsöngettek, sorban állás, az egyik apróság a hasát dörzsölgetve jegyezte meg: „Mikor eszünk? Nagyon éhes vagyok!". Nem csoda, már negyed 12-re járt az idő. Donnákné Budai Ildikó tanító megnyugtatta, nemsokára, addig már csak egy tanóra van hátra. Rajta kívül Ritzl Zoltánné osztályfőnök – mindketten több évtizede pedagógusok – foglalkozik a 29 fős 1. a osztállyal. Van még b és c jelű is.

Az iskolaotthonos rendszerű képzésben a gyerekek reggel háromnegyed 8-tól délután negyed 5-ig tartózkodnak a suliban, vannak komoly tantárgyak – matematika, magyar, angol vagy francia –, de készségfejlesztő foglalkozások, játék, sok mozgás is szerepel a programban. A gyerekeknek mozgalmas napjuk volt. A bemutatkozás játékosan zajlott, labdát dobtak egymásnak, és akinél a „pettyes" landolt, megmondta a nevét. Baleset- és tűzvédelmi oktatáson is átestek, akik ajándékba kapott nyakbavalón viselték nevüket.

Mozgalmas napjuk volt a legkisebbeknek. Fotó: Tésik Attila
Mozgalmas napjuk volt a legkisebbeknek. Fotó: Tésik Attila

– Nagyon vártam az iskolakezdést – közölte a cserfes, talpraesett, hat és fél éves Bíró Ivett, aki az óvodában tanult mondókával is szerepelt a többiek előtt –, anyukám vasárnap este azt mondta, jó lesz. Körbejártuk az iskola épületét, megismerkedtünk mindennel, lerajzoltuk a családunkat, színeztünk, az udvaron körjátékot játszottunk.

Támogatás rászorulóknak

A vásárhelyi önkormányzat az idén is figyelt arra, hogy megkönnyítse a tanévkezdés terheit. A rászoruló gyermekeknek biztosított 6000 forintos tanszervásárlási utalványt 142 elsős és 1413 idősebb tanuló – másodiktól a hetedik osztályosokig – kapta meg. Ezenkívül 5500 forintos egyszeri támogatásban is részesültek a rászoruló családok. 

– Vártam már, hogy jöhessek az iskolába – csatlakozott a hatéves, halk szavú Czirok Milán Gergő –, a nővérem, a most ötödikes Laura Panna is ebbe a suliba, ebbe az osztályba járt, ahová most én. Már barátom is van, mellettem ül. Az óvodánál jobb az iskola, eddig nagyon tetszik.

Bundi, egy kutyust formázó báb – Donnákné keltette életre – verset, mondókát tanított a kicsiknek, akik lelkesen ismételték a hallottakat. De egyre sűrűbben került szóba: mi lesz az ebéd? Karalábéleves és milánói makaróni volt a menü – csakis kézmosás után –, és az étel tálcán való asztalhoz vitelét is most próbálták először a kicsik. Volt, aki segítségre szorult. „Már most látszik, jó kis közösség lesz" – jegyezte meg Ritzl Zoltánné. A hétfőt szülői értekezlet és a holmik, tanszerek elpakolása zárta. Az első napon még akadtak „tévesztők", akik óvó néninek szólították a tanítókat. De rögtön helyesbítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régóta várják a zebrát a vásárhelyi Ady Endre úton

Hódmezővásárhely - A 47-es főút nyomvonalához tartozó vásárhelyi Ady Endre utcán új, jelzőlámpás… Tovább olvasom