Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Az emelés után is Vásárhely marad a legolcsóbb

Hódmezővásárhely - A helyi járatú buszjegyek ára 15-20, a tanuló- és nyugdíjasbérletek ára 85, míg a felnőtt összvonalas bérlet ára 360 forinttal nőhet januártól Vásárhelyen, ha a volán tarifaemelési javaslatát csütörtökön jóváhagyja a városi közgyűlés.
A megyei jogú városok között még mindig Vásárhelyen alkalmazzák a legalacsonyabb árakat a tömegközlekedésben. Átlagosan 12,4 százalékos jegy- és bérletáremelést javasolt a vásárhelyi önkormányzatnak január elsejétől a helyi tömegközlekedést biztosító Tisza Volán Zrt. A busztársaság a gazdálkodásában bekövetkezett kedvezőtlen folyamatokra, az üzemanyagár-emelésre, a tervezetthez képest mérsékeltebb díjnövekedés okozta bevételkiesésre, illetve a fajlagos költségek emelkedésére, és a véleményük szerint indokolatlanul alacsonyan tartott tanuló- és nyugdíjasbérlet-árak miatti eredménycsökkenésre hivatkozik.

A vásárhelyi tömegközlekedés működtetése a vállalat előzetes kalkulációja szerint így is veszteséges lesz. A jövőre becsült 36 millió forintos üzemi veszteség megtérítése a vásárhelyi önkormányzat törvényben megszabott kötelessége. A társaság jelenleg 6 buszt üzemeltet helyi járatként. A Volán teljesítette a városnak tett kötelezettségét, buszainak harmada alacsonypadlós jármű. A tavaly kötött megállapodás szerint idén havi 3 millió forinttal támogatta, támogatja a város a helyi tömegközlekedés működtetését. Ezzel fedezve az üzemi veszteséget.

Januártól 15-20 forinttal emelkedhet a buszjegyek ára Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Januártól 15-20 forinttal emelkedhet a buszjegyek ára Vásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

Jelenleg elővételben 120 forintot kell fizetni a buszjegyért, mindez a sofőrnél 155 forint. A Volán az előbbi árát 135, míg az utóbbiét 175 forintra emelné meg. A dolgozók összvonalas havi bérlete a jelenlegi 3530 forintról 3890-re, míg a tanuló-/nyugdíjasbérlet 840 forintról 925 forintra emelkedne. A város indokoltnak tartja a díjemelés elfogadását, különös tekintettel a veszteség kiegyenlítésére. A Volán tarifaemelésre tett javaslatát a csütörtöki ülésén tárgyalja a város közgyűlése.

Városok és árak

Jelenleg Vásárhelyen a legolcsóbb a helyi tömegközlekedés a megyei jogú városok között. Míg Vásárhelyen 120, addig Szegeden és Győrben 220, Kecskeméten 175, Békéscsabán 170, Szolnokon pedig 140 forintot kell fizetni elővételben a buszjegyért. Az összvonalas bérletért a legtöbbet, 4990 forintot Szombathelyen és Dunaújvárosban kérnek, Szegeden ez 4905, Vásárhelyen 3530, Egerben pedig – ahol a legolcsóbb jelenleg – 3420 forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 8. Pengemester 2008. december 11. 08:15
  „Őszintén:mit lehet várni a Volántól,amikor három hónapos megbízási szerződésekkel látják el ( úgy ahogy ) a szolgáltatást? Egyébként kompetensebb vagyok az ügyben,mint például a bogármester,mert 13. éve muszáj használnom a helyi közlekedést napi szinten. Elmondhatom,hogy 234 menetrendi korrekció után például a műszakszállítás a Porcelángyárhoz még mindig több sebből vérzik. Mártély,és Mindszent felé hétvégén éjszakás műszakból időben hazajutni kizárólag a sofőrök hozzáállása miatt lehetséges,hogy ne kelljen egy órát feleslegesen várni...egyébként alacsony padlós buszok nincsenek is,hacsak nem a hétközi 14:10-es Porci-buszpályaudvari járatot nem veszik bele,ami eredendően utána egyből helyközi fordulót csinál Szentes felé. Úgyhogy adtak is,meg nem is...”
 • 7. harcitomi 2008. december 10. 13:54
  „A városban a tömegközlekedés így is veszteséges. Ehhez már megint mi köze a polgármesternek?
  Csodálkozom, hogy egyik idióta sem kezdte el még az időjárásért is őt hibáztatni / jaj, lehet csak új tippet adtam/!”
 • 6. Én2 2008. december 10. 12:26
  „írástudatlan- igaz, hogy rossz buszokkal lehet járni vásárhelyen (és ritkán is járnak) de az ár emelkedik, padig a mi polgármesterünk amikor megemeli az árat akkor közli is az újságokban, hogy vásárhelyen a legolcsóbb . Hát ez nem igaz! Nem is kellett volna emelkedni az áraknak vásárhelyen mivel a z üzemanyagárak csökkentes tetemesen. De mi mégis emelünk, magyarázzuk és mi elhisszük.”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 10. 10:01
  „Hát nem tudom hogy a cikk írója mikor utazott buszon vagy szokott e egyáltalán utazni mert alacsonypadlós busz az egy szál sincsen! Úgy eltüntek Vásárhelyről mint a kánfor! Csak az ócska öreg vacak Ikarusok pöfögnek itt. Alig lehet felmászni rályuk. A tarifát illetően pedig minél jobban csökkentik a gázolaj árát a Volán annál inkább emeli a viteldíjat. Hát én úgy vélem hogy már sokkalta ólcsóbb ha saját járművel jár az ember! Mert 3.980.-ft ért már elég jól kapok benzint. Csak azt nem értem hogy mire az a propaganda hogy ne szennyezzük a levegőt ha nem inkább járlyunk tömegközlekedési eszközzel. Én biztosan nem fogok! Az lenne a luxus ha azzal járnék. Ócskák büdösek hidegek és már jártunk úgy is nem egyszer hogy nem jött a busz! És akkor gyalog mint Balogh! Az önkórmányzatnak kellene valami mególdást találnia hogy minél hamarább megszünjeneka Volán helyijáratai. És helyette valami ólcsóbb és kúltúráltabb szállítót találnia.”
 • 4. vadlab 2008. december 09. 22:47
  „Én csak elnézem a kék buszokat -legjobb esetben is pár emberrel- de általában üresen. Azt sem tudom hol lehet buszjegyet kapni! Soha nem utaztam még rajtuk!”
 • 3. hasika 2008. december 09. 21:08
  „Még jó, hogy az üzemanyagárak lefele mennek.Gondolom a válság oka az emelkedés!?”
 • 2. az_aki 2008. december 09. 20:25
  „jó drágák a jegyek....az a vicc hogy szegedre majdnem olcsóbb a diákjegy mint a vásárhelyi helyi járatoson buszjegy...ez is logikus...”
 • 1. KolompárRómeó 2008. december 09. 16:41
  „Elvegre az olajarak a negyedere estek nyar ota, az uzemanyagok ara is kb. 30%-kal csokkent. Teljesen logikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 esztendő után újra jár a vonat a szikáncsi útnál

Hódmezővásárhely - Tizennyolc év elteltével tegnap újból beindult a vasúti közlekedés a vásárhelyi… Tovább olvasom