Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Az emléknapon ingyenesen látogatható az Emlékpont

Hódmezővásárhely - A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján (február 25.) vagyis szerdán ingyenesen látogatható a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum. Az emléknapon tematikus tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógia foglalkozásokkal is várják a diákcsoportokat.
A nap zárásaként a legidősebb magyar kommunizmus-túlélő, a 93 éves ferences szerzetes Olofsson Placid emlékezik a Gulág-on eltöltött időszakra - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

A foglalkozások során a történészek megpróbálják rávezetni a diákokat az áldozat fogalmára, és értelmezni a szó jelentését. Az Emlékpont Múzeum munkatársai fontosnak tartja, hogy a diákok az áldozatokban ne az arctalan tömeget lássák, hanem személyes élettörténetekkel, emberi sorsokkal szembesüljenek.

Az emléknap díszvendégét, Olofsson Placid ferences szerzetest a második világháború lezárását követő évben hurcolták el a Szovjetunióba. Moszkvától 900 kilométerre fakitermelőként dolgozott. Az atya szerint: "Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember. Az öröm szükséges a túléléshez".

Olvasóink írták

 • 4. NameX 2009. február 28. 22:54
  „Nagyon sokat kellene pengetniük, hogy betegyem a lábam oda. Aki kitalálta, melyik világba él? Annak ott kéne, hogy lakjon aki kitalálta ezt az egészet, de lehet, hogy lélekben ott is maradt.”
 • 3. csavok 2009. február 28. 18:58
  „Örömmel értesültem róla miszerint még sajtóreferensre is van pénzünk.
  Gratula !”
 • 2. csavok 2009. február 28. 18:48
  „Biztos nagy sor állt a bejáratnál .
  Én meg sem próbáltam bejutni, pedig milyen jó lett volna ingyen megnézni a nagy üres tereket és megcsodálni a város legnagyobb pénzfalóját .”
 • 1. dsmaan 2009. február 28. 10:46
  „kit érdekel?Akkor sem mennék el ha fizetnének érte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságkezelés: kevesebben dolgoznak többet

Hódmezővásárhely - Március végéig biztos megrendelésekre dolgozik a vásárhelyi Imerys… Tovább olvasom