Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az érzéseket is jelelni kell

Hódmezővásárhely - Különleges, de nehéz feladat a vásárhelyi közgyűlés munkáját jelelni a siketeknek. Tót Edit és Tápai Beatrix 20 percenként váltja egymást.
Gyakorlásként a Kossuth rádió műsorát jeleli otthon a vásárhelyi Tót Edit, a közgyűlés jeltolmácsa. Nem lazsálhat, folyamatosan karban kell tartania tudását, mert a siketek több ezer jelét könnyen elfelejtheti.

– Gyakorlás nélkül hamar megkophat a tudás, és szinte folyamatosan új jelek képződnek. A közgyűlés, az integráció vagy a konvergenciaprogram mind-mind viszonylag új szó a siketeknél – avatott be a jeltolmácsolás nehéz, de különleges világába Edit. A 38 éves asszony már kisgyermekként elhatározta, megtanulja a siketek nyelvét, pedig családjában még nagyothalló sem volt. Később gyógypedagógiai asszisztensnek tanult, majd beiratkozott egy alapfokú tanfolyamra, és meg sem állt a felsőfokú vizsgáig.

– Nagyon nehéz megszerezni a vizsgát. Egy óráig kell kommunikálni egy sikettel. Képeket is jelelni kell, olyan apróságokra figyelve, mint a lámpa az asztalon van vagy a polcon balra található. A tolmácsvizsgára egy évig készültem – jegyezte meg Edit, aki egy másik jeltolmáccsal, Tápai Beatrixszal váltásban jelel a közgyűléseken. Edit szerint ennyi ideig lehet koncentrálni.

Tót Edit és Tápai Beatrix folyamatosan tanulja az új jeleket. Fotó: Tésik Attila
Tót Edit és Tápai Beatrix folyamatosan tanulja az új jeleket.
Fotó: Tésik Attila

Imádja a jeltolmácsolást Tápai Beatrix is. Egy vásárhelyi, orvosi műszereket gyártó cégnél dolgozik. Siket kollégája, Ságodi Róbert szerettette meg vele a jelelést. A fogtechnikus és 2 éve jeltolmács végzettségű 42 éves nő nagy kihívásnak tartja a közgyűlési munkát.
– Hihetetlen koncentrációt igényel. Míg a beszédben simán ragozunk, addig a siketek térben mutatják meg a ragokat. Hasonló a helyzet az igeidőkkel, a személyes névmásokkal. A közgyűlésen nagy segítség, hogy a képviselők megpróbálnak lassan, érthetően beszélni, ha motyognának vagy hadarnának, akkor nagyon nehéz lenne a dolgunk – magyarázta.

Beatrix azt is elárulta: sokan kérdezték tőle, minek tanulja meg a jelelést. Egyszerűen szeretne a siketek segítségére lenni – az ő világuk nagyon különleges, mint ahogy a jeleik. Nemcsak megértetni kell a szavakat, hanem az érzéseket is át kell adni.

Jeltolmács a Parlamentben

Információink szerint az országban egyedül Vásárhelyen tolmácsolják jelnyelven a közgyűlést. A Parlamentben viszont 2003 óta dolgoznak jeltolmácsok. Idén szeptemberben pedig először „szólalt fel" képviselő jelnyelven az Országgyűlésben. Novemberben elfogadták a törvényt, a jelelést önálló természetes nyelvként ismerték el.

Olvasóink írták

 • 9. Beth 2009. november 29. 09:02
  „Nyugi, majd megtudják, amikor a gyerekük elmegy a fülészetre, miszerint rosszul hall.
  Majd a jövő generációja, aki hangosan hallgatja nap mint nap a mp3-mp4 lejátszót. És nem ismerik a csönd fogalmát.”
 • 8. 0123Bobe 2009. november 28. 19:54
  „efje! Elfelejtettél, hogy a siketek MAGYAR állampolgárok? Joguk van hozzá! Megértem azokat az embereket, akik nem támogatják a sérült embereket és azokat, akik nekik dolgoznak, hisz maguk egészségesek! De előbb- utóbb velük is megtörténhetnek és segítségéért kiabálnak! Kérem, ne írjanak ellenük!”
 • 7. efje 2009. november 27. 19:23
  „Várok még pár napot hátha hozzászól valamelyikőjük a cikkhez aztán le lehet vonni a konzekvenciát. Ennyi erővel legyen angolul vagy kínaiul feliratozva a vtv műsora. Ők is vannak vagy huszan.”
 • 6. totya66 2009. november 27. 08:22
  „Tényleg hát van nekünk Vásárhelyi Tv adásunk is, már jó pár éve nem néztem.”
 • 5. efje 2009. november 27. 06:14
  „Idézet a wikipedia.hu-ról:
  "A siket megnevezés kevésbé elterjedt, de maguk a siketek előnyben részesítik a sükettel szemben (ez utóbbinak a siketek szerint a köznyelvben negatív mellékjelentése van az illető észbeli képességeire vonatkozóan [1]."
  Miért gondoljátok így kedves siketek?”
 • 4. Nius 2009. november 26. 20:52
  „A siketek örülnek neki, hogy van tolmácsolás... csak annak nem, hogy az egyikük jelelése (nem nevezném meg) gyakorlatilag érthetetlen... szóval lesznek még változtatások, ez egészen biztos.”
 • 3. 0123Bobe 2009. november 26. 20:32
  „Kedves efje!
  Ha ráérsz, menj be a Sinoszba, és számold meg, hány siket van! Ne irigykedj, hogy kaptak ilyen lehetőséget! Gyakoroljál azt a szót: siket! Aki mondja ezt a szót: süket, az buta!!!!!!!”
 • 2. Filctoll 2009. november 26. 15:31
  „efje javitanálak, nem süket hanem siket !
  Jó az ötlet, de a szöveges kiirás egy másik megoldás.
  Nekem mindegy én amúgysem szoktam nézni, tőlem elfér.”
 • 1. efje 2009. november 26. 15:19
  „Megéri? A pár száz ember közül aki ezt nézi mennyi süket? 2-3? Amerikában ezt élő feliratozással egyszerűbben megoldják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt hoztam, rendőr vagyok, és más legendák...

Mindszent - Pénzt hoztam, illetve rendőr vagyok és nyomozok! Ezek voltak azok a legendák, amivel… Tovább olvasom