Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Az esőn csúszik az aratás

A vártnál két héttel később kezdődött a betakarítás, a csapadékos időjárás és a belvíz miatt csúszott a munka. Vásárhely környékén is a földeken vannak már a kombájnok. A Hód-Mezőgazdánál tegnap őszi árpát, a Róna Kft. földjén pedig repcét arattak.
Székkutas határában aratják az őszi árpát a Hód-Mezőgazda gépei. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely térségében dolgoznak a kombájnok, a jelentős mennyiségű csapadék miatt azonban az idei aratás egy kicsit később indulhatott a korábbi évekhez képest.

– Extrém időjárás az idei, hiszen már az első félévben több mint 300 milliméter csapadék hullott a térségünkben – mondta Makó Endre, a Hód-Mezőgazda Zrt. növénytermesztési igazgatója.

Az árpa betakarításával kezdődött az aratási szezon 30 hektáron, majd azt követően a repce következett, mellyel július 9-én végeztek a növénytermesztők. A várható hozam 3 tonna hektáronként, ez a viszonylag jelentős belvíz ellenére igen jónak mondható a múlt évhez viszonyítva. Kedvező, hogy ez évben a felvásárlási ár is magasabb a korábbiakhoz képest, így keresett cikké vált a repcemag.

Kétfajta őszi árpa betakarítása fejeződött be tegnap, a víz által nem károsított területeken 6 tonnás átlagtermés várható hektáronként, ezt az eredményt rontja majd a belvízzel károsított területek gyengébb hozama.
Fotó: Tésik Attila
A mai naptól kezdi a zrt. az őszi búza betakarítását a ficséri területeken.
A vásárhelyi Róna Kft.-nél is később kezdték el az aratást, mint a korábbi esztendőkben. Petkó Béla igazgatótól megtudtuk, ha minden jól megy, akkor a repce vágását ma be is tudják fejezni, a napraforgó betakarítása pedig jelenleg is tart.

– A búzával még várunk, legalább addig, míg a szemek nem érik el az aratáshoz megfelelő nedvességtartalmat. Ugyanis a szárításhoz rengeteg energiát kell felhasználnunk, aminek az ára jelentősen megnőtt – fejtette ki az igazgató.
Hozzátette, az egyik régebbi szárítójukat elbontották, az újat pedig nem sikerült aratásra felépíteni.

A cég földjein a belvíz is jelentős károkat okozott. A számítások szerint 8-900 hektáron pusztított a víz. Vannak olyan tábláik – leginkább Tápé és Kopáncs térségében – ahol mindössze 10-20 mázsa termett búzából. Egy hektáron a 4,5-5 tonnás termés közepesnek mondható.


Közepes termés várható

Csongrád megyében összesen 115 ezer hektáron termesztenek nyári betakarítású növényeket. – Az időjárás miatt térségünkben körülbelül két héttel később kezdődött az aratás – nyilatkozta Cserjési Lajos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Csongrád Megyei Hivatalának növénytermesztési főfelügyelője. Máskor június közepén már vágták az őszi árpát, a búza aratása pedig július elején indult, de most minden csúszik. A szakember szerint megyénkben az idén közepes termés várható a nyári betakarítású növényekből. Ennek oka, hogy a belvíz több területen – így Maroslele, Szőreg, Tiszasziget, Dóc, Sándorfalva, valamint Csongrád – térségében is pusztított. Szerencsére ahol a belvíz nem jelent meg, ott kimagasló termésre számíthatnak a gazdálkodók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet és újra átélt múlt

A középiskolásoknak már csupán történelem, szüleiknek viszont maga az átélt valóság –… Tovább olvasom